Paprykarz z makreli

Opublikowano: 24.11.2021 r., 21:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
paprykarz z makreli
Paprykarz z makreli
Domowa wersja paprykarza z makreli to świetny pomysł na dodatek do pieczywa. Kanapki z domową pastą są zdrowe i pyszne, dostarczają nam wielu witamin i składników mineralnych.
Przygotowanie 20 min
169 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makrela 1 sztuka (250 g)
  • Ryż basmati 1 woreczek (100 g)
  • Marchewka 1 sztuka (60 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na paprykarz z makreli krok po kroku

Mięso z makreli oddziel od ości.

Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj starte warzywa z ryżem i mięsem z makreli.

Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj pastę z makreli.

Jak oceniasz przepis na paprykarz z makreli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat paprykarza z makreli

Nie ma nic lepszego niż przygotowanie domowych dodatków do pieczywa, które wielu z nas spożywa niemal codziennie. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na paprykarz z makreli, który świetnie sprawdzi się np. do kanapek na kolację.

Zatem jak zrobić ten pyszny paprykarz z makreli wędzonej?

Przepis jest tak banalnie prosty, że już nigdy nie kupisz gotowej wersji paprykarza w sklepie.

Wystarczy, że ugotujesz ryż w lekko osolonej wodzie. Ważne aby nie był on rozgotowany tylko ugotowany bardziej al dente. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia. W trakcie gotowania ryżu warto obrać makrelę, a mianowicie oddzielić mięso od ości co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i czasochłonne.

Mój paprykarz z makreli oprócz tych dwóch podstawowych produktów, zawiera także warzywa. Nie mogłoby być inaczej, świetnie sprawdza się tutaj marchewka. Wystarczy ją obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli akurat przygotowujesz paprykarz z makreli latem lub wiosną gdy mamy dostęp do młodych marchewek, wystarczy, że je dokładnie umyjesz i zetrzesz. Warto dodać także cebulę, Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym

Nie pozostało nic innego jak wymieszać ryż, rybę, starte warzywa i koncentrat pomidorowy. Dopraw paprykarz z makreli swoimi ulubionymi przyprawami i gotowe. Skoro już wiesz jak zrobić paprykarz z makreli wykorzystaj mój prosty przepis i zrób domowy paprykarz.

Alergeny w paprykarzu z makreli

Lista alergenów dla paprykarza z makreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela

Wartości odżywcze paprykarza z makreli

na 100g gotowej potrawy

Domowy paprykarz z makreli to świetny pomysł na obkład do kanapek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
169.34
169.34
Białko (g)
10.70
10.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.28
18.28
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
2.77
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.79
5.79
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
2.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
3.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
2.14
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
1.38
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.25
29.25
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
116.26
116.26
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
3.44
3.44
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.93
2.93
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
6.51
6.51
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
0.72
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.87
18.87
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.41
4.41
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.66
6.66
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
972.11
972.11
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
54.28
54.28
Potas (mg)
264.15
264.15
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.98
16.98
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
100.77
100.77
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.13
33.13
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
0.88
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paprykarza z makreli 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paprykarza z makreli

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
250 g
1 sztuka
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 g
Ryż basmati
100 g
1 woreczek
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
19.00