Przepis na pasta z makreli z puszki krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, malakser

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki.

Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.

Posiekaj koper.

Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.

Całość wymieszaj dokładnie.

Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego.

Często zadawane pytania

Pasta z makreli z puszki podana w słoiczku, który zakryty jest pergaminem.
Pasta z makreli z puszki
Koszt przygotowania dania
30.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
37

Pasta z makreli z puszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z makreli z puszki

Pasta z makreli z puszki to świetny pomysł na pyszny dodatek do kanapek śniadaniowych i nie tylko. Łatwa pasta świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pastę z makreli z puszki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makrela w pomidorach, kukurydza, cebula, koper, jajka, majonez, sól, pieprz, papryka ostra.

Jak zrobić pastę z makreli z puszki? Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki. Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj koper. Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Całość wymieszaj dokładnie. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego. Pasta świetnie sprawdzi się także jako farsz do naleśników.

Makrela z puszki to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Makrela jest rybą morską, należy do tłustych ryb, które zawierają dużą ilość kwasów omega 3. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają one redukować stany zapalne w naszym organizmie. Mają wpływ na rozwój mózgu u niemowląt. Kwasy omega 3 pomagają redukować nadmierny poziom cholesterolu we krwi. Pamiętaj, aby przy wyborze makreli w puszce zwrócić uwagę czy nie zostało do niej dodane dużo cukru. Na rynku bowiem dostępne są różne rodzaje konserw do wyboru. Makrela świetnie sprawdza się do przygotowywania z niej past, gdyż ma zwartą konsystencję.

Podsumowując smaczna i szybka do zrobienia pasta będzie świetnym pomysłem na śniadanie i na kolację. Prosty przepis możesz wykorzystać także jako przekąskę podczas spotykań ze znajomymi. Pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby zamknąć ją w szczelnym pojemniku, gdyż makrela ma bardzo intensywny zapach. Pyszna pasta jest bardzo zdrowa i dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze pasty z makreli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
198.27 kcal
416.37 kcal
Białko
6.86 g
14.40 g

Węglowodany w paście z makreli z puszki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
6.02 g
12.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
16.42 g
34.48 g
Tłuszcze nasycone
3.98 g
8.35 g
Tłuszcze nienasycone
12.44 g
26.13 g
Tłuszcze jednonasycone
5.22 g
10.96 g
Tłuszcze wielonasycone
7.22 g
15.17 g

Witaminy w przepisie na pasta z makreli z puszki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B12
2.88 µg (mcg)
6.06 µg (mcg)
Witamina D
1.01 µg (mcg)
2.11 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasta z makreli z puszki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
273.80 mg
574.99 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli z puszki 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z makreli z puszki

Lista alergenów dla pasty z makreli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela w pomidorach (konserwa)
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela w pomidorach (konserwa)
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty z makreli z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela w pomidorach (konserwa)
400 g
8.50
Za 170.0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Majonez
120 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 120 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na pasta z makreli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.9% osób