Co zrobić z karkówki?

Co zrobić z karkówki
Co zrobić z karkówki
ikona podziel się
Opublikowano: 10.04.2023 r., 22:22 | Autor: Oliwia Gawron

Karkówka to rodzaj mięsa, który jest najczęściej wykorzystywany w naszych domach. Mięso nie jest drogie, a jego przygotowanie szybkie i proste. Zatem, co można zrobić z karkówki?

Propozycji jest wiele, skorzystaj z moich:

  • pieczona karkówka,
  • roladki faszerowane ze schabu,
  • kotlety,
  • szaszłyki,
  • gulasz,
  • karkówka z grilla,
  • karkówka w kapuście,
  • zrazy z karkówki,
  • karkówka po zbójnicku,
  • bitki z karkówki.

Co zrobić z karkówki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad, koniecznie skorzystaj z moich dzisiejszych propozycji i zobacz, co można zrobić z karkówki.

Pomysłów na wykorzystanie mięsa wieprzowego jest naprawdę wiele, dzisiaj pokażę Ci moje ulubione przepisy na dania z karkówki:

  • pieczona karkówka,
  • roladki faszerowane ze schabu,
  • kotlety,
  • szaszłyki,
  • gulasz,
  • karkówka z grilla,
  • karkówka w kapuście,
  • zrazy z karkówki,
  • karkówka z warzywami w sosie,
  • karkówka po zbójnicku,
  • bitki z karkówki.

Dzisiaj przedstawię Ci mój ulubiony przepis na karkówkę, czyli karkówka po zbójnicku to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Poznaj mój sprawdzony przepis i dowiedz się jak zrobić karkówkę po zbójnicku.

Potrzebujesz około 0,5 kg kawałek karkówki w całości lub już pokrojoną w plastry. Ja zazwyczaj porcjuje mięso przed obróbką termiczną. Teraz wystarczy, że w misce wymieszasz mięso z olejem rzepakowym i przyprawami. Szczególnie polecam: słodką czerwoną paprykę, wędzoną paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Tak przyprawione mięso zostawiam na kilka godzin w lodówce, jeśli masz możliwość, możesz przygotować mięso dzień wcześniej przed jego smażeniem. Wtedy mięso będzie niezwykle aromatyczne.

W brytfance podsmaż wcześniej zamarynowane plastry karkówki, dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa i duś przez chwilę pod przykryciem. Cała zawartość brytfanny delikatnie zmięknie i nabierze aromatu. Na etapie duszenia dodaje świeże gałązki rozmarynu i tymianku, bardzo polecam, karkówka wtedy jest pyszna. Jako warzywa zawsze dodaję papryki w różnych kolorach, ogórki, cebulę i czosnek, które mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego warto dodawać je do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Karkówka po zbójnicku idealnie komponuje się też z pieczarkami, dlatego śmiało możesz je dodać. Następnie dodaj bulion warzywny lub szklankę wody i resztę składników. Dokładnie wymieszaj wywar i duś mięso z warzywami około godzinę. Mięso stanie się delikatne i kruche oraz pyszne w smaku. Karkówka po zbójnicku to idealny pomysł na kolację czy na obiad w rodzinnym gronie. Karkówka będzie bardzo dobra z różnymi dodatkami. Warto postawić na gruboziarniste kasze np. gryczana. Mięso idealnie skomponuję się także z ziemniakami, mogą to być zwykle ziemniaki ugotowane w wodzie lub puree ziemniaczane. W sezonie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty np. dynie, której teraz mamy pod ostatkiem. Zamiast puree ziemniaczanego możesz przygotować puree z dyni. Każda z tych wersji będzie pyszna i będzie to idealny pomysł na potrawę w gronie rodziny lub znajomych. Sam widzisz, łatwe w przygotowaniu jest to danie.

Zapamiętaj przepis na karkówkę po zbójnicku, ale też inne propozycje co zrobić z karkówki, na pewno wrócisz do nich nie jeden raz

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto