Mizeria z cebulą
- Ogórek - 1 duża sztuka (180 g)
- Cebula - 1/4 sztuki (25 g)
- Jogurt naturalny 2% - 2 czubate łyżki (50 g)
Przepis na mizerię z cebulą krok po kroku
Ogórki umyj, obierz i pokrój w plastry.
Cebulę posiekaj.
Wszystkie składniki wymieszaj razem.
-
Mizeria
-
Mizeria z octem
-
Mizeria na zimę
-
Mizeria do słoika
-
Mizeria do słoików
-
Mizeria na słodko
-
Mizeria na zimę do śmietany
-
Mizeria z jogurtem
-
Mizeria na zimę bez octu
-
Mizeria z cukinii
-
Mizeria bez śmietany
-
Mizeria z sałaty
-
Mizeria z pomidorów
-
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
-
Mizeria
Więcej informacji na temat mizerii z cebulą
Mizeria z cebulą to pomysł na tradycyjny, polski, domowy dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ale mimo swojej prostoty również pyszna i smaczna. Przepis na mizerię z cebulą jest przepisem zdrowym, niskokalorycznym, który sprawdzi się dla większości osób. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mizerię z cebulą z ogórków zielonych, aby była naprawdę najlepsza, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie ogórków, jogurtu naturalnego i cebuli. Jogurt możesz zastąpić kefirem lub śmietaną (pamiętaj jednak, że śmietana ma więcej kalorii i tłuszczu). Najlepsza mizeria to mizeria z ogórków gruntowych sezonowych. Wtedy mają najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych oraz najkorzystniejszą cenę. W okresie jesienno zimowym, jeśli najdzie Cię ochota na mizerię, możesz przygotować ją z dostępnych wtedy ogórków szklarniowych, będzie równie dobra. Przepis na mizerię z cebulą jest bardzo prosty i przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Wystarczy pokroić ogórki, cebulę i wymieszać z jogurtem oraz przyprawami. Najczęściej dodaj się mielony, czarny pieprz, kwasek cytrynowy oraz świeży koperek. Ilość cebuli możesz dopasować do swoich preferencji – im więcej, tym bardziej ostry i wyrazisty smak mizerii. Pamiętaj jednak, że zarówno cebula, jak i ogórki są dość ciężkostrawne dlatego, jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, uważaj na zbyt duże ilości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty i szybki przepis na mizerię z cebulą.
Alergeny w mizerii z cebulą
Lista alergenów dla mizerii z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze mizerii z cebulą
Zarówno cebula, jak i ogórki są dość ciężkostrawne dlatego z tendencją do problemów żołądkowo-jelitowych powinny uważać na zbyt duże ilości.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.