Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
garnek

Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.

W misce umieść porwana sałatę, jajko, tuńczyka, pokrojone na pół pomidorki oraz kukurydzę.

Olej wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj sól, pieprz i "suszone pomidory". Polej sosem sałatkę.

Słonecznik podpraż przez chwilę na suchej patelni.

Sałatkę nakładaj do miseczki, posyp słonecznikiem i natką pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Koszt przygotowania dania
24.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to szybka, bardzo smaczna i prosta sałatka. Jej zrobienie zajmuje maksymalnie 15 minut. Jest to bardzo zdrowy posiłek. Sałatka z tuńczykiem w oleju i jajkiem jest rodzajem sałatki, która zawiera niewielką ilość węglowodanów. Sałatka składa się z warzyw, tuńczyka i jajka. Wszystko to jest polane sosem na bazie oleju lnianego oraz pysznych przypraw. Przepysznym akcentem są podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Podprażony słonecznik nadaje świetny aromat. Dodatkowo prażone nasiona słonecznika są chrupiące. By słonecznik pozostał chrupiący polecam dodawać go do sałatki dopiero tuż przed nałożeniem porcji. Gdy doda się słonecznik do sałatki od razu po zrobieniu i będzie on długi czas w sałatce wtedy zmięknie i przestanie być chrupiący.

Sałatka z tuńczyka z kukurydzą jest bogata w zdrowe tłuszcze, które pochodzą z oleju lnianego, jajka oraz słonecznika. Takie źródła tłuszczu dla zdrowego organizmu są najbardziej odpowiednie. Tuńczyk, jajko i słonecznik są także dobrymi produktami, które dostarczają bardzo ważne dla zdrowia białko.

Sałatka ma niski indeks glikemiczny. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Ta sałatka to doskonały sposób na dostarczenie kluczowych, dla między innymi, urody witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K. Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) dodatkowo wpływają na stan cery, włosów i paznokci.

Przepis ten jest odpowiedni dla osób, które źle tolerują nadmiar węglowodanów. Przepis jest idealny dla diety śródziemnomorskiej. Jest świetnym sposobem na dodanie do swojego menu ryb, które są bardzo istotne w żywieniu człowieka.

Sałatka znakomicie smakuje z podpieczonym lub świeżym pieczywem. Idealnie pasuje do tej sałatki bagietka z masłem ziołowym lub masłem czosnkowym. Z pieczywa można zrobić grzanki – wystarczy pokroić chleb w kosteczkę i zarumienić go na patelni bądź upiec. Toster lub opiekacz do kanapek zrobi pyszne tosty – będą świetnie pasować.

Przepis na sałatkę z tuńczyka i jajka jest godny polecenia dla każdego.

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
Białko
11.33 g
32.30 g
Fenyloalanina
0.34 mg
0.97 mg
Brak danych dla: jajko, olej lniany.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z tuńczykiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
3.87 g
11.03 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.97 g
8.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
2.56 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
8.49 g
24.20 g
Tłuszcze nasycone
2.14 g
6.09 g
Tłuszcze nienasycone
6.36 g
18.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.88 g
8.21 g
Tłuszcze wielonasycone
3.47 g
9.90 g
Cholesterol
97.47 mg
277.78 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A
51.57 µg (mcg)
146.98 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.68 mg
Witamina B12
0.79 µg (mcg)
2.25 µg (mcg)
Witamina C
3.34 mg
9.53 mg
Witamina D
0.48 µg (mcg)
1.37 µg (mcg)
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Witamina E
0.89 mg
2.55 mg
Retinol
39.74 µg (mcg)
113.25 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.46 mg
Niacyna
3.66 mg
10.42 mg
Foliany
34.13 µg (mcg)
97.26 µg (mcg)
Beta karoten
132.05 µg (mcg)
376.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
163.67 mg
466.45 mg
Potas
224.98 mg
641.19 mg
Wapń
23.16 mg
66.01 mg
Fosfor
157.53 mg
448.96 mg
Magnez
30.44 mg
86.74 mg
Żelazo
0.97 mg
2.75 mg
Cynk
0.76 mg
2.16 mg
Miedź
0.14 mg
0.41 mg
Mangan
0.14 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jajko, olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i jajkiem 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
    • Jajko

Cena przygotowania sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Tuńczyk w oleju
300 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób