Pasta z makreli wędzonej

Opublikowano: 17.12.2021 r., 12:31 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej
Pyszny, szybki i prosty przepis na pastę z makreli wędzonej na kanapki to genialny pomysł na zdrowy posiłek. Idealnie na śniadanie albo na kolację.
Przygotowanie 15 min
135 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Makrela wędzona 1 sztuka bez ości i skóry (250 g)
  • Ogórek kiszony 1 sztuka (120 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Majonez light (30 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na pastę z makreli wędzonej krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo.

Obraną ze skóry i pozbawioną ości rybę wyłóż do miski. Rozdrobnij widelcem.

Dodaj ogórki i cebulę pokrojone w drobną kostkę.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do ryby.

Rybę z warzywami i jajkiem wymieszaj z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem do smaku.

Pastę posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pastę z makreli wędzonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z makreli wędzonej

Pyszny, szybki i prosty przepis na pastę z makreli wędzonej na kanapki to genialny pomysł na zdrowy posiłek. Idealnie na śniadanie albo na kolację. Pasta jest wykonana z prostych składników, a jej smak jest bardzo dobry. Przepis na pastę z makreli wędzonej to pyszna inspiracja na wykorzystanie wędzonej ryby. Najlepiej jest, jeśli zrobisz pastę z makreli wędzonej kilka godzin wcześniej. Stanie się ona smaczniejszym dodatkiem do kanapek, ponieważ wszystkie składniki lepiej się połączą. Dla koloru i lepszego smaku pastę posyp szczypiorkiem.

Pasta z makreli wędzonej jest fantastyczna, gdy potrzebujesz pomysłów na śniadania lub na kolacje. Taka pasta do kanapek jest pyszna i zdrowa. Jedząc ryby, dostarczasz do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one cennym składnikiem, który jest niezbędny do tego, by mózg pracował prawidłowo. Nie wiesz jak zrobić pastę z makreli wędzonej, by posiłek był odżywczy, dobry na kolację lub na śniadanie? Do przepisu na pastę z makreli wędzonej dodaj coś, co jest bardzo dobre dla zdrowia – pełnoziarnisty chleb. Ten jest bogactwem bardzo potrzebnego w codziennej diecie błonnika. Ponadto, dostarczy ważne składniki mineralne i witaminy. Do kanapek z pastą z makreli wędzonej koniecznie dodaj ulubione warzywo. Pomidor, ogórek czy rzodkiewka? Nie ma znaczenia. Każde warzywa są dla człowieka na wagę złota. Pasta z makreli wędzonej jest zdecydowanie pyszna, zdrowa i łatwa. Warto poratować się tym prostym przepisem, jeżeli szukasz smacznych sposobów na podanie ryby.

Pasta z makreli wędzonej to bardzo prosty przepis. Łatwo go przygotować. Jak zrobić pastę z makreli wędzonej? Wstaw jajka do gotowania – ugotuj je na twardo. W tym czasie zacznij obierać rybę. Usuń z niej ości oraz skórę. Przepis na pastę z makreli wędzonej możesz zrobić na dwa sposoby i otrzymać konsystencję gładką bądź taka, w której są widoczne kawałki składników. Mięso z ryby dodaj do miski. Jeżeli chcesz gładką pastę, rybę (lub/i resztę składników) zmiel blenderem. By uzyskać konsystencję pasty z grudkami wystarczy, że wszystko wymieszasz widelcem. Posiekaj drobno cebulę, a ogórki pokrój w niewielką kosteczkę. Dodaj warzywa do ryby. Gdy jajka będą ugotowane, obierz je i umyj. Pokrój także w kostkę nie za dużych rozmiarów. Dodaj do reszty składników razem z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem. Jeśli nie chcesz dodawać majonezu, zastąp go jogurtem albo śmietaną. Całość wymieszaj widelcem lub zblenduj – według uznania. Przy podaniu pastę posyp świeżym szczypiorkiem, który ożywi potrawę.

Alergeny w paście z makreli wędzonej

Lista alergenów dla pasty z makreli wędzonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Makrela wędzona
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze pasty z makreli wędzonej

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy przepis. Zawiera korzystne kwasy tłuszczowe. Ma niską zawartość węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
123.47
135.82
Białko (g)
12.38
13.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
2.87
3.15
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
2.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
6.62
7.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
2.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.97
4.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
2.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
2.05
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.29
94.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
37.56
41.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.74
1.91
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.10
2.31
Witamina D (µg (mcg))
4.61
5.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
0.73
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.61
39.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.04
4.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.83
13.02
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.24
17.87
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
441.94
486.13
Potas (mg)
246.55
271.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.41
41.15
Fosfor (mg)
100.85
110.93
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.97
19.77
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
1.06
Cynk (mg)
0.55
0.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli wędzonej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli wędzonej

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Makrela wędzona
250 g
1 sztuka bez ości i skóry
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Ogórek kiszony
120 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Majonez light
30 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Koszt składników
29.30