Pasta z makreli wędzonej
- Jajko (2 szt.)
- Makrela wędzona - 1 sztuka bez ości i skóry (250 g)
- Ogórek kiszony - 1 sztuka (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Majonez light (30 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
Przepis na pastę z makreli wędzonej krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo.
Obraną ze skóry i pozbawioną ości rybę wyłóż do miski. Rozdrobnij widelcem.
Dodaj ogórki i cebulę pokrojone w drobną kostkę.
Ugotowane jajka obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do ryby.
Rybę z warzywami i jajkiem wymieszaj z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem do smaku.
Pastę posyp szczypiorkiem.
-
Pasta z makreli
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta z makreli z twarogiem
-
Pasta rybna z makreli
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Paprykarz z makreli
-
Pasta z makreli pomidorowa
-
Pasta z makreli Thermomix
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
-
Pasta z makreli z puszki
-
Pasta z makreli i sera
-
Pasta z makreli
Więcej informacji na temat pasty z makreli wędzonej
Pyszny, szybki i prosty przepis na pastę z makreli wędzonej na kanapki to genialny pomysł na zdrowy posiłek. Idealnie na śniadanie albo na kolację. Pasta jest wykonana z prostych składników, a jej smak jest bardzo dobry. Przepis na pastę z makreli wędzonej to pyszna inspiracja na wykorzystanie wędzonej ryby. Najlepiej jest, jeśli zrobisz pastę z makreli wędzonej kilka godzin wcześniej. Stanie się ona smaczniejszym dodatkiem do kanapek, ponieważ wszystkie składniki lepiej się połączą. Dla koloru i lepszego smaku pastę posyp szczypiorkiem.
Pasta z makreli wędzonej jest fantastyczna, gdy potrzebujesz pomysłów na śniadania lub na kolacje. Taka pasta do kanapek jest pyszna i zdrowa. Jedząc ryby, dostarczasz do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one cennym składnikiem, który jest niezbędny do tego, by mózg pracował prawidłowo. Nie wiesz jak zrobić pastę z makreli wędzonej, by posiłek był odżywczy, dobry na kolację lub na śniadanie? Do przepisu na pastę z makreli wędzonej dodaj coś, co jest bardzo dobre dla zdrowia – pełnoziarnisty chleb. Ten jest bogactwem bardzo potrzebnego w codziennej diecie błonnika. Ponadto, dostarczy ważne składniki mineralne i witaminy. Do kanapek z pastą z makreli wędzonej koniecznie dodaj ulubione warzywo. Pomidor, ogórek czy rzodkiewka? Nie ma znaczenia. Każde warzywa są dla człowieka na wagę złota. Pasta z makreli wędzonej jest zdecydowanie pyszna, zdrowa i łatwa. Warto poratować się tym prostym przepisem, jeżeli szukasz smacznych sposobów na podanie ryby.
Pasta z makreli wędzonej to bardzo prosty przepis. Łatwo go przygotować. Jak zrobić pastę z makreli wędzonej? Wstaw jajka do gotowania – ugotuj je na twardo. W tym czasie zacznij obierać rybę. Usuń z niej ości oraz skórę. Przepis na pastę z makreli wędzonej możesz zrobić na dwa sposoby i otrzymać konsystencję gładką bądź taka, w której są widoczne kawałki składników. Mięso z ryby dodaj do miski. Jeżeli chcesz gładką pastę, rybę (lub/i resztę składników) zmiel blenderem. By uzyskać konsystencję pasty z grudkami wystarczy, że wszystko wymieszasz widelcem. Posiekaj drobno cebulę, a ogórki pokrój w niewielką kosteczkę. Dodaj warzywa do ryby. Gdy jajka będą ugotowane, obierz je i umyj. Pokrój także w kostkę nie za dużych rozmiarów. Dodaj do reszty składników razem z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem. Jeśli nie chcesz dodawać majonezu, zastąp go jogurtem albo śmietaną. Całość wymieszaj widelcem lub zblenduj – według uznania. Przy podaniu pastę posyp świeżym szczypiorkiem, który ożywi potrawę.
Alergeny w paście z makreli wędzonej
Lista alergenów dla pasty z makreli wędzonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Makrela wędzona
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze pasty z makreli wędzonej
Zdrowy przepis. Zawiera korzystne kwasy tłuszczowe. Ma niską zawartość węglowodanów.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.