Przepis na omlet z rukolą krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
tarka, miska, patelnia

Olej wlej na patelnię.

Pokrój wędlinę z piersi kurczaka w kostkę i zarumień na patelni.

Posiekaj drobno cebulę i dodaj do wędliny. Podsmaż na złoty kolor.

Umyte pomidorki przekrój na pół.

Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem z przyprawami.

Dodaj do jajek rukolę i wymieszaj.

Wędlinę i cebulę zalej jajkami z rukolą. Ułóż na wierzchu pokrojone pomidorki.

Przykryj patelnię przykrywką i smaż przez kilka chwil, by masa się lekko ścięła.

Gdy to będzie możliwe, przekręć omlet na drugą stronę.

Od razu posyp omlet startym na tarce serem.

Smaż omlet pod przykryciem do rozpuszczenia sera.

Smacznego.

Omlet z rukolą
Omlet z rukolą
Koszt przygotowania dania
12.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
565 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
18

Omlet z rukolą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie z rukolą

Dietetyczny omlet z rukolą, serem mozzarella, wędliną i warzywami jest dobrym pomysłem na kolację lub na śniadanie, które jest fit. Ma dużo białka, tłuszczu i niewiele węglowodanów. Taka propozycja jest idealna zwłaszcza dla osób, które ograniczają węglowodany. Przepis na omlet z rukolą nie zawiera glutenu, więc to także dobry i smaczny posiłek dla osób, które mają na przykład celiakię. Sprawdź, jak zrobić omlet z rukolą. Z ciągnącym serem, pomidorkami koktajlowymi, wędliną i cebulą czerwoną. Pyszny, dietetyczny i zdrowy sposób na kolację lub na śniadanie.

Omlet z rukolą to smażony „placek”, którego bazą są jajka z przyprawami oraz rukolą. Omlet z rukolą jest smaczniejszy, gdy dodasz do niego dodatki. Przepis na omlet z rukolą zawiera więc wędlinę z piersi kurczaka i czerwoną cebulę, podsmażone na oleju. Pasują tu także pomidorki koktajlowe. By jeszcze bardziej zwiększyć ilość białka, ser mozzarella wydaje się być niezbędny. Poza podbiciem ilości protein w przepisie ser mozzarella staje się ciągnący i znacznie poprawi smak potrawy. Omlet podany w ten sposób jest pysznym daniem i zasługuje na miano fit. To świetny pomysł na śniadania lub na kolacje niskokaloryczne. Do przepisu na omlet z rukolą nie dodaje się mąki, przez to znacznie obniża się wartość kaloryczna. Jak zrobisz omlet z rukolą, możesz dodać do niego pieczywo, które większy ilość węglowodanów. By było fit, najlepiej wybrać pieczywo z pełnego ziarna.

Pomysł na dietetycznego omleta sprawdzi się szczególnie dla wszystkich, którzy ograniczają kilokalorie. Omlet z rukolą zapewni Ci sytość, dostarczy ogromną ilość białka, a przy tym, pozostanie pyszny. Jak zrobić omlet z rukolą? Zacznij od tego, by podsmażyć na oleju pokrojoną drobno wędlinę oraz cebulę czerwoną. Gdy już się zezłocą, jajka roztrzep wraz z przyprawami. Do jajek dodaj rukolę i połącz dobrze z masą jajeczną. Wlej jajka z rukolą na patelnię i ułóż na wierzchu pomidorki przekrojone na pół. Smaż omlet pod przykryciem, a następnie przewróć go na drugą stronę. Posyp startym serem mozzarella i smaż (także pod przykryciem) do momentu, w którym ser mozzarella się rozpuści. Smaczny omlet z rukolą jest gotowy.

*Wybierz wędlinę najlepszej jakości. Najlepiej jest samemu ugotować lub upiec pierś z kurczaka.

*Zamiast sera mozzarella o obniżonej ilości tłuszczu możesz użyć mozzarelli pełnotłustej. Potrawa będzie jednak bardziej kaloryczna.

*Czerwoną cebulę możesz zastąpić zwykłą cebulą.

*Omlet przypraw takimi przyprawami, jakie lubisz.

*Pomidorki koktajlowe można zastąpić zwykłym pomidorem.

Wartości odżywcze omleta z rukolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kalorie)
120.22 kcal
565.02 kcal
Białko
10.36 g
48.71 g

Węglowodany w omlecie z rukolą

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany
2.57 g
12.06 g
Węglowodany przyswajalne
2.05 g
9.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
2.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz
7.62 g
35.81 g
Tłuszcze nasycone
2.83 g
13.29 g
Tłuszcze nienasycone
4.79 g
22.52 g
Tłuszcze jednonasycone
2.81 g
13.21 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
6.71 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cholesterol
144.18 mg
677.67 mg

Witaminy w przepisie na omlet z rukolą

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina C
4.80 mg
22.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D
0.71 µg (mcg)
3.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z rukolą

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód
276.07 mg
1297.54 mg
Potas
171.03 mg
803.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
134.49 mg
632.09 mg
Żelazo
0.98 mg
4.59 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta z rukolą 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z rukolą

Lista alergenów dla omleta z rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania omleta z rukolą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Ser mozzarella light
62 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 62 g
Szynka z piersi kurczaka
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Cebula czerwona
30 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na omlet z rukolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób