Przepis na mizerię na słodko krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
obieraczka, miska

Ogórka obierz lub dokładnie umyj i osusz.

Ogórka pokrój w plasterki i przełóż do miski.

DO ogórków dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut.

Odsącz wodę z ogórki, dodaj szczyptę pieprzu, cukru, ocet winny i śmietankę.

Mizerię dokładnie wymieszaj.

Mizeria na słodko podana w białej misce, na białym talerzu, na którym położone są plasterki ogórka, obok sztućce na szarej ściereczce i miseczka z solą i drewnianą łyżeczką
Mizeria na słodko
Koszt przygotowania dania
2.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
37

Mizeria na słodko - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mizerii na słodko

Mizeria na słodko to jedna z kilku propozycji przygotowania mizerii z ogórków. Lekko słodka, z nutą octu winnego, pyszna mizeria z chrupiących ogórków pasuje do wielu różnych propozycji obiadowych.

Mizeria z ogórków to popularna i tradycyjna surówka kuchni polskiej. Znana od wielu lat, w każdej rodzinie przygotowywana trochę inaczej, smaczna mizeria jest uwielbiana przez wiele osób, a szczególnie przez dzieci. Mizeria ta wykonana jest ze słodką śmietaną, jeśli jednak z przyczyn zdrowotnych lub z powodu gustu wolisz nie używać słodkiej śmietanki, przygotuj ją z jogurtem. Ponieważ jogurt jest kwaśniejszy od słodkiej śmietanki będzie ona wymagać odrobinę więcej cukru aby uzyskać słodki smak. Mizeria z cukrem, octem winnym oraz z koperkiem to smaczna propozycja surówki obiadowej. Mizeria z cukrem może być podana do kotletów mielonych, kotletów schabowych, kotletów z kaszy, kotletów z pieczarek oraz różnych pieczeni i dań w sosie. Mizeria na słodko to fajna surówka szczególnie na zimę. Jest ona bogata w smaku, a przez to, że jest przygotowana ze słodką śmietaną, jest tłustsza i troszkę cięższa, z tego powodu lepiej sprawdzi się w zimie niż w lecie. W upalne, letnie dni dobrze sprawdzi się mizeria z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem szczypiorku, lub z koperkiem. Przepis na mizerię z ogórków na słodko jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić mizerię z ogórków na słodko dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Wypróbuj sprawdzony przepis na smaczną mizerię na słodko. Smaczna i szybka w wykonaniu surówka pasuje do wielu dań i posmakuje wielu osobom. Dzięki czemu jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu lub kolacji.

Wartości odżywcze mizerii na słodko

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kalorie)
58.69 kcal
63.39 kcal
Białko
0.85 g
0.92 g

Węglowodany w mizerii na słodko

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany
4.88 g
5.27 g
Węglowodany przyswajalne
4.46 g
4.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz
4.26 g
4.60 g
Tłuszcze nasycone
4.23 g
4.57 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.04 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na mizerię na słodko

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A
4.17 µg (mcg)
4.50 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.33 mg
2.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
5.83 µg (mcg)
6.30 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
46.67 µg (mcg)
50.40 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mizerię na słodko

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód
1.75 mg
1.89 mg
Potas
123.54 mg
133.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
13.44 mg
14.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
20.11 mg
21.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
10.90 mg
11.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.17 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii na słodko 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mizerii na słodko

Lista alergenów dla mizerii na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania mizerii na słodko

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
180 g
4 średni sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Cukier
3 g
1 szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Ocet winny
3 ml
0,5 łyżeczki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 3 ml
Koszt składników
14.50
Jak oceniasz przepis na mizerię na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób