Przepis na pastę z makreli z twarogiem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, rondelek

Jajko ugotuj w rondelku na twardo. Przestudź je i obierz. Całość pokrój bardzo drobno.

Makrelę obierz ze skóry i ości. Całość rozdrobnij widelcem, sprawdzając czy nie zostały pozostałości ości. Rybę połącz z jajkiem.

Twaróg rozdrobnij widelcem i połącz z rybą i jajkiem.

Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj majonez i musztardę.

Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Pasta z makreli z twarogiem podana na grzankach.
pasta z makreli z twarogiem
Koszt przygotowania dania
8.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
222 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
18

Pasta z makreli z twarogiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z makreli z twarogiem

Pasta z makreli z twarogiem jest świetna opcją na smaczne i zdrowe smarowidło do kanapek. Sprawdzi się zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Jest świetnym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Ma bogaty i bardzo pyszny smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych dań. To klasyczna pasta w nowoczesnej odsłonie, która zachwyca smakiem.

Ta pasta z wędzonej ryby z twarogiem jest również niezwykle zdrowa. Dostarcza mnóstwo białka dzięki użyciu twarogu. Ze względu na wykorzystanie tłustej ryby warto skorzystać z chudego sera, by nie dostarczyć sobie zbyt dużo tłuszczu. Całość nie jest zbyt kaloryczna, a ryby jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspierają zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego.

W tej paście świetnie sprawdzi się makrela wędzona, ze względu na swój pyszny, dymny smak. Ta ryba idealnie łączy się z ostrą cebulą i łagodnym twarogiem tworząc wspaniałą całość, która idealnie komponuje się z pieczywem. To dobry wybór dla osób na diecie, gdyż całość jest bardzo smaczna i ostra. Pastę warto wzbogacić szczypiorkiem, który jeszcze bardziej podkręca jej smak i sprawia, że całość pięknie się prezentuje.

Pastę warto połączyć z jajkiem, które nie tylko dodaje jej lepszego smaku, ale również wzbogaca całość o wiele składników odżywczych. Sprawia również, że całość ma lepszą konsystencję i lepiej się rozsmarowuje. Najlepiej wykorzystać jajka z wolnego wybiegu, które oprócz lepszego smaku charakteryzują się większą zawartością korzystnych kwasów tłuszczowych.

Przepis na pastę z makreli wędzonej z twarogiem jest niezwykle łatwy i można ją przygotować w ekspresowym czasie. Dzięki temu wspaniale sprawdzi się na szybkie śniadanie czy kolację. Jest niezwykle sycąca i pożywna, a także idealnie komponuje się na kanapkach, w tortilli, czy na grzankach. Na pewno skradnie serca wszystkich, którzy jej spróbują. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić najlepszą i najprostszą pastę z wędzonej makreli z twarogiem, która ma idealną konsystencję i smak.

Wartości odżywcze pasty z makreli z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
185.41 kcal
222.49 kcal
Białko
17.72 g
21.26 g

Węglowodany w paście z makreli z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
1.04 g
1.25 g
Węglowodany przyswajalne
0.92 g
1.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.12 g
0.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
11.75 g
14.09 g
Tłuszcze nasycone
3.72 g
4.47 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.93 g
9.52 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.39 g
4.07 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.54 g
5.45 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
87.70 mg
105.24 mg
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pastę z makreli z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
39.36 µg (mcg)
47.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.28 mg
Witamina B12
2.33 µg (mcg)
2.79 µg (mcg)
Witamina C
1.02 mg
1.22 mg
Witamina D
5.73 µg (mcg)
6.88 µg (mcg)
Witamina E
0.99 mg
1.19 mg
Retinol
39.18 µg (mcg)
47.01 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.45 mg
Niacyna
5.14 mg
6.17 mg
Foliany
11.86 µg (mcg)
14.24 µg (mcg)
Beta karoten
2.08 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z makreli z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
396.60 mg
475.92 mg
Potas
297.71 mg
357.25 mg
Wapń
41.33 mg
49.59 mg
Fosfor
147.18 mg
176.61 mg
Magnez
21.82 mg
26.19 mg
Żelazo
1.07 mg
1.28 mg
Cynk
0.71 mg
0.85 mg
Miedź
0.08 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli z twarogiem 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z makreli z twarogiem

Lista alergenów dla pasty z makreli z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania pasty z makreli z twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
175 g
pół szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 175 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser twarogowy chudy
100 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na pastę z makreli z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób