Przepis na bataty z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Piekarnik nagrzej na 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Obierz bataty.

Za pomocą dużego i ostrego noża pokrój bataty jak na frytki. Im większe będą tym dłużej będą się piekły.

Wymieszaj olej z przyprawami.

Wymieszaj bataty z olejem i przyprawami.

Wyłóż równomiernie bataty na blaszce.

Piecz bataty przez około 30-45 minut. Powinny być miękkie.

Bataty z piekarnika
Bataty z piekarnika
Koszt przygotowania dania
12.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
70

Bataty z piekarnika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o batatach z piekarnika

Bataty z piekarnika w postaci frytek są pyszne. Przepis na bataty z piekarnika jest prosty, a smak słodkich ziemniaków z odpowiednimi przyprawami daje super przekąskę. Frytki z batatów pieczone w piekarniku to nieco zdrowsza alternatywa tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są one lekko słodkie, ale jednocześnie słone. Z odpowiednimi dodatkami jest to potrawa, za którą wiele osób przepada. Jeżeli jeszcze nie jadłeś to koniecznie sprawdź jak smakują. Jak zrobić bataty w piekarniku, ile piec i w jakiej temperaturze dowiesz się poniżej.

Batat jest to warzywo pochodzące z Ameryki podobne do Polskiego ziemniaka. Pod względem podobieństwa stanowi jego zamiennik. Ma trochę niższy indeks glikemiczny, a także jest bardziej bogaty odżywczo od ziemniaków. Można więc uznać, że batat to zdrowsza alternatywa. Warto od czasu do czasu zamienić smażone na głębokim oleju frytki z ziemniaków na ten oto przepis. Pyszne bataty z piekarnika pasują do wielu potraw. Idealne są do pieczonej lub smażonej ryby lub potraw mięsnych typu kotlety. Jeżeli nie chcesz frytek pokrój bataty w inny sposób. Fajne są łódeczki albo plastry. Genialnie sprawdzają się słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku z ulubionymi dipami. Frytki z batatów najlepiej zjedz na ciepło, będą chrupiące.

Słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku to przepis bardzo prosty. Ta pyszna potrawa wymaga tylko dwóch składników: batatów i oleju. W przepisie na bataty z piekarnika wystarczy użyć soli, pieprzu, tymianku i rozmarynu. Świeże przyprawy będą bardzo dobre, ponieważ ich aromat będzie bardzo wyrazisty, ale suszone także są okej. Słodkie ziemniaki wystarczy jedynie obrać, a następnie pokroić jak na frytki – w słupki. Uwaga! Bataty są ciężkie do krojenia. Z tego względu zaopatrz się w ostry nóż.

Jak zrobić bataty w piekarniku, czyli ile piec frytki z batatów? Czas pieczenia zależy przede wszystkim od tego na jak duże kawałki pokroisz warzywa. Małe frytki pieką się krócej, grubsze natomiast – dłużej. Ile piecze się frytki, by były miękkie? Powinno to trwać około 30 do 45 minut. Podczas pieczenia obserwuj czy frytki stają się miękkie.

W jakiej temperaturze piec bataty? Bataty z piekarnika piecze się w temperaturze około 220 stopni Celsjusza. Jeżeli chcesz by były chrupiące piecz bataty z termoobiegiem. W takiej temperaturze na początku bataty staną się miękkie, a z czasem najcieńsze części będą bardziej chrupkie.

Przepis na bataty z piekarnika możesz podać nie tylko na co dzień. Jak zrobisz bataty w piekarniku jako przystawkę na spotkanie ze znajomymi albo na imprezę, będą świetną przystawką.

Wartości odżywcze batatów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kalorie)
Białko
1.33 g
4.59 g
Fenyloalanina
0.10 mg
0.33 mg

Węglowodany w batatach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany
17.20 g
59.35 g
Węglowodany przyswajalne
14.78 g
50.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.43 g
8.37 g
Sacharoza (cukier)
1.39 g
4.79 g
Glukoza
0.52 g
1.81 g
Fruktoza
0.42 g
1.44 g
Skrobia
5.07 g
17.48 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz
3.05 g
10.52 g
Tłuszcze nasycone
0.26 g
0.90 g
Tłuszcze nienasycone
2.79 g
9.61 g
Tłuszcze jednonasycone
1.92 g
6.63 g
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
2.98 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na bataty z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bataty z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód
255.34 mg
880.92 mg
Potas
223.30 mg
770.39 mg
Wapń
26.21 mg
90.44 mg
Żelazo
0.70 mg
2.41 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny batatów z piekarnika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w batatach z piekarnika

Lista alergenów dla batatów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bataty z piekarnika

Cena przygotowania batatów z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
1000 g
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na bataty z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób