Przepis na mizerię z cebulą krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper, kwasek cytrynowy
To będzie niezbędne
miska

Ogórki umyj, obierz i pokrój w plastry.

Cebulę posiekaj.

Wszystkie składniki wymieszaj razem.

mizeria z cebulą
mizeria z cebulą
Koszt przygotowania dania
2.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
1
40

Mizeria z cebulą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mizerii z cebulą

Mizeria z cebulą to pomysł na tradycyjny, polski, domowy dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ale mimo swojej prostoty również pyszna i smaczna. Przepis na mizerię z cebulą jest przepisem zdrowym, niskokalorycznym, który sprawdzi się dla większości osób. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mizerię z cebulą z ogórków zielonych, aby była naprawdę najlepsza, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie ogórków, jogurtu naturalnego i cebuli. Jogurt możesz zastąpić kefirem lub śmietaną (pamiętaj jednak, że śmietana ma więcej kalorii i tłuszczu). Najlepsza mizeria to mizeria z ogórków gruntowych sezonowych. Wtedy mają najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych oraz najkorzystniejszą cenę. W okresie jesienno zimowym, jeśli najdzie Cię ochota na mizerię, możesz przygotować ją z dostępnych wtedy ogórków szklarniowych, będzie równie dobra. Przepis na mizerię z cebulą jest bardzo prosty i przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Wystarczy pokroić ogórki, cebulę i wymieszać z jogurtem oraz przyprawami. Najczęściej dodaj się mielony, czarny pieprz, kwasek cytrynowy oraz świeży koperek. Ilość cebuli możesz dopasować do swoich preferencji – im więcej, tym bardziej ostry i wyrazisty smak mizerii. Pamiętaj jednak, że zarówno cebula, jak i ogórki są dość ciężkostrawne dlatego, jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, uważaj na zbyt duże ilości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty i szybki przepis na mizerię z cebulą.

Wartości odżywcze mizerii z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
27.45 kcal
0.00 kcal
Białko
1.52 g
0.00 g

Węglowodany w mizerii z cebulą

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
4.77 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
4.25 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
0.52 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
0.36 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
2.16 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na mizerię z cebulą

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina C
2.70 mg
0.00 mg

Składniki mineralne w przepisie na mizerię z cebulą

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
26.90 mg
0.00 mg
Wapń
48.06 mg
0.00 mg
Żelazo
0.22 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii z cebulą 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mizerii z cebulą

Lista alergenów dla mizerii z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania mizerii z cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
180 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula
25 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
2 czubate łyżki
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Koszt składników
7.30
Jak oceniasz przepis na mizerię z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób