Przepis na mizerię na słodko krok po kroku
- Ogórek 180 g 4 średni sztuki
- Śmietanka kremowa 30% 30 g 3 łyżki
- Cukier 3 g 1 szczypta
- Ocet winny 3 ml 0,5 łyżeczki
Ogórka obierz lub dokładnie umyj i osusz.
Ogórka pokrój w plasterki i przełóż do miski.
DO ogórków dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut.
Odsącz wodę z ogórki, dodaj szczyptę pieprzu, cukru, ocet winny i śmietankę.
Mizerię dokładnie wymieszaj.

(liczba kalorii)
Mizeria na słodko - cechy przepisu
Więcej o mizerii na słodko
Mizeria na słodko to jedna z kilku propozycji przygotowania mizerii z ogórków. Lekko słodka, z nutą octu winnego, pyszna mizeria z chrupiących ogórków pasuje do wielu różnych propozycji obiadowych.
Mizeria z ogórków to popularna i tradycyjna surówka kuchni polskiej. Znana od wielu lat, w każdej rodzinie przygotowywana trochę inaczej, smaczna mizeria jest uwielbiana przez wiele osób, a szczególnie przez dzieci. Mizeria ta wykonana jest ze słodką śmietaną, jeśli jednak z przyczyn zdrowotnych lub z powodu gustu wolisz nie używać słodkiej śmietanki, przygotuj ją z jogurtem. Ponieważ jogurt jest kwaśniejszy od słodkiej śmietanki będzie ona wymagać odrobinę więcej cukru aby uzyskać słodki smak. Mizeria z cukrem, octem winnym oraz z koperkiem to smaczna propozycja surówki obiadowej. Mizeria z cukrem może być podana do kotletów mielonych, kotletów schabowych, kotletów z kaszy, kotletów z pieczarek oraz różnych pieczeni i dań w sosie. Mizeria na słodko to fajna surówka szczególnie na zimę. Jest ona bogata w smaku, a przez to, że jest przygotowana ze słodką śmietaną, jest tłustsza i troszkę cięższa, z tego powodu lepiej sprawdzi się w zimie niż w lecie. W upalne, letnie dni dobrze sprawdzi się mizeria z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem szczypiorku, lub z koperkiem. Przepis na mizerię z ogórków na słodko jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić mizerię z ogórków na słodko dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Wypróbuj sprawdzony przepis na smaczną mizerię na słodko. Smaczna i szybka w wykonaniu surówka pasuje do wielu dań i posmakuje wielu osobom. Dzięki czemu jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Wartości odżywcze mizerii na słodko
Energia i białka
(108g)
Węglowodany w mizerii na słodko
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy w przepisie na mizerię na słodko
(108g)
Składniki mineralne w przepisie na mizerię na słodko
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w mizerii na słodko
Lista alergenów dla mizerii na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny