Przepis na pastę z makreli pomidorową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości.

Mięso makreli umieść w misce.

Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.

Do miski dodaj przecier pomidory, miękkie masło oraz przyprawy.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Koper oczyść i poszatkuj na mniejsze kawałki.

Pokrojony koper dodaj do pasty.

Pastę dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Gotową pastę z makreli podawaj z dodatkiem pieczywa.

Pasta z makreli pomidorowa podana na pieczywie.
Pasta z makreli pomidorowa
Koszt przygotowania dania
12.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
199 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
39

Pasta z makreli pomidorowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z makreli pomidorowej

Pasta z makreli pomidorowa to doskonały dodatek do kanapek na kolację lub śniadanie. Pomidorowa pasta z makreli jest bardzo szybka w przygotowaniu. Przepis na pastę pomidorową z makreli jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać pyszną pastą z makreli potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, masło, przecier pomidorowy, koper, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pomidorową pastę z makreli? Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości. Mięso makreli umieść w misce. Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Do miski dodaj przecier pomidory, miękkie masło oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Koper oczyść i poszatkuj na mniejsze kawałki. Pokrojony koper dodaj do pasty. Pastę dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Gotową pastę z makreli podawaj z dodatkiem pieczywa.

Makrela zaliczana jest do tłustych ryb morskich. Dostarcza do naszego organizmu witaminę D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Makrela stanowi również dobre źródło pełnowartościowego białka, dlatego warto zastąpić nią mięso czerwone oraz drób. Ryby w diecie powinny występować 2-3 razy w tygodniu, dlatego warto wykorzystać przepis na pastę, aby urozmaicić swój jadłospis. Makrela zawiera wspomniane już kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom triglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych, pobudzają produkcję tlenku azotu, co usprawnia przepływ krwi i w konsekwencji obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo w makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A. Fosfor wraz z witaminą D korzystanie wpływają na kości i zęby.

Podsumowując pyszna pasta rybna z makreli jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobrze sprawdzi się jako pasta kanapkowa na śniadanie, kolację lub jako dodatek na różnego rodzaju imprezach. Dobra pasta stanowi doskonałą propozycję na smaczną pastę do smarowania pieczywa. Kromek chleba lub bułek nie musimy smarować masłem, ponieważ pasta jest delikatna i zawiera dodatek masła.

Wartości odżywcze pasty z makreli pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
210.29 kcal
199.78 kcal
Białko
16.61 g
15.78 g

Węglowodany w paście z makreli pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
2.32 g
2.20 g
Węglowodany przyswajalne
1.79 g
1.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
14.84 g
14.09 g
Tłuszcze nasycone
8.37 g
7.95 g
Tłuszcze nienasycone
6.47 g
6.15 g
Tłuszcze jednonasycone
4.59 g
4.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.88 g
1.79 g
Cholesterol
59.90 mg
56.90 mg

Witaminy w przepisie na pastę z makreli pomidorową

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A
115.17 µg (mcg)
109.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.26 mg
Witamina B12
2.64 µg (mcg)
2.51 µg (mcg)
Witamina C
8.83 mg
8.39 mg
Witamina D
7.06 µg (mcg)
6.71 µg (mcg)
Witamina E
1.43 mg
1.36 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
84.27 µg (mcg)
80.06 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.36 mg
Niacyna
7.03 mg
6.68 mg
Foliany
13.23 µg (mcg)
12.57 µg (mcg)
Beta karoten
80.21 µg (mcg)
76.20 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z makreli pomidorową

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
258.92 mg
245.97 mg
Potas
463.21 mg
440.05 mg
Wapń
37.38 mg
35.51 mg
Fosfor
114.33 mg
108.62 mg
Magnez
26.15 mg
24.84 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.71 mg
1.62 mg
Cynk
0.64 mg
0.61 mg
Miedź
0.15 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli pomidorowej 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z makreli pomidorowej

Lista alergenów dla pasty z makreli pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pasty z makreli pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
300 g
1 mała sztuka
8.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 300 g
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na pastę z makreli pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.8% osób