Wątrobianka
- Wątróbka drobiowa (500 g)
- Wątróbka wieprzowa (500 g)
- Słonina wieprzowa (500 g)
- Kajzerka - 3 sztuki (najlepiej czerstwe) (150 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Jelito wieprzowe - 2 sztuki (10 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
Przepis na wątrobiankę krok po kroku
Wątrobę wieprzową, drobiową i słoninę pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć go garnka z wrzącą wodą i gotuj ok. 10-15 minut.
Wyjmij mięso i do tej samej wody włóż bułki. Pozostaw na chwilę do namoczenia.
Wątróbkę i słoninę zmiel w młynku na małych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
Do zmielonego mięsa dodaj namoczone bułki i cebulę i ponownie zmiel.
Dopraw masę wszystkimi przyprawami.
Farsz przełóż do jelit i dobrze zwiąż sznurkiem z obu stron, aby się z niego nie wydostał.
Ostatni krok to parzenie wątrobianki w wodzie o temperaturze ok. 80 st. C.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Pulchne kotlety mielone
-
Domowa lasagne
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat wątrobianki
Wątrobianka to domowy wyrób mięsny, wędliniarski, bardzo popularny w Polsce. Być może znasz ją pod nazwami takimi jak pasztetowa, pasztetówka, kiszka pasztetowa lub kiszka wątrobiana. Tradycyjna, swojska wątrobianka powstaje z mielonych podrobów, najczęściej wątroby. Zdecydowanie rzadziej wykorzystuje się do niej inne części mięs. Bardzo ważnym składnikiem jest również tłuszcz. Najlepsza, domowa wątrobianka wieprzowa powstanie, kiedy dodasz do nie słoninę, smalec, podgardle lub boczek. Zastanawiasz się, jak zrobić wątrobiankę domowe roboty? Czytaj dalej i poznaj sprawdzony przepis, który pokaże Ci, jak przygotować domową pasztetową wykorzystując zaledwie kilka składników. Podstawowym składnikiem jest oczywiście wątróbka oraz tłuszcz. Możesz wykorzystać podroby wieprzowe lub wymieszać wątróbkę drobiową i wieprzową w proporcjach 1:1. Potrzebna Ci będzie również słonina lub smalec. Kolejne składniki, które będą Ci potrzebne to bułki, najlepiej czerstwe kajzerki, cebula, masło oraz spora ilość przypraw. Lepiej dodać ich za dużo, niż za mało, dzięki temu wątrobianka będzie miała intensywny smak i aromat. Tradycyjny przepis na wątrobiankę uwzględnia zawinięcie farszu w jelita wieprzowe, formując je w kształt kiełbasy. Możesz jednak przygotować wątrobiankę również w słoiku. Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego, do czego planujesz ja wykorzystać. Pierwszym krokiem jest posiekanie wątróbki i słoniny na mniejsze kawałki i ich podgotowanie w wodzie. W tym czasie możesz posiekać cebulę i podsmażyć ją na maśle. Następnie w wodzie z gotowania wystarczy namoczyć bułki, wszystkie składniki połączyć i zmielić w młynku o drobnych oczkach, najlepiej o średnicy nieprzekraczającej 2-3 mm. Na koniec wystarczy poddać wątrobiankę parzeniu, dodatkowo wiele osób decyduje się również na wędzenie. Wątróbka to bardzo bogate źródło żelaza, przez co często polecana jest na anemię. Pamiętaj jednak, że zawiera też duże ilości witaminy A w formie retinolu, który w nadmiarze może uszkadzać układ nerwowy dziecka, dlatego nie należy jej spożywać w ciąży.
Alergeny w wątrobiance
Lista alergenów dla wątrobianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kajzerka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze wątrobianki
Podroby, zwłaszcza wątróbka, to bardzo skoncentrowane źródło witaminy A w formie retinolu. Dlatego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.