Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Opublikowano: 29.03.2021 r., 15:04 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
457 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Polędwica z piersi kurczaka (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (230 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Płatki kukurydziane słodzone (100 g)
  • Ogórek (350 g)
  • Cebula (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, przyprawa tzatziki, przyprawa do ziemniaków
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią krok po kroku

Zacznij od wykonania frytek. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój we frytki. Wymieszaj z olejem oraz przyprawą do ziemniaków i solą.

Mięso umyj i osusz. Pokrój w paski o szerokości mniej więcej 5 cm.

Jajka rozbełtaj z jogurtem (150 g), solą oraz pieprzem. Możesz mięso dodać do tej marynaty i zostawić na noc w lodówce, ale również można od razu przygotować mięso.

Płatki kukurydziane rozdrobnij na przykład za pomocą blendera lub rąk - nie za bardzo. Powinny być troszkę większe kawałki. Wymieszaj je z bułką tartą.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia. Mięso w marynacie jogurtowej obtocz w płatkach i bułce. Układaj kawałki mięsa na blaszce. Dodaj obok ziemniaki (lub na oddzielną blaszkę. Wstaw do piekarnika i piecz razem aż ziemniaki będą miękkie lub chrupiące, około 45 minut.

Ogórki obierz i umyj, połącz z obraną i umytą cebulą pokrojoną w piórka. Dodaj jogurt (80 g), sól, pieprz, przyprawę do tzatziki i sok z cytryny do smaku. Wymieszaj.

Upieczone polędwiczki podawaj z ziemniakami oraz mizerią.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. Mięso oraz frytki są pieczone. Dzięki temu obniża się wartość energetyczna posiłku. Smażąc wszystko na głębokim tłuszczu wartość energetyczna jest kilka razy wyższa. Taki obiad jest świetną propozycją dla osób chcących redukować masę ciała, ale wciąż chciałyby jeść takie rzeczy. Warto do przygotowania stripsów użyć płatków kukurydzianych bez dodatku cukru.

Nie ma problemu by te danie usmażyć. Nie trzeba piec jeżeli nie lubisz takich potraw. można również użyć zamiast piekarnika frytownicy beztłuszczowej. Jest to fajne urządzenie, które z pewnością sprawdzi się podczas przygotowywania tej potrawy.

Alergeny w polędwiczkach z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Lista alergenów dla polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Płatki kukurydziane słodzone

Wartości odżywcze polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
108.84
457.11
Białko (g)
7.00
29.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
14.09
59.19
Węglowodany przyswajalne (g)
13.00
54.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
2.77
11.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
1.77
7.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
4.89
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.53
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.22
160.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
41.55
174.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.78
32.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.42
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.00
168.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.26
13.71
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.98
146.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.64
69.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
100.56
422.36
Potas (mg)
241.65
1014.95
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.25
173.26
Fosfor (mg)
83.32
349.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.90
79.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.31
9.70
Cynk (mg)
0.44
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Koszt składników
53.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Polędwica z piersi kurczaka
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt naturalny 2%
230 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.99
Za 230 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Płatki kukurydziane słodzone
100 g
8.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ogórek
350 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 350 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
53.40