Bitki

Bitki

Bitki wieprzowe, duszone w sosie własnym należą do kanonu kuchni polskiej. Jest to tradycyjne danie obiadowe, podawane z ziemniakami, kluskami, kaszą lub makaronem oraz surówką. Na bitki wybieramy mięso wołowe, wieprzowe lub cielęce. Przepis polega na zbiciu tłuczkiem kotletów i uduszeniu ich w sosie. Tradycyjne bitki robimy w sosie własnym, lecz sos tego rodzaju możemy urozmaicać według własnego gustu i stosować jako bazę do innych sosów. Bitki możemy zrobić również z mięsa drobiowego. Bitki wegetariańskie robimy z seitanu lub kotletów sojowych.

Wyróżnione przepisy na bitki

Pozostałe przepisy na bitki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Bitki

Bitki - przepisy, sposoby przygotowania, porady, dodatki

Szukasz ciekawego, pysznego i łatwego do zrobienia przepisu na obiad. Zwróć uwagę na bitki, które należą do klasyki kuchni polskiej. Jest to tradycyjne mięso duszone w sosie własnym, z tym że kotlety rozbijamy tłuczkiem, dzięki temu są miękkie i lekkostrawne. Doradzamy jakie składniki będą potrzebne i jakie mięso wybrać. Przedstawiamy najlepsze przepisy na sos do bitek. Wyjaśniamy czy można zrobić bitki wegetariańskie.

Bitki - przepis, składniki, rodzaje

Jaką potrawą są bitki - czym się różnią od innych kotletów

W XX wieku bitki w sosie własnym, szczególnie bitki wieprzowe, stanowiły jedno z podstawowych dań obiadowych, po kotletach schabowych i mielonych. Jest to danie łatwe do zrobienia i niezbyt pracochłonne. Przepis na bitki jest odpowiedni, dla początkujących kucharzy lub singli, którzy chcą zrobić coś łatwego na obiad. Obecnie bitki nieco wyszły z mody, wraz z odchodzeniem od mięsa. Jednak warto je zrobić, na przykład na niedzielny lub świąteczny obiad.

Bitki są to bite kotlety mięsne, rozbite tłuczkiem i duszone w sosie. Do kanonu kuchni polskiej należą bitki wieprzowe w sosie własnym. Tajemnica przepisu na bitki polega na pokrojeniu mięsa na kotlety, a następnie zbiciu ich tłuczkiem.

Kotlety obsmażamy na patelni, następnie dusimy w sosie, podobnie jak pulpety. Wykonanie tej potrawy zajmuje około 2 i pół godziny wliczając w to przygotowanie produktów. Wbrew pozorom danie nie jest pracochłonne, gdyż robimy od razu bitki na 2 lub 3 obiady. Ponadto bitki duszą się same.

Czym się różnią bitki i pulpety? Otóż pulpety robimy z mięsa mielonego, podobnie jak klasyczne kotlety mielone. Formujemy kulki z mięsa mielonego, lecz nie smażymy ich, tylko gotujemy w wodzie lub dusimy w sosie. Czym różnią się bitki od innych kotletów bitych? Nie są smażone, lecz duszone w dowolnym sosie.

Bitki są nie tylko smaczne, lecz także relatywnie zdrowe. Duszenie uchodzi za jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej mięsa, po gotowaniu. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, dlatego też w mięsie nie tworzą się szkodliwe substancje.

Kiedy podajemy bitki

Bitki są klasycznym daniem obiadowym. Są nie tylko łatwe do zrobienia, lecz także praktyczne, gdyż z jednego kawałka mięsa wychodzi kilka kotletów, dzięki czemu możemy zrobić obiad na kilka dni. Mięso gotowane lub duszone, jest zdrowsze i bardziej lekkostrawne od smażonego. Unikamy też niezdrowego smażenia. Mięso na bitki obsmaża się krótki, lecz można ten etap pominąć. Niektórych rodzajów mięs, jak karkówka, nie obsmażamy.

Jakie dodatki do bitek na obiad:

  • ziemniaki,
  • kluski śląskie,
  • kopytka,
  • kasza gryczana,
  • kasza pęczak,
  • ryż,
  • makaron.

Najlepszy przepis jak zrobić bitki

Jakie mięso i składniki do bitek

Na bitki wybieramy mięso wołowe, wieprzowe lub cielęce. Na bitki należy wybierać mięso najlepszej jakości, z dobrego źródła. W przypadku wieprzowiny, na bitki sprawdzi się karkówka, łopatka lub mięso ze schabu lub z szynki.

Na bitki nadaje się także wołowina. Najlepiej wybrać, takie części mięsa, jak: mięso z udźca (krzyżowe, zrazowe), łopatka wołowa lub rozbratel. Warto wiedzieć, że bitki wołowe duszą się dłużej. O ile duszenie bitek wieprzowych trwa do godziny, to bitki wołowe mogą dusić się godzinę i 20 minut. Po niecałej godzinie duszenia sprawdzamy czy mięso jest już miękkie i kruche.

Bitki możemy zrobić również z mięsa drobiowego. Idealnie nadaje się filet z indyka. Kroimy go na plastry i tylko lekko rozbijamy tłuczkiem. Podobnie robimy miękkie i pyszne bitki z kurczaka. Filet z kurczaka kroimy na skos, aby uzyskać większe kotleciki, następnie lekko rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w mące i obsmażamy.

Klasyczne przyprawy do bitek:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz.

Czy można zrobić bitki wegetariańskie lub wegańskie? Do wykonania wegańskich lub wegetariańskich bitek mogą posłużyć kotlety sojowe lub seitan, czyli wegetariańskie mięso. Warto wiedzieć, że seitan składa się głównie z glutenu, dlatego też nie mogą go jeść osoby z nietolerancją na gluten. Można go kupić lub zrobić samodzielnie z mąki pszennej. Wykonanie seitanu polega na zagniataniu mąki pszennej w wodzie, aby wypłukać skrobię. Następnie seitan gotujemy dwukrotnie.

Przepis na sos do bitek

Tradycyjnym daniem kuchni polskiej są bitki wieprzowe w sosie własnym. Jako dodatkowe składniki potrzebujemy tylko cebulę, przyprawy oraz mąkę do zagęszczania sosu. Tradycyjny sos robimy z tłuszczu pozostałego na patelni po obsmażeniu kotletów. Obsmażamy na nim cebulę i czosnek. Po obsmażeniu cebuli, ne wylewamy resztek, lecz dolewamy szklankę wody i całość przelewamy do garnka z bitkami. Gotując i dusząc mięso z dodatkiem przypraw uzyskamy pyszne bitki w sosie własnym. Aby zagęścić sos robimy zasmażkę z mąki.

Podstawowy sos z bitek możemy zmiksować, aby był gładki. Jeśli jest zbyt rzadki możemy dodać więcej zasmażki. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody lub bulionu.

Bazowy sos do bitek może posłużyć do zrobienia różnych wariacji smakowych. Jakie sosy świetnie pasują do bitek:

  • sos grzybowy,
  • sos musztardowy,
  • sos cebulowy,
  • sos chrzanowy,
  • sos serowy.

Do klasyki należą różne sosy grzybowe. Dodatek stanowią grzyby suszone lub pieczarki. Grzyby suszone należy namoczyć na noc, a następnie ugotować. Razem z sosem z gotowania wlewamy do bitek. Do sosu możemy dodać również posiekane i podsmażone pieczarki. Dodatek dowolnych warzyw sprawi, że sos nabierze ciekawego smaku i zapewnia więcej składników odżywczych i witamin.

Podobnie robimy sos do bitek z kurczaka lub indyka. Jednak w tym przypadku potrzebny będzie dodatek bulionu, kostki rosołowej, Vegety itp. Sos możemy zagęścić śmietaną. Niektóre przepisy zalecają dodatek mleka kokosowego. Do bitek drobiowych najczęściej robimy sosy grzybowe lub śmietanowe z grzybami.

Bitki stanowią klasyczną potrawę obiadową, którą podajemy z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą. Potrawa ta składa się z kotletów z mięsa ubitego tłuczkiem i duszonego w sosie własnym.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto