Pasta rybna z makreli

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta rybna z makreli podana na pieczywie.
Pasta rybna z makreli
Pasta rybna z makreli to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Pasta zawiera spore ilości składników odżywczych, dlatego koniecznie poznaj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
152 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Makrela wędzona (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ogórek konserwowy 4 małe sztuki (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Majonez (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę rybną z makreli krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo (gotuj je około 7 minut od momentu zagotowania się wody), wyciągnij je z garnka i przelej zimną wodą.

Makrelę obierz ze skóry i pozbądź się z niej ości. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki.

Ugotowane jajka pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.

Składniki przełóż do miseczki, dodaj do nich majonez, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek.

Niewykorzystaną pastę przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pastę rybną z makreli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat pasty rybnej z makreli

Pasta rybna z makreli wędzonej z jajkiem to doskonały pomysł na dodatek do chleba. Pastę warto wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek. Sprawdzony przepis na pastę rybną z makreli jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, jajka, ogórki konserwowe, cebula, majonez, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić pastę rybną z makreli? Jajka ugotuj na twardo (gotuj je około 7 minut od momentu zagotowania się wody), wyciągnij je z garnka i przelej zimną wodą. Makrelę obierz ze skóry i pozbądź się z niej ości. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę. Składniki przełóż do miseczki, dodaj do nich majonez, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek. Niewykorzystaną pastę przechowuj w lodówce.

Makrela jest tłustą rybą morską, która zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega 3 mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm - działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Makrela zawiera także sporą ilość pełnowartościowego białka. Makrela wędzona ma bardzo charakterystyczny smak i intensywny zapach.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jaja kurze bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując szybka i łatwa w przygotowaniu pasta z makreli wędzonej doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Najlepsza pasta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Pyszna pasta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w paście rybnej z makreli

Lista alergenów dla pasty rybnej z makreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty rybnej z makreli

na 100g gotowej potrawy

Pasta rybna z makreli stanowi doskonałą propozycję na smaczne smarowidło do kanapek. Pasta jest bogata w białko pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
152.58
152.58
Białko (g)
11.21
11.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.46
1.46
Węglowodany przyswajalne (g)
1.07
1.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.02
11.02
Tłuszcze nasycone (g)
3.39
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
7.63
7.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.22
3.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.41
4.41
Cholesterol (mg)
133.25
133.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
57.50
57.50
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
1.45
1.45
Witamina C (mg)
1.68
1.68
Witamina D (µg (mcg))
3.76
3.76
Witamina E (mg)
0.93
0.93
Retinol (µg (mcg))
56.32
56.32
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.31
0.31
Niacyna (mg)
3.00
3.00
Foliany (µg (mcg))
18.81
18.81
Beta karoten (µg (mcg))
12.99
12.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
422.49
422.49
Potas (mg)
228.42
228.42
Wapń (mg)
42.32
42.32
Fosfor (mg)
109.81
109.81
Magnez (mg)
16.38
16.38
Żelazo (mg)
1.04
1.04
Cynk (mg)
0.67
0.67
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty rybnej z makreli 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty rybnej z makreli

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
200 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek konserwowy
200 g
4 małe sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
27.00