Sałatki z ogórków

sałatki z ogórków

Sałatki z ogórków są smaczne i pożywne. Stanowią świetny dodatek do wielu potraw, zwłaszcza dań obiadowych. Warto przygotować zapasy ogórków na zimę w postaci przetworów. Najlepiej przyrządzić je wówczas, gdy jest dostęp do świeżych warzyw sezonowych. Robienie przetworów z ogórków zielonych na zimę pozwala cieszyć się smakiem warzyw nawet w chłodne miesiące. Mnóstwo Polaków przygotowuje przetwory z ogórków całymi rodzinami – to tradycyjna forma wekowania żywności.

Sałatki z ogórków – najlepsze przetwory z ogórków zielonych na zimę

Sałatki z ogórków są często i chętnie przyrządzane w naszym kraju. Najczęściej robimy je do słoików na zimę. Polacy chętnie jedzą smaczne sałatki ogórkowe do obiadu. Przetwory z ogórków zielonych są pożywne, zdrowe i pyszne. Co najważniejsze, przepisy na sałatki z ogórków są proste – każdy jest w stanie je odtworzyć. Jakie są najlepsze domowe sałatki z ogórków? Sprawdź polecane przepisy na dobre przetwory z zielonych ogórków.

Najlepsze sałatki z ogórków do słoików na zimę – sprawdź, jak zrobić

Przetwory z ogórków zielonych – najważniejsze zalety

Sałatki z ogórków są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Mają mnóstwo korzyści dla naszego organizmu, dlatego warto nauczyć się je przyrządzać. Domowe sałatki z ogórków pozwalają zachować smak świeżych warzyw sezonowych. To niezwykle ważne zwłaszcza zimą, gdy ciężko kupić świeże produkty. Sałatki ogórkowe umożliwiają również cieszenie się nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi zielonych warzyw. Sporo w nich minerałów i witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatki ogórkowe pozwalają więc wzmocnić odporność, a także lepiej radzić sobie z drobnymi infekcjami. Dobre sałatki na zimę są też ogromną oszczędnością czasu. Nie musisz przygotowywać świeżej sałatki. Wystarczy, że sięgniesz po słoik do piwnicy czy spiżarni, aby cieszyć się smakiem sezonowych warzyw. To bardzo sprytne i wygodne rozwiązanie. Dzięki przetworom zawsze będziesz mieć gotową sałatkę do obiadu.

Robiąc sałatki z ogórków, warto wykorzystać również nadmiar innych warzyw. Wystarczy dorzucić je do słoików, aby uzyskać naprawdę ciekawy dodatek do obiadu. Dzięki temu unikniesz marnowania żywności i jednocześnie zyskasz wiele pysznych, zdrowych przetworów. To ty przejmujesz kontrolę nad każdym składnikiem w słoiku. Odpowiadasz za to, jaka będzie zalewa, dodatki czy warzywa. Możesz zatem dopasować smak sałatek do osobistych preferencji i potrzeb. Gotowe sałatki możesz przechowywać w słoikach przez długi czas. Jeśli zostaną zawekowane, postoją w spiżarni lub piwnicy nawet przez kilka / kilkanaście miesięcy. Zatem w dowolnym momencie, nie tylko zimą, będziesz mieć dostęp do ulubionych przetworów ogórkowych. Nie będzie problemu, aby wybraną sałatkę zaserwować domownikom czy gościom do obiadu. Możesz też podać ją jako przekąskę np. na imprezie. Przygotowywanie sałatek może być znakomitym, kreatywnym zajęciem dla domowników. Warto przyrządzać je z całą rodziną, aby wspólnie spędzić czas i nauczyć się czegoś nowego.

Sałatka z ogórków i pomidorów – sprawdź, jak zrobić

Chcesz zjeść smaczną sałatkę z ogórków? Warto przyrządzić przetwory z ogórków i pomidorów na zimę. Warzywa są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Sporo w nich cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz witamin. Warto jeść sałatkę zwłaszcza zimą, gdy dostęp do świeżych i soczystych warzyw jest mocno ograniczony. Sałatka z ogórków i pomidorów idealnie komponuje się z mięsnymi obiadami. Pasuje również do ryb i owoców morza. Wspaniale też poradzi sobie jako dodatek na imprezie czy np. lekki posiłek na kolację. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku składników: ogórki, pomidory, cebula, czosnek, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, sól i przyprawy do smaku – pieprz w ziarnach oraz gorczyca. Przepis nie jest specjalnie trudny, więc świetnie poradzi sobie z nim nawet laik w kuchni.

Umyj ogórki i pomidory. Pokrój warzywa na niewielkie kawałki. Obierz czosnek i cebulę, następnie posiekaj je na drobno. Włóż do dużej miski pomidory i ogórki. Dodaj cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przygotuj marynatę w osobnym naczyniu. Wymieszaj w tym celu ocet z cukrem, gorczycą, pieprzem i solą. Wlej olej rzepakowy, po czym wymieszaj składniki, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą polej pomidory z ogórkami. Wymieszaj całość, aby warzywa porządnie przesiąkły marynatą. Przełóż sałatkę do wyparzonych, suchych słoików. Zamknij wszystkie słoiki, następnie odwróć je na kwadrans, aby miały szansę się zawekować. Przechowuj przetwory z ogórków i pomidorów w ciemnym, chłodnym miejscu (np. spiżarni lub piwnicy).

Sałatka z ogórków i pomidorów jest niezwykle zdrowa i smaczna. Jej dużym atutem jest fakt, że zawiera warzywa dostępne w sezonie letnim. Dzięki temu nawet zimą będziesz mieć możliwość delektowania się nimi w dowolnym momencie. Odpowiednio przygotowana sałatka zachowa część wartości odżywczych, minerałów i witamin ukrytych w warzywach. Mając gotową sałatkę na zimę, wystarczy wyjąć ją ze słoika i serwować do obiadu.

