Przepis na pastę rybną z makreli krok po kroku
- Makrela wędzona 200 g
- Jajko 4 szt.
- Ogórek konserwowy 200 g 4 małe sztuki
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Majonez 50 g
Jajka ugotuj na twardo (gotuj je około 7 minut od momentu zagotowania się wody), wyciągnij je z garnka i przelej zimną wodą.
Makrelę obierz ze skóry i pozbądź się z niej ości. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki.
Ugotowane jajka pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.
Składniki przełóż do miseczki, dodaj do nich majonez, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek.
Niewykorzystaną pastę przechowuj w lodówce.
-
Pasta z makreli
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta z makreli z twarogiem
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Paprykarz z makreli
-
Pasta z makreli pomidorowa
-
Pasta z makreli Thermomix
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
-
Pasta z makreli z puszki
-
Pasta z makreli i sera
-
Pasta z makreli

(liczba kalorii)
Pasta rybna z makreli - cechy przepisu
Więcej o paście rybnej z makreli
Pasta rybna z makreli wędzonej z jajkiem to doskonały pomysł na dodatek do chleba. Pastę warto wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek. Sprawdzony przepis na pastę rybną z makreli jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, jajka, ogórki konserwowe, cebula, majonez, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić pastę rybną z makreli? Jajka ugotuj na twardo (gotuj je około 7 minut od momentu zagotowania się wody), wyciągnij je z garnka i przelej zimną wodą. Makrelę obierz ze skóry i pozbądź się z niej ości. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę. Składniki przełóż do miseczki, dodaj do nich majonez, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek. Niewykorzystaną pastę przechowuj w lodówce.
Makrela jest tłustą rybą morską, która zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega 3 mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm - działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Makrela zawiera także sporą ilość pełnowartościowego białka. Makrela wędzona ma bardzo charakterystyczny smak i intensywny zapach.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jaja kurze bogate są w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując szybka i łatwa w przygotowaniu pasta z makreli wędzonej doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Najlepsza pasta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Pyszna pasta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartości odżywcze pasty rybnej z makreli
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w paście rybnej z makreli
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na pastę rybną z makreli
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na pastę rybną z makreli
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście rybnej z makreli
Lista alergenów dla pasty rybnej z makreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez