Jak zagęścić zupę pomidorową?

Jak zagęścić zupę pomidorową
Jak zagęścić zupę pomidorową
ikona podziel się
Opublikowano: 09.03.2023 r., 22:17 | Autor: Oliwia Gawron

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej znanych zup, która towarzyszy nam od najmłodszych lat. Połączenie aromatycznego bulionu ze sporą dawką warzyw i miękkiego mięsa to smak z dzieciństwa dla wielu z nas. Jedni jednak wolą nieco bardziej gęstą wersję zupy, zatem jak zagęścić zupę pomidorową?

  1. Dodaj stopniowo śmietanę 18% i zagotuj zupę.
  2. łyżki mąki wymieszaj w szklance z wodą i stopniowo dodawaj do zupy.

Jak zagęścić zupę pomidorową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Jedni z nas wolą zupę pomidorową bez zagęszczania jednak są zwolennicy, nieco bardziej gęstej zupy dlatego koniecznie dowiedz się jak zagęścić zupę pomidorową.

  1. Dodaj stopniowo śmietanę 18% i zagotuj zupę.
  2. łyżki mąki wymieszaj w szklance z wodą i stopniowo dodawaj do zupy.

Skoro już wiesz, jak zabielić zupę pomidorową koniecznie spróbuj ja przygotować i wykorzystaj mój prosty przepis.

Sam widzisz, że dzięki śmietanie czy mące szybko i łatwo zagęścisz zupę, nie tylko pomidorową

Zupa ta doczekała się wielu modyfikacji, dzisiaj poznaj mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową z mozzarellą, delikatny ser doda nieco lekkości i charakterystycznego smaku całej potrawie.

Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Dodatkowo pomidory w puszce i ser mozzarella.

Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą?

Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na koniec dodaj ser mozzarella.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. w ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek. Skoro już wiesz, jak zrobić zupę pomidorową i czym zagęścić, koniecznie przygotuj ją na posiłek dla całej rodziny

Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto