Czy buraki kiszone można pasteryzować?

Czy buraki kiszone można pasteryzować
Czy buraki kiszone można pasteryzować
ikona podziel się
Opublikowano: 18.04.2023 r., 22:21 | Autor: Oliwia Gawron

Buraki czerwone swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Dlatego koniecznie włącz je do swojej diety w dowolnej formie.

Mogą to być buraki surowe lub w wersji pasteryzowanej.

Czy buraki kiszone można pasteryzować? Tak, można.

Czy buraki kiszone można pasteryzować? Co jeszcze warto wiedzieć?

Wielu z nas nie wie, do czego używać buraki i nie włącza ich oraz przetworów z tych cennych warzyw do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Buraki czerwone swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu. Buraki są rzadko wykorzystywane przez nas w kuchni, najprawdopodobniej przez ich problematyczne przygotowanie. Wielu z nas kojarzy je z bałaganem w kuchni i zafarbowanymi rękoma. Jeśli decydujemy się na obróbkę buraków, warto pamiętać o zabezpieczeniu ubrania i założenia jednorazowych rękawiczek, dzięki temu nasza skóra nie ucierpi. Jeśli nie chcesz spożywać ich w całości, koniecznie przekonaj się jak pasteryzować buraki, aby były najlepsze.

  1. Buraki obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż buraki do słoika, dodaj ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zalej wodą z solą.
  4. Szczelnie zakręć słoiki i odstaw na 5 dni.

Zatem już teraz wiesz, czy buraki kiszone można pasteryzować, śmiało wykonaj domowe przetwory z buraków na zimę w swoim domu.

Buraki w tej postaci możesz użyć do takich potraw jak:

  • surówka z kiszonych buraków z cebulą,
  • sok z kiszonych buraków,
  • sałatka z nasionami słonecznika i kiszonymi burakami,
  • zupa z kiszonych buraków,
  • słupki kiszonych warzyw z hummusem.
  • lub dostawić w słoikach jako zapasy.

Czerwone buraki pod każdą postacią będą smaczne i zdrowe dlatego tak ważne jest, aby je włączać do naszej diety tak często, jak to tylko możliwe.

Buraki możesz włączać do swojej diety nie tylko w stałej postaci, ale też w postaci płynnej np. jako zakwas z buraków czy sok.

Jeśli chcesz przygotować posiłek z gotowanymi burakami, pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu skóry, ponieważ sok z buraków silnie farbuje.

Tak przygotowane buraki będą dobre nie tylko do sałatek, dania obiadowego czy barszczu. Jeśli jednak nawet z tymi wskazówkami nie chcesz samodzielnie przygotowywać buraków postaw na kupne buraki, które są już wcześniej ugotowane. Warto włączyć buraki też w formie płynnej, jak np. sok z buraków czy zakwas z buraków, który ostatnio staje się popularny wśród osób, które dbają o swoją odporność.

Zakwas buraczany sprawdzi się też jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Skoro już wiesz jak wygląda pasteryzacja buraków kiszonych koniecznie wypróbuj mój

sprawdzony przepis i przekonaj się, że domowe, kiszone buraki są pyszne w smaku.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto