Przepis na karkówkę pieczoną w sosie krok po kroku

Składniki
  • Karkówka wieprzowa 500 g 5 plastrów
  • Papryka czerwona 230 g 1 szt
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g 2 łyżki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Jogurt naturalny 25 ml
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, rondelek

Karkówkę oczyść z błonek. W misce zmieszaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę słodką, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową i kminek. Mięso przełóż do miski i zamarynuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej plastry karkówki.

Karkówkę umieść w naczyniu żaroodpornym i wylej do niego pozostałą w misce marynatę. Do całości dolej 3/4 szklanki wody. Ułóż wokół mięsa obrane i pokrojone warzywa. Piecz karkówkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70 minut.

Po tym czasie mięso wyłóż na półmisek a sos przelej do rondelka. Dodaj do niego skrobię i śmietanę i dobrze wymieszaj.

Gotowe mięso podawaj z sosem.

Karkówka pieczona w sosie posypana szczypiorkiem.
karkówka pieczona w sosie
Koszt przygotowania dania
19.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Karkówka pieczona w sosie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karkówce pieczonej w sosie

Karkówka pieczona w sosie jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, ale będzie wspaniała również na co dzień. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw.

Przepis na karkówkę pieczoną w sosie jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się na ekspresowy posiłek. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze, gdyż do wykonania tego danie nie potrzeba żadnych profesjonalnych umiejętności czy sprzętów. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie idealne, pełne smaku i aromatu. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne. Najważniejszym elementem całego przepisu jest odpowiednia marynata, która łączy w sobie wiele przypraw, które nadają odpowiedniego smaku całości. Dobrze, by mięso odpowiednio długo leżało w marynacie, dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę pyszne.

To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Upieczona z dodatkiem przypraw, warzyw i w sosie jest znacznie lżejsza i delikatniejsza. To lepszy wybór dla wszystkich ograniczających smażenie i dodatek tłuszczu do potraw. W tym wydaniu jest też bardziej lekkostrawna.

Ta pyszna karkówka skradnie serca wszystkich, którzy tylko jej spróbują. To ze względu na miękkość mięsa, a także niesamowicie pyszny sos. Ze względu na duży udział warzyw jest również daniem bardzo pożywnym i sycącym. Karkówka w takim wydaniu jest soczysta i delikatna. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny, który będzie wspaniałym i zbilansowanych daniem, gdy dołoży się do mięsa kaszę i surówkę.

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (239g)
Energia (kalorie)
162.74 kcal
388.96 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (239g)
Tłuszcz
10.54 g
25.19 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.72 g
6.49 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.82 g
18.69 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.42 g
15.35 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.40 g
3.34 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę pieczoną w sosie

Na 100g
Na porcję (239g)
Sód
38.08 mg
91.01 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Potas
249.28 mg
595.79 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Wapń
16.70 mg
39.90 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
1.67 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w sosie 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce pieczonej w sosie

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, gałka muszkatołowa.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania karkówki pieczonej w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
5 plastrów
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób