Sałatki odchudzające

sałatki odchudzające

Sałatki odchudzające cieszą się ogromną popularnością wśród ludzi na całym świecie. Sałatki są niesamowicie smaczne i potrafią dostarczyć do organizmu mnóstwo cennych składników odżywczych, a także witamin. Ludzie jedzą sałaki odchudzające nie tylko ze względu na dietę. Uwielbiają je spożywać, bo są zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Nawet amatorzy gotowania powinni znakomicie poradzić sobie z przyrządzeniem odchudzających sałatek.

Sałatki odchudzające – przepisy na proste i lekkie sałatki

Sałatki odchudzające od lat uwielbiane są przez ludzi. Niektórzy przygotowują je, ponieważ są na diecie odchudzającej. Inni lubią sałatki za to, że są smaczne, lekkie i szybkie w przyrządzeniu. Można jeść je zarówno na śniadanie lub lunch w pracy, jak i na kolację czy lekkostrawną przekąskę. Jakie są najlepsze przepisy na dietetyczne sałatki? Które polecane sałatki są dobre na diecie redukcyjnej? Sprawdź proste pomysły na sałatki odchudzające.

Smaczne, lekkie i proste sałatki odchudzające – jak zrobić?

Sałatka z soczewicy – łatwy przepis na kolację lub śniadanie

Jeśli masz ochotę na szybkie i lekkostrawne danie na diecie redukcyjnej, koniecznie sprawdź pomysł na sałatkę z soczewicy. Okazuje się, że soczewica stanowi świetny dodatek do różnych sałatek. W połączeniu z warzywami i sosem potrawa jest sycąca i naprawdę smaczna. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet laicy gotowania nie będą mieć większego problemu z jej zrobieniem. Możesz zjeść sałatkę na śniadanie lub kolację, ale też podać gościom jako przystawkę na imprezie. Aby stworzyć sałatkę, wystarczy zmieszać ze sobą kilka produktów. Do przyrządzenia dania zaopatrz się w: paprykę czerwoną, soczewicę czerwoną, cebulę, oliwę z oliwek, sos sojowy, pomidory i przyprawy do smaku – bazylię, sól, pieprz i oregano.

Soczewicę namocz w zimnej wodzie. Następnie zamieszaj nią i odlej mętną wodę. Powtarzaj przez cały czas, aż woda będzie czysta. Przepłukaną soczewicę wsyp do garnka. Następnie zalej ją wodą powyżej linii ziaren. Możesz także posolić wodę. Ugotuj soczewicę, tak aby się nie rozgotowała. Musi zrobić się miękka, jednak nie może się rozpadać. Soczewicę przełóż do durszlaka i zalej ją wodą – zostaw do wystudzenia. Pokrój paprykę i cebulę w paski, po czym podsmażaj delikatnie na oliwie z oliwek. Pomidory pokrój w kostkę i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Przypraw całość do smaku i wymieszaj sałatkę, żeby składniki sobą przesiąkły.

Sałatka brokułowa z fetą – proste dietetyczne danie

Zastanawiasz się nad tym, które dietetyczne danie jest naprawdę dobre? Niezwykle pysznym jest np. sałatka brokułowa z fetą. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Nie trzeba mieć specjalistycznej wiedzy o gotowaniu, aby ją przyrządzić. Nawet amator gotowania bez większych przeszkód przygotuje sałatkę. Danie jest dobre i może sprawdzić się na wiele okazji – nie tylko na śniadanie czy lekką kolację. Sałatka polecana jest również osobom będącym na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej. W oryginalnej wersji sałatkę robi się z majonezem. W wersji dietetycznej zastąpiony on został gęstym jogurtem naturalnym.

Aby zrobić sałatkę, zaopatrz się w następujące produkty: brokuł, ser feta, pestki słonecznika, jogurt naturalny, czosnek, cytryna i przyprawy do smaku – pieprz i sól. Jeśli nie lubisz słonecznika, możesz  wykorzystać również płatki migdałów. Oba składniki genialnie komponują się ze smakiem oraz konsystencją gotowanych buraków. Najpierw ugotuj brokuły. Następnie umyj je pod bieżącą wodą i podziel brokuły na kawałki, odcinając różyczki. Wlej wodę do większego garnka, po czym wsyp sól i zagotuj wodę pod przykrywką. Wrzuć brokuły do garnka i trzymaj je w nim maksymalnie przez 5 minut. Przerzuć warzywa na durszlak i poczekaj do wystygnięcia. Zrób sos czosnkowy, mieszając jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem wyciśniętym z cytryny. Rozłóż brokuły w miseczce, następnie polej je sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Posyp całość fetą pokrojoną w kostkę i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami słonecznika.

Polecane przepisy na sałatki odchudzające – sprawdź, jak zrobić

Sałatka z halloumi i warzywami – prosty przepis, krok po kroku

Na diecie odchudzającej warto postawić na sałatki, które nie są zbyt ciężkie dla żołądka. Powinny być oczywiście nie tylko lekkostrawne, ale też pyszne i zdrowe. Jedną z najciekawszych dietetycznych sałatek jest przyrządzana na bazie sera halloumi. To jeden z najbardziej docenianych na świecie serów, który charakteryzuje się niesamowitym smakiem. Do przygotowania sałatki potrzebujesz: awokado pokrojonego w kostkę, plastrów sera halloumi, plastrów zielonego ogórka, czerwonej cebuli, mixu sałat, czarnych połówek oliwek, pasków żółtej i czerwonej papryki, płatków migdałowych, soku z cytryny, oliwy z oliwek, miodu, pieprzu i soli.

Wymieszaj mix sałat. Następnie dodaj do niego czerwoną i żółtą paprykę, awokado, ogórki, cebulę i oliwki. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i przerzuć na nią plastry sera halloumi. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty na złoto. Zostaw do wystudzenia. Na suchej patelni podsmaż płatki migdałowe – nie mogą się spalić. W osobnej salaterce wymieszaj oliwę z oliwek z miodem, sokiem cytrynowym, pieprzem i solą – w ten sposób powstanie smaczny dressing. Przed podaniem na stół posyp płatkami migdałów i udekoruj serem halloumi. Całość polej aromatycznym dressingiem i wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje, gdy halloumi jest jeszcze ciepły.

Sałatka z cukinii – jak zrobić w łatwy i szybki sposób?

Sałatki dietetyczne są doskonałym pomysłem dla osób będących na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę smacznego, warto zdecydować się na sałatkę z cukinii. Danie jest zdrowe i pełne cennych wartości odżywczych oraz witamin. Możesz przygotować je niemal na każdą okazję – zarówno na pożywną kolację, jak i przystawkę dla gości. Cukinia smakuje świetnie nie tylko w sałatkach, ale też m.in. w plackach czy różnych przetworach. Możesz zjeść ją o każdej porze – jest lekkostrawna, ale przy tym niesamowicie sycąca. Aby przygotować sałatkę, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: cukinia, pomidorki koktajlowe, sałata, oliwa z oliwek, ser feta, czosnek i sok z cytryny.

Umyj cukinię i odetnij końcówki. Umytą i wysuszoną pokrój w cienkie plastry. Skrop cukinię sokiem z cytryny i polej oliwą. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, po czym dorzuć do cukinii. Wymieszaj wszystko i odstaw na kilka minut. Opłucz liście sałaty i dorzuć pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Starannie opłucz liście sałaty, następnie wymieszaj z cukinią. Ser feta pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania, więc możesz zrobić je nawet bezpośrednio przed wyjściem np. do pracy czy odwiedzinami gości.

Sałatki odchudzające - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto