Przepis na pastę z makreli wędzonej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
garnek, miska

Ugotuj jajka na twardo.

Obraną ze skóry i pozbawioną ości rybę wyłóż do miski. Rozdrobnij widelcem.

Dodaj ogórki i cebulę pokrojone w drobną kostkę.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do ryby.

Rybę z warzywami i jajkiem wymieszaj z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem do smaku.

Pastę posyp szczypiorkiem.

Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej
Koszt przygotowania dania
12.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
135 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
18

Pasta z makreli wędzonej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z makreli wędzonej

Pyszny, szybki i prosty przepis na pastę z makreli wędzonej na kanapki to genialny pomysł na zdrowy posiłek. Idealnie na śniadanie albo na kolację. Pasta jest wykonana z prostych składników, a jej smak jest bardzo dobry. Przepis na pastę z makreli wędzonej to pyszna inspiracja na wykorzystanie wędzonej ryby. Najlepiej jest, jeśli zrobisz pastę z makreli wędzonej kilka godzin wcześniej. Stanie się ona smaczniejszym dodatkiem do kanapek, ponieważ wszystkie składniki lepiej się połączą. Dla koloru i lepszego smaku pastę posyp szczypiorkiem.

Pasta z makreli wędzonej jest fantastyczna, gdy potrzebujesz pomysłów na śniadania lub na kolacje. Taka pasta do kanapek jest pyszna i zdrowa. Jedząc ryby, dostarczasz do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one cennym składnikiem, który jest niezbędny do tego, by mózg pracował prawidłowo. Nie wiesz jak zrobić pastę z makreli wędzonej, by posiłek był odżywczy, dobry na kolację lub na śniadanie? Do przepisu na pastę z makreli wędzonej dodaj coś, co jest bardzo dobre dla zdrowia – pełnoziarnisty chleb. Ten jest bogactwem bardzo potrzebnego w codziennej diecie błonnika. Ponadto, dostarczy ważne składniki mineralne i witaminy. Do kanapek z pastą z makreli wędzonej koniecznie dodaj ulubione warzywo. Pomidor, ogórek czy rzodkiewka? Nie ma znaczenia. Każde warzywa są dla człowieka na wagę złota. Pasta z makreli wędzonej jest zdecydowanie pyszna, zdrowa i łatwa. Warto poratować się tym prostym przepisem, jeżeli szukasz smacznych sposobów na podanie ryby.

Pasta z makreli wędzonej to bardzo prosty przepis. Łatwo go przygotować. Jak zrobić pastę z makreli wędzonej? Wstaw jajka do gotowania – ugotuj je na twardo. W tym czasie zacznij obierać rybę. Usuń z niej ości oraz skórę. Przepis na pastę z makreli wędzonej możesz zrobić na dwa sposoby i otrzymać konsystencję gładką bądź taka, w której są widoczne kawałki składników. Mięso z ryby dodaj do miski. Jeżeli chcesz gładką pastę, rybę (lub/i resztę składników) zmiel blenderem. By uzyskać konsystencję pasty z grudkami wystarczy, że wszystko wymieszasz widelcem. Posiekaj drobno cebulę, a ogórki pokrój w niewielką kosteczkę. Dodaj warzywa do ryby. Gdy jajka będą ugotowane, obierz je i umyj. Pokrój także w kostkę nie za dużych rozmiarów. Dodaj do reszty składników razem z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem. Jeśli nie chcesz dodawać majonezu, zastąp go jogurtem albo śmietaną. Całość wymieszaj widelcem lub zblenduj – według uznania. Przy podaniu pastę posyp świeżym szczypiorkiem, który ożywi potrawę.

Wartości odżywcze pasty z makreli wędzonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
123.47 kcal
135.82 kcal
Białko
12.38 g
13.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
6.62 g
7.28 g
Tłuszcze nasycone
2.60 g
2.86 g
Tłuszcze nienasycone
3.97 g
4.37 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.86 g
2.05 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pastę z makreli wędzonej

Na 100g
Na porcję
(110g)
Foliany
11.83 µg (mcg)
13.02 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z makreli wędzonej

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
441.94 mg
486.13 mg
Potas
246.55 mg
271.20 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
37.41 mg
41.15 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
100.85 mg
110.93 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
17.97 mg
19.77 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
1.06 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
0.61 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli wędzonej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z makreli wędzonej

Lista alergenów dla pasty z makreli wędzonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Makrela wędzona
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania pasty z makreli wędzonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Makrela wędzona
250 g
1 sztuka bez ości i skóry
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Ogórek kiszony
120 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Majonez light
30 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na pastę z makreli wędzonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób