Zdrowe sałatki

zdrowe sałatki

Sałatki są jednym z ulubionych dań osób, które zdrowo się odżywiają. Dzięki dużej zawartości warzyw bogate są w cenne dla organizmu minerały i witaminy. Co najważniejsze, można dopasować je niemal do każdej diety – zarówno wegetariańskiej, jak i np. ketogenicznej. Przyrządzanie sałatek jest bardzo proste. Wystarczy pokroić i połączyć ze sobą kilka składników, aby przygotować coś naprawdę pysznego. Warto podkreślić, że sałatki pasują dosłownie na każdą okazję. Sprawdzą się zarówno na lekką kolację, jak i smaczną przekąskę na rodzinnej imprezie.

Zdrowe sałatki - przepisy

Zdrowe sałatki – łatwe przepisy na smaczne i szybkie dietetyczne sałatki

Zdrowe sałatki cenione są na całym świecie. Są niesamowicie smaczne i pasują niemal na każdą okazję. Przepisy na sałatki wykorzystać można zarówno do przygotowania lekkiej kolacji, jak i przekąski na rodzinną imprezę. Warto podkreślić, że są łatwe do zrobienia – nawet laik gotowania świetnie sobie z nimi poradzi. Jak zrobić lekkie dietetyczne sałatki na kolacje? Które proste przepisy są tanie i dobre? Sprawdź najlepsze pomysły na smaczne fit sałatki.

Pomysły na zdrowe sałatki – sprawdzone i pyszne fit sałatki na diecie

Sałatka brokułowa z fetą – lekkie, smaczne i tanie danie

Sałatka może być fantastycznym fit daniem. Jedną z nich jest np. brokułowa z fetą. To bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Co ważne, nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy kulinarnej, żeby je przygotować. Laicy gotowania mogą z łatwością zrobić sałatkę na bazie brokułów. Jeśli chcesz zdrowo odżywiać się na diecie, koniecznie przygotuj te dietetyczne danie. Przepis sprawdzi się również, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę smacznym i zdrowym posiłkiem. Sałatę można też zrobić, dostosowując do stylu odżywiania – zarówno na diecie bezglutenowej, jak i wegetariańskiej to danie sprawdzi się wyśmienicie. W wersji niedietetycznej danie przyrządzić da się ją na bazie majonezu. Sałatka brokułowa będzie jednak bardziej fit, gdy majonez zastąpisz jogurtem naturalnym.

Aby przygotować sałatę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, brokuł, pestki słonecznika, ser feta, czosnek, cytryna, czosnek oraz przyprawy do smaku (pieprz i sól). Jeśli nie przepadasz za słonecznikiem, możesz skorzystać z płatków migdałów – jedno i drugie pasuje wyśmienicie do sałatki. Zarówno słonecznik, jak i płatki migdałów znakomicie komponują się ze smakiem oraz konsystencją gotowanych brokułów. Najpierw ugotuj brokuły. Wcześniej umyj je pod bieżącą wodą i podziel na kawałki, po kolei odcinając różyczki. Wlej wodę do większego garnka, następnie wsyp odpowiednią ilość soli. Zagotuj wodę pod przykrywką. Wrzuć brokuły do garnka, a potem potrzymaj je w gotującej wodzie przez ok. 5 minut. Przełóż warzywa na durszlak – poczekaj, aż wystygną. Następnie zajmij się sosem czosnkowym. Zmieszaj jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Włóż brokuły do miseczki i polej sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Na wierzch wyłóż starannie pokrojoną w kostkę fetę. Posyp całość nasionkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.

Pyszne danie dla całej rodziny – fit sałatka z łososiem

Jeśli szukasz pomysłu na kolacje w stylu dietetycznym, zawsze najlepsze będą sprawdzone i proste przepisy. Wśród nich wyróżnić można doskonałą sałatkę z krewetkami i jogurtem naturalnym. Krewetki okazują się wyśmienite, aby móc przyrządzać z nich różne dania. Wielu ludzi uznaje krewetki za najlepsze źródło białka. Wszystko dlatego, że sporo w nich witamin oraz minerałów. W krewetkach jest mnóstwo witamin należących do grupy B, ale też witamina A, D i E. Jest w nich też spora ilość żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Wszystkie te składniki mineralne są niezwykle ważne dla funkcjonowania organizmu. Pełnią istotną funkcję w m.in. utrzymywaniu zdrowych kości i układu krwionośnego. W krewetkach jest też mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. Warto dodać, że krewetki są również niskokaloryczne. Możesz używać ich, aby zrobić dobre i dietetyczne danie.

