Mizeria z octem

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:04 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mizeria z octem w brązowej miseczce
Mizeria z octem
Mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu: jajka sadzonego z ziemniaczkami.
Przygotowanie 35 min
169 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek (500 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Ocet spirytusowy 4 łyżeczki (20 ml)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, cukier
Sprzęt kuchenny
miska, miseczka

Przepis na mizerię z octem krok po kroku

Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki.

Włóż do miski, posyp solą i odstaw na 30 minut by zmiękły. Odlej powstałą wodę.

Wymieszaj śmietanę, cukier i ocet.

Sos wlej do ogórków i wymieszaj. Dopraw pieprzem.

Na koniec posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na mizerię z octem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat mizerii z octem

Ta pyszna mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu: jajka sadzonego z ziemniaczkami.

Aby wykonać przepis na mizerię z octem potrzebujesz tylko chwili. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Włóż do miski, posyp solą i odstaw na 30 minut by zmiękły. Odlej powstałą wodę. Wymieszaj śmietanę, cukier i ocet. Sos wlej do ogórków i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Na koniec posyp posiekanym koperkiem. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić mizerię z octem. Taki nietypowy pomysł na urozmaicenie standardowej mizerii na pewno Cię zaskoczy i przypadnie Ci do gustu. Ten dodatek do obiadu szczególnie pasuje do ugotowanych ziemniaków, mięs lub kotletów warzywnych.

Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Oprócz kuchni, ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami. Sami widzicie, że ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała. Ogórki to dobra warzywna przekąska dla wszystkich.

Taka smaczna surówka poleca się jako dodatek do dań obiadowych, ale będzie najlepsza również do śniadania czy kolacji.

Alergeny w mizerii z octem

Lista alergenów dla mizerii z octem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze mizerii z octem

na 100g gotowej potrawy

W ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
67.95
169.86
Białko (g)
1.14
2.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.49
11.22
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
10.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.39
13.47
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
9.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.51
3.78
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.16
40.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
40.04
100.10
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.14
Witamina C (mg)
2.75
6.87
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.15
82.88
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.07
0.17
Niacyna (mg)
0.10
0.26
Foliany (µg (mcg))
7.47
18.66
Beta karoten (µg (mcg))
45.21
113.01
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
10.34
25.86
Potas (mg)
140.05
350.14
Wapń (mg)
40.23
100.57
Fosfor (mg)
37.82
94.55
Magnez (mg)
12.05
30.12
Żelazo (mg)
0.26
0.64
Cynk (mg)
0.23
0.58
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii z octem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii z octem

Koszt składników
16.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ocet spirytusowy
20 ml
4 łyżeczki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koperek ogrodowy świeży
5 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 5 g
Koszt składników
16.20