Wątrobianka

Opublikowano: 05.03.2024 r., 15:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wątrobianka
Wątrobianka
Poznaj przepis na domową wątrobiankę, która sprawdzi się jako mięsny dodatek do kanapek.
Przygotowanie 60 min
1714 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wątróbka drobiowa (500 g)
  • Wątróbka wieprzowa (500 g)
  • Słonina wieprzowa (500 g)
  • Kajzerka 3 sztuki (najlepiej czerstwe) (150 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Jelito wieprzowe 2 sztuki (10 g)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży garnek, młynek

Przepis na wątrobiankę krok po kroku

Wątrobę wieprzową, drobiową i słoninę pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć go garnka z wrzącą wodą i gotuj ok. 10-15 minut.

Wyjmij mięso i do tej samej wody włóż bułki. Pozostaw na chwilę do namoczenia.

Wątróbkę i słoninę zmiel w młynku na małych oczkach.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.

Do zmielonego mięsa dodaj namoczone bułki i cebulę i ponownie zmiel.

Dopraw masę wszystkimi przyprawami.

Farsz przełóż do jelit i dobrze zwiąż sznurkiem z obu stron, aby się z niego nie wydostał.

Ostatni krok to parzenie wątrobianki w wodzie o temperaturze ok. 80 st. C.

Jak oceniasz przepis na wątrobiankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat wątrobianki

Wątrobianka to domowy wyrób mięsny, wędliniarski, bardzo popularny w Polsce. Być może znasz ją pod nazwami takimi jak pasztetowa, pasztetówka, kiszka pasztetowa lub kiszka wątrobiana. Tradycyjna, swojska wątrobianka powstaje z mielonych podrobów, najczęściej wątroby. Zdecydowanie rzadziej wykorzystuje się do niej inne części mięs. Bardzo ważnym składnikiem jest również tłuszcz. Najlepsza, domowa wątrobianka wieprzowa powstanie, kiedy dodasz do nie słoninę, smalec, podgardle lub boczek. Zastanawiasz się, jak zrobić wątrobiankę domowe roboty? Czytaj dalej i poznaj sprawdzony przepis, który pokaże Ci, jak przygotować domową pasztetową wykorzystując zaledwie kilka składników. Podstawowym składnikiem jest oczywiście wątróbka oraz tłuszcz. Możesz wykorzystać podroby wieprzowe lub wymieszać wątróbkę drobiową i wieprzową w proporcjach 1:1. Potrzebna Ci będzie również słonina lub smalec. Kolejne składniki, które będą Ci potrzebne to bułki, najlepiej czerstwe kajzerki, cebula, masło oraz spora ilość przypraw. Lepiej dodać ich za dużo, niż za mało, dzięki temu wątrobianka będzie miała intensywny smak i aromat. Tradycyjny przepis na wątrobiankę uwzględnia zawinięcie farszu w jelita wieprzowe, formując je w kształt kiełbasy. Możesz jednak przygotować wątrobiankę również w słoiku. Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego, do czego planujesz ja wykorzystać. Pierwszym krokiem jest posiekanie wątróbki i słoniny na mniejsze kawałki i ich podgotowanie w wodzie. W tym czasie możesz posiekać cebulę i podsmażyć ją na maśle. Następnie w wodzie z gotowania wystarczy namoczyć bułki, wszystkie składniki połączyć i zmielić w młynku o drobnych oczkach, najlepiej o średnicy nieprzekraczającej 2-3 mm. Na koniec wystarczy poddać wątrobiankę parzeniu, dodatkowo wiele osób decyduje się również na wędzenie. Wątróbka to bardzo bogate źródło żelaza, przez co często polecana jest na anemię. Pamiętaj jednak, że zawiera też duże ilości witaminy A w formie retinolu, który w nadmiarze może uszkadzać układ nerwowy dziecka, dlatego nie należy jej spożywać w ciąży.

Alergeny w wątrobiance

Lista alergenów dla wątrobianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze wątrobianki

na 100g gotowej potrawy

Podroby, zwłaszcza wątróbka, to bardzo skoncentrowane źródło witaminy A w formie retinolu. Dlatego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
342.84
1714.18
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
10.94
54.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.53
2.64
Brak danych dla: cebula, jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.49
27.43
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
5.01
25.03
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
2.41
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
30.50
152.48
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
13.80
69.00
Tłuszcze nienasycone (g)
16.70
83.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.02
65.09
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.68
18.39
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
199.44
997.22
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
2603.45
13017.25
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
2.13
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
11.27
56.36
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.21
61.06
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
3.31
Brak danych dla: wątróbka wieprzowa, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
2.06
Brak danych dla: wątróbka wieprzowa, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2600.60
13002.99
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.98
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
1.29
6.45
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.96
34.79
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
218.46
1092.30
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.43
87.14
Brak danych dla: wątróbka wieprzowa, jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
83.98
419.92
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
158.03
790.13
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.16
95.82
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
166.47
832.33
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.74
68.68
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
8.85
44.23
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.35
11.75
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
1.63
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.24
1.20
Brak danych dla: cebula, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątrobianki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątrobianki

Koszt składników
116.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Wątróbka wieprzowa
500 g
15.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
75.00
Za 500 g
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Kajzerka
150 g
3 sztuki (najlepiej czerstwe)
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
0.90
Za 150 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jelito wieprzowe
10 g
2 sztuki
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
116.90