Przepis na pasta z makreli i sera krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, malakser

Makrelę obierz ze skórki i oddziel ości.

Umieść rybę w malakserze, dodaj do niej twaróg i rozdrobnij.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj do makreli cebulę, majonez, sól i pieprz.

Posiekaj koper i dodaj do reszty składników.

Wymieszaj całość.

Podawaj na kromce świeżego pieczywa.

Pasta z makreli i sera podana na pieczywie.
Pasta z makreli i sera
Koszt przygotowania dania
28.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
462 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
27

Pasta z makreli i sera - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z makreli i sera

Pasta z makreli i sera to świetny pomysł na pyszne smarowidło do kanapek na śniadanie lub na kolację. Pasta jest bardzo kremowa i zawiera dużą ilość białka. Przepis na pastę z makreli i sera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, cebula, twaróg tłusty, majonez, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić pastę z makreli i sera? Makrelę obierz ze skórki i oddziel ości. Umieść rybę w malakserze, dodaj do niej twaróg i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do makreli cebulę, majonez, sól i pieprz. Posiekaj koper i dodaj do reszty składników. Wymieszaj całość. Podawaj na kromce świeżego pieczywa.

Twaróg tłusty to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się go z mleka krowiego, poddając go działaniu drobnoustrojów probiotycznych. Twaróg jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Jest także substratem do produkcji hormonów białkowych takich jak prolaktyna i insulina oraz enzymów niezbędnych do przebiegu metabolizmu wielu substancji. Twaróg tłusty nadaje paście zwartej konsystencji. Makrela jest tłustą rybą morską, która zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega 3 mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Makrela zawiera także sporą ilość pełnowartościowego białka. Makrela wędzona ma bardzo charakterystyczny smak i intensywny zapach. Nie przejmuj się dużą kalorycznością produktu, gdyż zawiera on wiele cennych składników odżywczych.

Podsumowując pyszna i szybka pasta jest dobra na śniadanie i na kolację jako dodatek do kanapek. Pasta świetnie sprawdzi się także dla dzieci. Pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni pod przykryciem. Pasta ma bardzo intensywny zapach, dlatego zabezpiecz ją odpowiednio, aby nie przeszły nią inne produkty w lodówce. Możesz zamienić twaróg na ser żółty.

Wartości odżywcze pasty z makreli i sera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
200.97 kcal
462.22 kcal
Białko
15.66 g
36.01 g

Węglowodany w paście z makreli i sera

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
2.70 g
6.20 g
Węglowodany przyswajalne
2.33 g
5.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
0.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
13.78 g
31.69 g
Tłuszcze nasycone
4.05 g
9.32 g
Tłuszcze nienasycone
9.73 g
22.37 g
Tłuszcze jednonasycone
3.50 g
8.06 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.91 g
13.59 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol
38.48 mg
88.51 mg

Witaminy w przepisie na pasta z makreli i sera

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
26.86 µg (mcg)
61.78 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.52 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B12
2.18 µg (mcg)
5.03 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina C
5.29 mg
12.17 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D
5.87 µg (mcg)
13.49 µg (mcg)
Retinol
13.45 µg (mcg)
30.93 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.68 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna
5.55 mg
12.77 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany
10.00 µg (mcg)
23.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta z makreli i sera

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
336.59 mg
774.15 mg
Potas
342.00 mg
786.60 mg
Wapń
44.21 mg
101.68 mg
Fosfor
91.69 mg
210.89 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez
22.34 mg
51.39 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
2.42 mg
Cynk
0.49 mg
1.13 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli i sera 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z makreli i sera

Lista alergenów dla pasty z makreli i sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Cena przygotowania pasty z makreli i sera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
600 g
1 duża sztuka
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Majonez
120 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 120 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na pasta z makreli i sera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób