Przepis na pieczone buraki krok po kroku
- Burak 350 g 3 sztuki
Buraki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą.
Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
-
Pasztet z królika
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Dietetyczna kolacja
Pieczone buraki - cechy przepisu
Więcej o pieczonych burakach
Pieczone buraki to pomysł zarówno na dodatek do obiadu, sałatki, czy dań z grilla, jak również samodzielną przekąskę, czy lekką kolację. Buraki to bardzo zdrowe warzywa, pełne witamin, składników mineralnych i substancji o szerokim działaniu prozdrowotnym. Zdecydowanie warto włączać je do swojej codziennej diety pod różnymi postaciami. Poznaj przepis na pieczone buraki czerwone w piekarniku, które możesz wykorzystać na mnóstwo sposobów, a jednocześnie przygotowanie jest proste i szybkie. Obecnie w wielu sklepach jest możliwości zakupienia już obranych, ugotowanych buraków w całości pakowanych próżniowo. To zdecydowane ułatwienie dla wszystkich zabieganych osób oraz w dni kiedy nie mamy czasu, aby spędzać w kuchni dłuższego czasu. Jednocześnie wartość odżywcza takich gotowych buraków nie różni się znacząco od tych, które przygotowalibyśmy samodzielnie. Jak zrobić pieczone buraki? Obrane i ugotowane warzywa wystarczy obtoczyć w oliwie i przyprawach. Z przypraw i ziół najlepiej sprawdzają się zioła prowansalskie, majeranek, tymianek i/lub rozmaryn. Możesz też samodzielnie poeksperymentować z różnymi dodatkami, aby znaleźć wersję najbardziej odpowiadającą Twoim wymaganiom. Tak przygotowane buraki wystarczy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca. Jak długo i w jakiej temperaturze piec buraki? Wszystko zależy od wielkości kawałków buraka - im są one większe i grubsze tym dłuższy czas pieczenia. Jeśli wykorzystujesz już ugotowane buraki na ogół wystarczy mniej więcej 20 min, natomiast jeśli pieczesz surowe ziemniaki czas tez może wydłużyć się do godziny. Optymalna temperatura do pieczenia buraków to od 190 do 200 stopni. Jeśli pieczesz buraki surowe, najlepiej zrobić to bez ich obierania i każdą sztukę przed pieczeniem owinąć w folię aluminiową. Dzięki temu szybciej się upieką i będą miękkie, a jednocześnie się nie przypalą. Pieczone buraki świetnie smakują samodzielnie, jako dodatek do obiadu oraz podawane z lekkim jogurtowym sosem.
Wartości odżywcze pieczonych buraków
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w pieczonych burakach
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na pieczone buraki
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczone buraki
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonych burakach
Lista alergenów dla pieczonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone buraki