Piernik wegański
- Napój sojowy (mleko sojowe) (300 ml)
- Syrop z agawy (150 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Powidła śliwkowe (285 g)
- Mielone siemię lniane - 1 łyżeczka (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (8 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżeczka (5 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Migdały - płatki (50 g)
Przepis na piernik wegański krok po kroku
Do rondelka wlej 200ml napoju sojowego, dodaj syrop z agawy, olej, dwa opakowania przyprawy korzennej (40g) i cukier.
Wszystko razem zagotuj. Zestaw z palnika. Dodaj dużą łyżkę powideł i dobrze wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia.
Siemię lniane zalej 50ml gorącej (nie wrzącej) wody. Wymieszaj i odstaw.
Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i kakao. Dokładnie wymieszaj.
Do rondelka z miodem wlej napęczniałe siemię lniane i wymieszaj.
Do suchych składników wlej zawartość rondelka i wymieszaj, aż się połączą.
Wlej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach przez około 55 minut (do suchego patyczka).
Gdy piernik wystygnie przekrój go na 3 blaty. Dwa dolne blaty posmaruj powidłami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem pozostałego mleka sojowego.
Złóż piernik i polej go przestudzoną polewą z czekolady.
Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika wegańskiego
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegański piernik. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego można go przygotować na chwilę przed samymi świętami. Wystarczy by ciasto spędziło kilka minut w piekarniku i po domu będzie rozchodził się prawdziwy aromat świąt.
Nasz przepis na piernik wegański nie zawiera miodu, tłuszczu zwierzęcego ani mleka. Za to mamy same wege składniki takie jak mleko sojowe, syrop z agawy i olej roślinny, dzięki czemu piernik jest tak dobry. Jeśli chcesz by był dodatkowo bezglutenowy użyj mąkę bezglutenową lub mieszankę z mąki ryżowej (150 g), ziemniaczanej (75 g) i jaglanej (75 g). Możesz go wykonać z powidłami śliwkowymi lub marmoladą. Będzie pysznym i zdrowym deserem dla dzieci i dorosłych.
Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i piernego smaku.
Jeśli potrzebny Ci pomysł na ciasto na święta, to piernik wegański sprawdzi się tu idealnie.
Alergeny w pierniku wegański
Lista alergenów dla piernika wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
W przepisie na piernik wegański nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze piernika wegańskiego
W dawnych czasach pierniki wykorzystywano do leczenia przeziębień. Nie jest to przypadkowe, ponieważ przyprawy korzenne wykorzystane do ich przygotowania mą m.in. działanie bakteriobójcze.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.