Przepis na kotlety z soczewicy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Soczewicę przesyp do garnka i zalej dwoma, niepełnymi szklankami wody.

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż soczewica wchłonie cały płyn.

Do ugotowanej soczewicy dodaj dużą szczyptę soli, pomieszaj i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Do miski zetrzyj obrane marchewki.

Do marchewki dodaj posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko, przypraw sporą szczyptą pieprzu oraz soli i dodaj wystudzoną soczewicę.

Całość dokładnie wymieszaj.

Kotleciki możesz obtoczyć w bułce tartej i smażyć lub smażyć bez panierki.

Kotlety z soczewicy podane na żeliwnej patelni, naokoło wszystkie składniki, całość na drewnianym blacie.
Kotlety z soczewicy
Koszt przygotowania dania
4.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
374 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Kotlety z soczewicy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z soczewicy

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety z soczewicy.

Wegetariańskie kotlety z soczewicy z jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Kotlety z soczewicy są źródłem białka, wprawdzie nie pełnowartościowego ale spożywane z ziemniakami lub zbożami mogą stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Zawiera sporo potasu a jednocześnie mało sodu dzięki czemu jest pomocna w leczeniu nadciśnienia. Zawiera sporo błonnika, który pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Obecność żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego jest pomocna w leczeniu anemii. Soczewic posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu mogą spożywać ją osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.

Przepis na kotlety z soczewicy czerwonej jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Soczewicę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z soczewicy dowiesz się z dokładnego przepisu.

Klopsy z soczewicy są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Wartości odżywcze kotletów z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kalorie)
309.59 kcal
374.61 kcal
Białko
11.83 g
14.32 g

Węglowodany w kotletach z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany
33.35 g
40.36 g
Węglowodany przyswajalne
28.10 g
34.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.26 g
6.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz
14.70 g
17.79 g
Tłuszcze nasycone
1.76 g
2.13 g
Tłuszcze nienasycone
12.94 g
15.66 g
Tłuszcze jednonasycone
8.77 g
10.61 g
Tłuszcze wielonasycone
4.17 g
5.05 g
Cholesterol
41.67 mg
50.42 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A
262.25 µg (mcg)
317.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.93 mg
4.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Retinol
17.92 µg (mcg)
21.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.53 mg
1.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
98.22 µg (mcg)
118.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2436.86 µg (mcg)
2948.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód
113.37 mg
137.18 mg
Potas
378.32 mg
457.76 mg
Wapń
53.60 mg
64.86 mg
Fosfor
157.45 mg
190.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.38 mg
37.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.56 mg
4.31 mg
Cynk
1.69 mg
2.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.53 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z soczewicy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z soczewicy

Lista alergenów dla kotletów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
180 g
1 szklanka
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Marchewka
140 g
2 średniej wielkości
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Natka pietruszki
6 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Bułka tarta
50 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
23.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.9% osób