Jak zagęścić zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej znanych zup, która towarzyszy nam od najmłodszych lat. Połączenie aromatycznego bulionu ze sporą dawką warzyw i miękkiego mięsa to smak z dzieciństwa dla wielu z nas. Jedni jednak wolą nieco bardziej gęstą wersję zupy, zatem jak zagęścić zupę pomidorową?

1. Dodaj stopniowo śmietanę 18% i zagotuj zupę.

2. 2 łyżki mąki wymieszaj w szklance z wodą i stopniowo dodawaj do zupy.

Zobacz pytania podobne do jak zagęścić zupę pomidorową?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zagęścić zupę pomidorową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Jedni z nas wolą zupę pomidorową bez zagęszczania jednak są zwolennicy, nieco bardziej gęstej zupy dlatego koniecznie dowiedz się jak zagęścić zupę pomidorową.

1. Dodaj stopniowo śmietanę 18% i zagotuj zupę.

2. 2 łyżki mąki wymieszaj w szklance z wodą i stopniowo dodawaj do zupy.

Skoro już wiesz, jak zabielić zupę pomidorową koniecznie spróbuj ja przygotować i wykorzystaj mój prosty przepis.

Sam widzisz, że dzięki śmietanie czy mące szybko i łatwo zagęścisz zupę, nie tylko pomidorową

Zupa ta doczekała się wielu modyfikacji, dzisiaj poznaj mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową z mozzarellą, delikatny ser doda nieco lekkości i charakterystycznego smaku całej potrawie.

Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Dodatkowo pomidory w puszce i ser mozzarella.

Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą?

Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na koniec dodaj ser mozzarella.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. w ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek. Skoro już wiesz, jak zrobić zupę pomidorową i czym zagęścić, koniecznie przygotuj ją na posiłek dla całej rodziny

Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto