Przepis na pastę z makreli krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę, wrzuć do miski.

Makrelę obierz, usuń z niej ości, rozdrobnij palcami i dodaj do jajek.

Ogórki i cebulę pokrój w kostkę i dodaj do miseczki.

Do miski ze składnikami dodaj przyprawy, jogurt naturalny oraz majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę podawaj na pieczywie.

Na pieczywie znajduje się pasta z makreli. Kanapki posypane są szczypiorkiem. Pieczywo leży na drewnianej desce do krojenia. W oddali zauważalne jest jakieś naczynie, prawdopodobnie kubek.
Pasta z makreli
Koszt przygotowania dania
17.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
114 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
23

Pasta z makreli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z makreli

Pasta z makreli jest idealna do podania na pieczywie. Świetnie zastąpi nadmiar wędlin w diecie i zyska uznanie wśród osób na diecie bezglutenowej. W dalszej części dowiesz się jak przygotować pastę z makreli wędzonej. Składniki których potrzebujesz to makrela wędzona, 5 jajek, 2 ogórki kiszone, cebula, trochę majonezu i jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Czas przygotowania szacuje się na 15 minut. Przepis na pastę z makreli nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego.

Makrela to tłusta ryba morska, która dostarczy do naszego organizmu witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jest ona doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto zastąpić nią mięso czerwone i drób. Ryby w naszej diecie powinny znaleźć się 2-3 razy w tygodniu, dlatego warto wykorzystać przepis na pastę, aby urozmaicić swój jadłospis. Makrela zawiera wspomniane już kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom triglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych, pobudzają produkcję tlenku azotu co usprawnia przepływ krwi i w konsekwencji obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo w makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A. Fosfor wraz z witaminą D korzystanie wpływają na kości i zęby. Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i jego transport do kości, przyczyniając się do ich prawidłowego funkcjonowania. Witamina ta jest szczególnie ważna dla dzieci w trakcie wzrostu oraz dla osób, które mają zwiększone ryzyko ubytku masy kostnej (głównie kobiety). Dodatkowo witamina ta wygłuszcza procesy zapalne w organizmie. Jednak makrela może kumulować związki rtęci, dlatego kobiety w ciąży i karmiące powinny uważać z jej spożywaniem.

Podsumowując ta dobra pasta z makreli wędzonej jest idealnym zamiennikiem wędlin na kanapki. Świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej (jeśli użyjemy pieczywa bezglutenowego). Jest ona doskonałym wyborem w diecie osób zabieganych, ponieważ jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu a sprawi, że dieta będzie różnorodna.

Zobacz, jak zrobić pastę z makreli!

Wartości odżywcze pasty z makreli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
Białko
13.80 g
11.04 g

Węglowodany w paście z makreli

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
1.47 g
1.18 g
Węglowodany przyswajalne
1.15 g
0.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
8.76 g
7.01 g
Tłuszcze nasycone
3.25 g
2.60 g
Tłuszcze nienasycone
5.48 g
4.38 g
Tłuszcze jednonasycone
2.85 g
2.28 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.63 g
2.11 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
147.24 mg
117.79 mg

Witaminy w przepisie na pastę z makreli

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
63.90 µg (mcg)
51.12 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
1.83 µg (mcg)
1.46 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
1.39 mg
1.12 mg
Witamina D
4.78 µg (mcg)
3.82 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.90 mg
0.72 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
62.06 µg (mcg)
49.65 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.28 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
3.88 mg
3.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
17.85 µg (mcg)
14.28 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
14.93 µg (mcg)
11.95 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z makreli

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
431.99 mg
345.59 mg
Potas
247.52 mg
198.01 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
37.20 mg
29.76 mg
Fosfor
128.63 mg
102.90 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
18.45 mg
14.76 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
0.97 mg
Cynk
0.74 mg
0.59 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z makreli

Lista alergenów dla pasty z makreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty z makreli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
300 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ogórek kiszony
150 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
30 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 30 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
36.30
Jak oceniasz przepis na pastę z makreli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób