Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Sałata lodowa (200 g)
- Tuńczyk w oleju (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
- Olej lniany (20 ml)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.
W misce umieść porwana sałatę, jajko, tuńczyka, pokrojone na pół pomidorki oraz kukurydzę.
Olej wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj sól, pieprz i "suszone pomidory". Polej sosem sałatkę.
Słonecznik podpraż przez chwilę na suchej patelni.
Sałatkę nakładaj do miseczki, posyp słonecznikiem i natką pietruszki.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to szybka, bardzo smaczna i prosta sałatka. Jej zrobienie zajmuje maksymalnie 15 minut. Jest to bardzo zdrowy posiłek. Sałatka z tuńczykiem w oleju i jajkiem jest rodzajem sałatki, która zawiera niewielką ilość węglowodanów. Sałatka składa się z warzyw, tuńczyka i jajka. Wszystko to jest polane sosem na bazie oleju lnianego oraz pysznych przypraw. Przepysznym akcentem są podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Podprażony słonecznik nadaje świetny aromat. Dodatkowo prażone nasiona słonecznika są chrupiące. By słonecznik pozostał chrupiący polecam dodawać go do sałatki dopiero tuż przed nałożeniem porcji. Gdy doda się słonecznik do sałatki od razu po zrobieniu i będzie on długi czas w sałatce wtedy zmięknie i przestanie być chrupiący.
Sałatka z tuńczyka z kukurydzą jest bogata w zdrowe tłuszcze, które pochodzą z oleju lnianego, jajka oraz słonecznika. Takie źródła tłuszczu dla zdrowego organizmu są najbardziej odpowiednie. Tuńczyk, jajko i słonecznik są także dobrymi produktami, które dostarczają bardzo ważne dla zdrowia białko.
Sałatka ma niski indeks glikemiczny. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Ta sałatka to doskonały sposób na dostarczenie kluczowych, dla między innymi, urody witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K. Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) dodatkowo wpływają na stan cery, włosów i paznokci.
Przepis ten jest odpowiedni dla osób, które źle tolerują nadmiar węglowodanów. Przepis jest idealny dla diety śródziemnomorskiej. Jest świetnym sposobem na dodanie do swojego menu ryb, które są bardzo istotne w żywieniu człowieka.
Sałatka znakomicie smakuje z podpieczonym lub świeżym pieczywem. Idealnie pasuje do tej sałatki bagietka z masłem ziołowym lub masłem czosnkowym. Z pieczywa można zrobić grzanki – wystarczy pokroić chleb w kosteczkę i zarumienić go na patelni bądź upiec. Toster lub opiekacz do kanapek zrobi pyszne tosty – będą świetnie pasować.
Przepis na sałatkę z tuńczyka i jajka jest godny polecenia dla każdego.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka zalicza się do potraw o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera sporą ilość białka oraz korzystnego tłuszczu.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.