Smaczne, zdrowe i proste pomysły na sałatki z ogórków

Sałatka z ogórków do słoików – jak ją zrobić?

Przepisy na sałatki z ogórków są jednymi z najlepszych, jakie można zrobić na zimę. Warto przygotować większą ilość sałatki do słoików, aby cieszyć się nią przez dłuższy czas. Jedną z najciekawszych do przyrządzenia jest np. sałatka z ogórków, cebuli, marchewki i papryki. Przepis na tego typu sałatkę jest prosty, więc każdy powinien znakomicie sobie z nią poradzić. Dlaczego warto robić sałatki z ogórków na zimę? To warzywa w 90% składające się z wody. Ogórki doskonale nawadniają organizm. Potrafią dostarczyć do niego dużo witamin, m.in. witaminę C czy witaminy z grupy B. Dzięki ogórkom można zaopatrzyć organizm również w wiele cennych substancji mineralnych, takich jak magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas. Co ciekawe, w ogórkach jest też askorbinaza – enzym utleniający witaminę C. W warzywach znajduje się również błonnik pokarmowy i potas, więc tym bardziej warto przyrządzać z nich smaczne sałatki na zimę.

Jeśli chcesz zrobić sałatkę na zimę, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: ogórki, marchewka, czosnek, papryka czerwona, cebula, cukier i ocet spirytusowy. Warto sięgnąć też po przyprawy, takie jak koper, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca i sól. Aby zrobić sałatkę, dokładnie umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Obierz, umyj i pokrój marchewkę w plastry. W następnej kolejności usuń z papryki gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Obierz cebulę, po czym poszatkuj w piórka. Wsyp wszystkie warzywa do miski i zamieszaj.

Do wyparzonych i suchych słoików włóż liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, koper, obrane ząbki czosnku i ziele angielskie. Przełóż pokrojone warzywa do słoików. W osobnym garnuszku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. W ten sposób powstanie charakterystyczna zalewa. Następnie zalej przygotowaną zalewą warzywa i zakręć wszystko. Musisz się upewnić, że słoiki nie będą się otwierać. Poddaj całość procesowi pasteryzacji, odstawiając słoiki do góry dnem na 15 minut. Odłóż weki do możliwe chłodnego i ciemnego miejsca, np. do piwnicy lub spiżarni.

Pasteryzuj słoiki przez kwadrans, aż woda się zagotuje. Wyjmij je następnie z garnka i odstaw do wystudzenia. Zadbaj o to, aby słoiki przechowywane były w możliwie chłodnym i zaciemnionym miejscu – spiżarce lub piwnicy. Sałatka na zimę z ogórków będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Możesz wyjadać ją również prosto ze słoika albo położyć na kromce pieczywa z wędliną i żółtym serem. Zanim jednak otworzysz słoik, upewnij się, że sałatka z ogórków odstała w ciemnym miejscu przynajmniej kilka dni. Jaki jest największy plus jej przygotowania? Większość składników koniecznych do jej przygotowania znajdziesz we własnym ogródku lub w niemal dowolnym sklepie.

Sałatka szwedzka z ogórków – prosty przepis, krok po kroku

Jeśli chcesz zrobić pyszną sałatkę z ogórków na zimę, warto sięgnąć po przepis na sałatkę szwedzką. To znakomity dodatek do kopytek, klusek, dań mięsnych czy ziemniaków. Aby ją zrobić, powinieneś zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów spożywczych: ogórki, gorczyca, ziele angielskie, marchewka, pieprz w ziarnach, ocet spirytusowy, sól i cukier. Warto dodać, że sałatkę można bardzo prosto przyrządzić. Nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy, aby zrobić tego typu sałatkę. Znakomicie pasuje do obiadu, jako dodatek na kanapki czy po prostu jako przekąska. Sałatka jest uniwersalna, więc tak naprawdę wykorzystywać możesz ją na mnóstwo sposobów.

Dokładnie umyj ogórki, następnie je osusz i pokrój w plastry. Przełóż warzywa do miski. W zimnej wodzie rozpuść nieco soli – zalej nią ogórki w misce. Odstaw warzywa na ok. 2 godziny, po czym je odcedź. Ogórki nie powinny nasiąknąć wodą. Obierz marchewkę, następnie pokrój w plastry. Wyłóż dno słojów odmierzoną porcją marchewki. Wsyp do każdego słoika ziele angielskie i po kilka ziaren gorczycy. Włóż do środka pokrojone ogórki – do każdego słoika po równo. Wlej do garnka dwie szklanki wody, dodaj cukier i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia. Wlej ocet i doprowadź całość do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika, po czym zalej ogórki gorącą zalewą. Zamieszaj wszystko i zakręć. Odstaw do góry dnem – w ten sposób zapasteryzujesz zawartość słoików.

Sałatka szwedzka z ogórków jest zdrowa, pożywna i bardzo smaczna. Jej przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. W dodatku przepis jest banalny do odtworzenia – dosłownie każdy sobie z nim poradzi. Właśnie dlatego warto go wypróbować. Sałatka szwedzka jest wręcz idealnym pomysłem za zakonserwowanie ogórków na zimę. Pamiętaj jedynie o jednej rzeczy – sałatka zawiera dużą ilość cukru. Nie jest zatem wskazane spożywanie sałatki na co dzień. Mając wrażliwy przewód pokarmowy lub tendencję do zgagi, uważaj na zbyt duże ilości sałatki. Znajduje się w niej dość sporo soli.

Sałatki z ogórków - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto