Karczek z pieczarkami

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karczek z pieczarkami podany na patelni.
Karczek z pieczarkami
Karczek z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo aromatyczne.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
370 kcal
Kcal w porcji
346 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Pieczarki (450 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na karczek z pieczarkami krok po kroku

Karkówkę pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem. Przypraw solą, pieprzem, 1 łyżeczką majeranku, 1 łyżeczką papryki, 1/2 łyżeczki kminku.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej plastry karkówki z obu stron, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój dość grubo. Dorzuć do karkówki.

Całość zalej bulionem, przepraw pieprzem i 2 łyżeczkami ostrej papryki.

Karkówkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 minut, do miękkości mięsa. Gotowe posyp posiekaną natką.

Jak oceniasz przepis na karczek z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat karczku z pieczarkami

Karczek z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo aromatyczne.

Przepis na karczek z pieczarkami to doskonała opcja na obiad. Ta karkówka z pieczarkami to najlepsza wersja przygotowywana w piekarniku. Duża ilość pieczarek wspaniale komponuje się z kawałkami mięsa. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie. To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Z tej receptury dowiesz się jak upiec, ale również jak przygotować mięso do pieczenia. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw. To ze względu na miękkość mięsa, a także niesamowicie pyszny sos. Ze względu na duży udział grzybów jest również daniem bardzo pożywnym i sycącym. Karkówka w takim wydaniu jest soczysta i delikatna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karczek z pieczarkami, by powstała smaczna i soczysta potrawa, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Pieczona karkówka to jedno z ulubionych mięs Polaków, zaraz obok schabu. Możesz przygotowywać ją w całości lub pokroić w plastry. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i miękka. Idealnie sprawdza się z sosem. Najlepiej wykorzystać sos powstały podczas pieczenia. Jak to zrobić? Możesz zblendować go na gładko z dodatkiem śmietanki lub zagęścić przy pomocy mąki i odrobiny jogurtu, bez blendowania. Sos przelej do osobnego naczynia i dodaj śmietankę. Warto ją wcześniej zahartować, czyli najpierw dodać 1-2 łyżki sosu, by się nie zważyła. Jeśli wykorzystujesz tłustą śmietankę, nie musisz tego robić. Sosem polewaj plastry karkówki. Można ją połączyć z ziemniakami, kaszą lub ryżem, wybór jest naprawdę dowolny, gdyż w każdej wersji smakuje wspaniale. Wielbiciele naprawdę wyrazistych smaków mogą dodać do tego dania także papryczkę chili, która sprawi, że całość nabierze jeszcze ostrzejszego charakteru.

Alergeny w karczku z pieczarkami

Lista alergenów dla karczku z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze karczku z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(346g)
Energia (kcal)
107.22
370.98
Białko (g)
10.57
36.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(346g)
Węglowodany (g)
2.28
7.88
Węglowodany przyswajalne (g)
1.74
6.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(346g)
Tłuszcz (g)
6.27
21.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
6.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.52
15.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.64
12.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
3.04
Cholesterol (mg)
24.55
84.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(346g)
Witamina A (µg (mcg))
11.65
40.30
Witamina B6 (mg)
0.19
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.22
Witamina C (mg)
4.39
15.21
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.27
Witamina E (mg)
0.57
1.99
Retinol (µg (mcg))
0.36
1.25
Tiamina (mg)
0.25
0.88
Ryboflawina (mg)
0.24
0.83
Niacyna (mg)
3.10
10.73
Foliany (µg (mcg))
11.65
40.32
Beta karoten (µg (mcg))
129.53
448.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(346g)
Sód (mg)
80.57
278.77
Potas (mg)
253.88
878.43
Wapń (mg)
12.23
42.31
Fosfor (mg)
122.47
423.74
Magnez (mg)
12.31
42.59
Żelazo (mg)
0.72
2.50
Cynk (mg)
1.35
4.68
Miedź (mg)
0.16
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny karczku z pieczarkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karczku z pieczarkami

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Pieczarki
450 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
60.00