Dorsz pieczony

Opublikowano: 18.05.2021 r., 13:37 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz pieczony podany na białym talerzu z ćwiartkami cytryny, rukolą i kremem z groszku.
Dorsz pieczony
Sprawdź przepis na najlepszego dorsza pieczonego. Delikatny, soczysty i pyszny dorsz z piekarnika sprawdzi się jako lekki obiad i kolacja z dodatkiem ziemniaków lub ryżu i ulubionej surówki.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
218 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorsz filet 2 filety (500 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (12 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (24 ml)
  • Natka pietruszki 2 łyżki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sól morska
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, folia aluminiowa, praska do czosnku, miseczka

Przepis na dorsza pieczonego krok po kroku

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu.

Filety z dorsza połóż na pergaminie lub folii aluminiowej takiej wielkości aby móc szczelnie zamknąć.

Na dorsza wylej oliwę z przyprawami.

Zamknij szczelnie i piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Czas uzależniony jest od grubości fileta.

Jak oceniasz przepis na dorsza pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat dorsza pieczonego

Dorsz jest rybą morską, występująca w Morzu Bałtyckim ale również w morzach arktycznych. Jest rybą o białym mięsie, średnio tłustą oraz o delikatnym smaku. Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów a jednym z nich jest dorsz pieczony.

Świeży ale również mrożony filet z dorsza możesz przygotować na wiele sposobów, od tych tradycyjnych, przez te bardziej oryginalne aż po łatwe fit dania. Dorsz ze skórą ma najwięcej smaku i aromatu, najlepiej smakuje przygotowany na patelni kiedy skórka jest chrupiąca i przypomina chips. W piekarnik również można osiągnąć taki efekt jednak mięso może się wysuszyć. Aby dorsz pieczony był smaczny, delikatny i soczysty najlepiej przygotować go w folii lub pergaminie.

Dorsz jest bardzo zdrową rybą, która zawiera 18 gramów w 100 gramach pełnowartościowego białka. Dostarcza tym samym wszystkich niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzki nie produkuje. Dodatkowo dorsz zawiera sporo cennego tłuszczu, który ma niską zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, a sporo kwasów omega-3. Zawiera również mało cholesterolu, około 45 mg na 100 g produktu. Oprócz tłuszczu i białka, filet z dorsza dostarcza także witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę D3, a także składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, sód, magnez i selen.

Dorsz pieczony w piekarniku w folii lub pergaminie jest pyszną propozycją na fit danie rybne, do którego pasuje wiele dodatków warzywnych. Dzięki temu przygotujesz pyszne, sycące, bardzo zdrowe i niskokaloryczne danie. Przepis na dorsza pieczonego jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Ważne jest aby szczelnie zamknąć folię lub pergamin aby para wodna sprawiła, że mięso jest pieczone na parze wodnej. Sprawia to również, że mięso nie wysycha, jest delikatne i soczyste. A jak przyrządzić filet z dorsza w piekarniku dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wypróbuj już dziś przepis na pieczonego dorsza i zakochaj się w jego smaku i delikatności. Danie to na pewno zagości częściej na Twoim stole. Danie to możesz podać również na uroczysty czy romantyczny obiad lub kolację.

Alergeny w dorszu pieczonym

Lista alergenów dla dorsza pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze dorsza pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Dorsz pieczony jest pysznym i zdrowym daniem, które powinno być regularnie spożywane w zbilansowanej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
97.10
218.47
Białko (g)
16.19
36.43
Fenyloalanina (mg)
0.65
1.45
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
1.01
2.27
Węglowodany przyswajalne (g)
0.90
2.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
2.79
6.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.69
1.55
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
4.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.66
3.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.99
Cholesterol (mg)
38.67
87.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
18.36
41.32
Witamina B6 (mg)
0.24
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.82
1.84
Witamina C (mg)
5.52
12.43
Witamina D (µg (mcg))
0.81
1.82
Witamina E (mg)
0.89
2.00
Retinol (µg (mcg))
10.79
24.28
Tiamina (mg)
0.08
0.18
Ryboflawina (mg)
0.07
0.15
Niacyna (mg)
1.89
4.26
Foliany (µg (mcg))
9.95
22.38
Beta karoten (µg (mcg))
90.96
204.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
49.96
112.41
Potas (mg)
393.05
884.36
Wapń (mg)
20.41
45.91
Fosfor (mg)
186.69
420.06
Magnez (mg)
30.38
68.37
Żelazo (mg)
0.50
1.12
Cynk (mg)
0.45
1.01
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza pieczonego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza pieczonego

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
2 filety
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok z cytryny
24 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.20
Za 24 ml
Natka pietruszki
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
47.00