Przepis na pasta z makreli z puszki krok po kroku
- Makrela w pomidorach (konserwa) 400 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Jajko 4 szt.
- Kukurydza konserwowa 100 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Majonez 120 g
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki.
Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaj koper.
Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.
Całość wymieszaj dokładnie.
Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego.
Często zadawane pytania
-
Pasta z makreli
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta z makreli z twarogiem
-
Pasta rybna z makreli
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Paprykarz z makreli
-
Pasta z makreli pomidorowa
-
Pasta z makreli Thermomix
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
-
Pasta z makreli i sera
-
Pasta z makreli

(liczba kalorii)
Pasta z makreli z puszki - cechy przepisu
Więcej o paście z makreli z puszki
Pasta z makreli z puszki to świetny pomysł na pyszny dodatek do kanapek śniadaniowych i nie tylko. Łatwa pasta świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pastę z makreli z puszki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makrela w pomidorach, kukurydza, cebula, koper, jajka, majonez, sól, pieprz, papryka ostra.
Jak zrobić pastę z makreli z puszki? Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki. Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj koper. Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Całość wymieszaj dokładnie. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego. Pasta świetnie sprawdzi się także jako farsz do naleśników.
Makrela z puszki to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Makrela jest rybą morską, należy do tłustych ryb, które zawierają dużą ilość kwasów omega 3. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają one redukować stany zapalne w naszym organizmie. Mają wpływ na rozwój mózgu u niemowląt. Kwasy omega 3 pomagają redukować nadmierny poziom cholesterolu we krwi. Pamiętaj, aby przy wyborze makreli w puszce zwrócić uwagę czy nie zostało do niej dodane dużo cukru. Na rynku bowiem dostępne są różne rodzaje konserw do wyboru. Makrela świetnie sprawdza się do przygotowywania z niej past, gdyż ma zwartą konsystencję.
Podsumowując smaczna i szybka do zrobienia pasta będzie świetnym pomysłem na śniadanie i na kolację. Prosty przepis możesz wykorzystać także jako przekąskę podczas spotykań ze znajomymi. Pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby zamknąć ją w szczelnym pojemniku, gdyż makrela ma bardzo intensywny zapach. Pyszna pasta jest bardzo zdrowa i dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartości odżywcze pasty z makreli z puszki
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w paście z makreli z puszki
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na pasta z makreli z puszki
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na pasta z makreli z puszki
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście z makreli z puszki
Lista alergenów dla pasty z makreli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela w pomidorach (konserwa)
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela w pomidorach (konserwa)
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez