Przepis na pałki z kurczaka krok po kroku
- Udko kurczaka bez skóry 400 g Użyj samych pałek z udka.
- Oliwa z oliwek 50 ml
Pałki z kurczaka umyj i osusz.
Z oliwy i przypraw przygotuj marynatę w której namocz pałki na kilka godzin.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.
Pałki razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie całość piecz około 45 minut w nagrzanym piekarniku.
Pałki podawaj od razu po przygotowaniu np. z dodatkiem ziemniaków i surówki z sezonowych warzyw.
-
Żeberka
-
Bitki wołowe
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Ceviche
-
Zalewa do grzybów
-
Pulled pork
-
Cebula marynowana
-
Cukinia z grilla
-
Antipasti
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Marynata do żeberek
-
Gravlax
-
Szynka długodojrzewająca
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Marynaty

(liczba kalorii)
Pałki z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o pałkach z kurczaka
Przepis na pałki z kurczaka to pomysł na szybkie i pyszne danie. Przepis na pałki z kurczaka jest prosty w przygotowaniu, wystarczy zamarynować nóżki z kurczaka i upiec w piekarniku. Pieczone pałki idealnie nadawać się będą dla osób, które są na diecie, ponieważ są one pieczone w piekarniku. Składniki, których potrzebujemy do przygotowania pałek z kurczaka to: udka bez skóry, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka słodka, oregano i czosnek.
Jak zamarynować i jak przyprawić kurczaka? Pałki z kurczaka umyj i osusz. Do oliwy dodaj przyprawy. Wymieszaj marynatę i włóż do niej pałki. Zostaw kurczaka w marynacie na kilka godzin. Jest to sposób na uzyskanie soczystego, miękkiego mięsa z kurczaka.
Jak upiec pałki z kurczaka? Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Pałki razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Pałki podawaj od razu po upieczeniu - mają wtedy one pyszną, chrupiącą skórkę. Pałki najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków lub frytek i surówki z sezonowych warzyw.
Mięso z kurczaka zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego białka. Dodatkowo znajdziemy w nim nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso drobiowe najlepiej spożywać bez skórki, bo to właśnie pod nią kryje się najwięcej tłuszczu. Dodatkowo w mięcie kurczaka znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna u osób, które zmagają się z anemią. Spożywanie potasu w odpowiedniej ilości jest również ważne w celu utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.
Podsumowując pieczone pałki z kurczaka to idealna propozycja na obiad z rodziną. Atutem tego dania jest to, że kurczak jest pieczony a nie smażony, dzięki czemu nasze danie jest mniej kaloryczne. Jeżeli jesteśmy na diecie śmiało możemy zjeść pieczone pałki. Potrawę możemy wykorzystać też jako przekąskę na imprezach rodzinnych lub okolicznościowych. Kurczak sprawdza się idealnie na co dzień i wyjątkowe okazje. Dodatkowym atutem jest szybkie i proste przygotowanie dania.
Wartości odżywcze pałek z kurczaka
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w pałkach z kurczaka
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na pałki z kurczaka
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na pałki z kurczaka
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pałkach z kurczaka
Lista alergenów dla pałek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pałki z kurczaka