Fit sałatki są najlepsze na diecie redukcyjnej. Sałatka z krewetkami pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli jesteś wielbicielem gotowania, nie będziesz mieć większego kłopotu, aby odtworzyć na nią przepis. W celu zrobienia sałatki zaopatrz się w następujące produkty: krewetki, mix sałat, awokado, ketchup, czosnek, jogurt naturalny 2%, sok z cytryny, pieprz i sól. Postępując zgodnie ze wskazówkami, zrobisz pyszną dietetyczną sałatkę zarówno na kolację, jak i smaczny lunch np. do pracy. Przetnij awokado na pół i wyjmij pestkę. Z każdej połówki wydrąż miąższ, po czym pokrój awokado w kostkę. Sałatkę włóż do miski, następnie dodaj pokrojone w kostkę awokado. Skrop sałatę sokiem z cytryny, aby danie zyskało piękny zapach i wyrazisty smak. Kupiłeś mrożone krewetki? Należy je rozmrozić i ugotować w osolonej wodzie. Krewetki powinny się gotować przez ok. 5 minut. Przecedź je i daj im wystygnąć. Następnie wzuć krewetki do awokado z sałatą.

Ostatni etap przyrządzania sałatki polega na przygotowaniu aromatycznego sosu. Aby go zrobić, połącz jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ketchupem. Dodaj pieprz i sól, po czym wszystko ze sobą wymieszaj. Polej sałatkę przygotowanym sosem i zamieszaj całość. Sałatkę możesz przełożyć do zamykanego pojemniczka i zabrać do pracy na lunch. Możesz również od razu zaserwować danie swoim gościom lub rodzinie.

Przepisy na zdrowe sałatki – sprawdź najciekawsze pomysły na fit sałatki

Sałatka z cukinii – prosty przepis, krok po kroku

Zastanawiasz się, jak zrobić pyszną, zdrową i dietetyczną sałatkę? Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sałatki z cukinii. Możesz zjeść ją na lekką kolację, ale też zabrać np. na smaczny lunch do pracy. Danie jest pełne cennych wartości odżywczych oraz witamin. Warto podkreślić, że cukinia jest delikatna i niezwykle łagodna w smaku. Znajduje się w niej mnóstwo wartościowych witamin oraz składników mineralnych. Cukinię możesz bez problemu wykorzystać na kilka sposobów. Możesz zrobić z niej dietetyczne dania, takie jak placki, zupę-krem czy przetwory. Wspaniale smakuje do większości dań i jest przy tym uniwersalnym warzywem. Do przyrządzenia sałatki, poza cukinią potrzebujesz następujących składników: ser feta, pomidorki koktajlowe, sałata, oliwa z oliwek, sok z cytryny i czosnek.

Najpierw dokładnie umyj cukinię, następnie odetnij końcówki. Pokrój oczyszczoną i suchą cukinię w średniej grubości plastry. Skrop warzywo sokiem z cytryny. Polej oliwą. Obierz czosnek i przepuść go przez praskę, następnie dodaj do cukinii. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na kilka minut. Opłucz liście sałaty, później umyj pomidorki koktajlowe i pokrój w ćwiartki. Opłucz liście sałaty, po czym wymieszaj z cukinią. Ułóż warzywa na liściach sałaty. Pokrój ser feta w kostkę, następnie posyp warzywa. Sałatka wybornie smakuje na zimno, więc bez problemu możesz zabrać ją np. na drugie śniadanie do pracy.

Lekka sałatka warzywna na grilla – jak zrobić?

Zdrowe sałatki docenianie są na całym świecie. Można jeść je niemal na każdej diecie – niezależnie od tego, jakie składniki preferujesz. Warzywne sałatki przyrządzać można w różnych kombinacjach. Są niesamowicie smaczne i pożywne. Warto dodać, że w większości składają się ze świeżych warzyw, dzięki czemu doskonale wpływają na zdrowie. W jaki sposób przygotować sałatki warzywne? Otóż możesz bazować na sprawdzonych przepisach. Jedną z najciekawszych jest lekka sałatka warzywna, która nada się m.in. na grilla. Do jej przyrządzenia nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy.

W misce wymieszaj musztardę z olejem, sokiem z cytryny, solą, koperkiem i pieprzem. Połącz za pomocą rózgi, aby powstała z tego jednolita masa. Kapustę pekińską przekrój wzdłuż długości, następnie podziel połówki na trzy części. Posiekaj jak najdrobniej kapustę w poprzek. Przełóż kapustę do miski z sosem, następnie zamieszaj. Odsącz z zalewy kukurydzę w puszce i dodaj do kapusty. Obierz ogórki i pokrój w plasterki, następnie dodaj do reszty składników. Umyj rzodkiewki i utnij oba końce, po czym dodaj do sałatki. Umyj paprykę i pozbądź się gniazd nasiennych oraz białych fragmentów. Pokrój w kostkę i zmieszaj z innymi składnikami. Wymieszaj. Możesz podawać sałatkę bezpośrednio po przyrządzeniu. Najlepiej smakuje jednak po przetrzymaniu jej w lodówce minimum przez godzinę.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto