Karkówka pieczona w sosie

Opublikowano: 09.08.2021 r., 12:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka pieczona w sosie posypana szczypiorkiem.
Karkówka pieczona w sosie
Karkówka pieczona w sosie to pomysł idealny na rodzinny obiad. Mięso zatopione w aromatycznym sosie pod wpływem pieczenia staje się niezwykle kruche i soczyste.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
424 kcal
Kcal w porcji
239 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa 5 plastrów (500 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (40 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Jogurt naturalny (25 ml)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, rondelek

Przepis na karkówkę pieczoną w sosie krok po kroku

Karkówkę oczyść z błonek. W misce zmieszaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę słodką, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową i kminek. Mięso przełóż do miski i zamarynuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej plastry karkówki.

Karkówkę umieść w naczyniu żaroodpornym i wylej do niego pozostałą w misce marynatę. Do całości dolej 3/4 szklanki wody. Ułóż wokół mięsa obrane i pokrojone warzywa. Piecz karkówkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70 minut.

Po tym czasie mięso wyłóż na półmisek a sos przelej do rondelka. Dodaj do niego skrobię i śmietanę i dobrze wymieszaj.

Gotowe mięso podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w sosie

Karkówka pieczona w sosie jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, ale będzie wspaniała również na co dzień. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw.

Przepis na karkówkę pieczoną w sosie jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się na ekspresowy posiłek. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze, gdyż do wykonania tego danie nie potrzeba żadnych profesjonalnych umiejętności czy sprzętów. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie idealne, pełne smaku i aromatu. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne. Najważniejszym elementem całego przepisu jest odpowiednia marynata, która łączy w sobie wiele przypraw, które nadają odpowiedniego smaku całości. Dobrze, by mięso odpowiednio długo leżało w marynacie, dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę pyszne.

To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Upieczona z dodatkiem przypraw, warzyw i w sosie jest znacznie lżejsza i delikatniejsza. To lepszy wybór dla wszystkich ograniczających smażenie i dodatek tłuszczu do potraw. W tym wydaniu jest też bardziej lekkostrawna.

Ta pyszna karkówka skradnie serca wszystkich, którzy tylko jej spróbują. To ze względu na miękkość mięsa, a także niesamowicie pyszny sos. Ze względu na duży udział warzyw jest również daniem bardzo pożywnym i sycącym. Karkówka w takim wydaniu jest soczysta i delikatna. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny, który będzie wspaniałym i zbilansowanych daniem, gdy dołoży się do mięsa kaszę i surówkę.

Alergeny w karkówce pieczonej w sosie

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w sosie

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(239g)
Energia (kcal)
177.70
424.69
Białko (g)
14.33
34.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(239g)
Węglowodany (g)
6.11
14.61
Węglowodany przyswajalne (g)
5.18
12.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
2.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(239g)
Tłuszcz (g)
10.55
25.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.72
6.51
Tłuszcze nienasycone (g)
7.83
18.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.42
15.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
3.35
Cholesterol (mg)
35.65
85.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(239g)
Witamina A (µg (mcg))
38.39
91.75
Witamina B6 (mg)
0.31
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.21
Witamina C (mg)
31.71
75.79
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.33
Witamina E (mg)
1.44
3.45
Retinol (µg (mcg))
0.58
1.38
Tiamina (mg)
0.34
0.82
Ryboflawina (mg)
0.18
0.43
Niacyna (mg)
3.11
7.42
Foliany (µg (mcg))
16.52
39.49
Beta karoten (µg (mcg))
391.23
935.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(239g)
Sód (mg)
40.38
96.51
Potas (mg)
291.17
695.89
Wapń (mg)
19.42
46.41
Fosfor (mg)
150.29
359.19
Magnez (mg)
17.63
42.13
Żelazo (mg)
0.75
1.80
Cynk (mg)
1.77
4.23
Miedź (mg)
0.08
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w sosie 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pieczonej w sosie

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
5 plastrów
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
46.30