Mizeria

mizeria

Mizeria to jedna z najbardziej popularnych sałatek w Polsce. Robi się ją z surowych ogórków, które należy pokroić w plasterki. Wielu ludzi ściera je również na tarce, na małych lub grubych oczkach. Oprócz ogórków najważniejszymi składnikami mizerii jest śmietana albo gęsty jogurt naturalny, posiekany koperek lub szczypior, pieprz i sól. Mizeria to najczęściej robiona sałatka w naszym kraju, ponieważ pasuje do większości dań obiadowych, które się u nas spożywa. Najczęściej jemy ją do młodych ziemniaków i kotletów schabowych, a także do dań z grilla.

Mizeria - polecane przepisy

Mizeria - pozostałe przepisy

Mizeria – sprawdzone przepisy na smaczną mizerię do obiadu

Mizeria jest jedną z najczęściej przyrządzanych surówek w Polsce. Podstawowe składniki, których używa się do zrobienia tej surówki, to ogórki gruntowe lub szklarniowe, śmietana z octem, a także odpowiednie przyprawy do smaku. Mizerię można zrobić również na jogurcie lub kefirze. Jakie właściwości ma mizeria? Do czego najlepiej podawać tę surówkę? Sprawdź, jak zrobić i jak doprawić mizerię oraz wybierz najlepszy, prosty przepis.

Jak zrobić mizerię na obiad? Prosty przepis na idealną mizerię z ogórków

Czy mizeria jest zdrowa? Najważniejsze informacje o mizerii

Wiele osób zastanawia się, czy mizeria ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne. Otóż ma! Wszystko dzięki temu, że są w niej ogórki. To właśnie one są niskokaloryczne, ponieważ w aż 96% składają się z wody. Ogórki poza tym mają również właściwości oczyszczające, zatem doskonale wpływają na przemianę materii. Ogórki świetnie działają na trawienie, a także przyspieszają metabolizm. Ogórki wykazują też właściwości moczopędne, dzięki czemu mogą w naturalny sposób oczyścić organizm z toksyn. To dobry wybór zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej – pod warunkiem, że mizeria nie jest robiona na śmietanie, a na jogurcie o wysokiej zawartości białka. Najmniej kalorii ma mizeria z octem, jednak ta z jogurtem ma znacznie więcej wartości odżywczych. Poza niską kalorycznością ogórki mają też wiele innych cennych właściwości zdrowotnych. Właśnie w nich znajduje się dużo witamin z grupy B, które wpływają m.in. na zmniejszanie się stresu. W ogórkach jest też dużo substancji mineralnych, które mogą pozytywnie oddziaływać na obniżenie poziomu ciśnienia krwi (np. potas i magnez). Wśród najważniejszych rodzajów mizerii wymienić można kilka:

  • Mizeria z octem – całość składa się z ogórków, cebuli, octu, oliwy z oliwek, kopru, soli i cukru. To najmniej kaloryczna wersja mizerii, idealna dla osób się odchudzających. Mizeria z octem ma bowiem ok. 15 kcal / 100 g.
  • Mizeria z jogurtem – z pewnością jest znacznie lżejsza od wersji ze śmietaną. W przypadku tej mizerii warto obrać ogórki ze skórki i pokroić je w bardzo cienkie plastry. Mizeria z jogurtem najlepiej smakuje z posiekanym drobno koperkiem. Ta wersja liczy ok. 25 kcal / 100 g.
  • Mizeria ze śmietaną – to najbardziej tradycyjna wersja mizerii, przez niektórych określana również jako najlepsza. Idealna będzie wówczas, gdy zaserwujesz ją z kwaskiem cytrynowym albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. W mizerii ze śmietaną ważną funkcję pełnią przyprawy, a dokładnie pieprz i sól. Kaloryczność mizerii ze śmietaną jest większa niż w poprzednich rodzajach mizerii, bo jest w niej ok. 60 kcal / 100 g.
  • Mizeria z cukrem – to nic innego jak mizeria na słodko. W przypadku tej wersji śmietanę łączy się z cukrem. Ogórki należy obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Warto dodać do nich również sok z cytryny, a także niewielką ilość soli.
  • Mizeria na zimę – nie ma przeciwwskazań co do wekowania mizerii. Wystarczą ogórki, cukier, pieprz, olej rzepakowy, ocet i koper. Jeśli nie chcesz dodać octu do mizerii, należy zastąpić go cukrem.

Niezależnie od tego, na jaką wersję mizerii się zdecydujesz, warto podawać ją do większości dań głównych. Mizeria doskonale pasuje do mięsnych potraw, a także do ryb. Idealna jest zwłaszcza do kotletów mielonych i schabowych z ziemniakami. Warto przyrządzić ją również do dowolnych dań z grilla – kiełbasy, sera camembert czy karkówki. Mizeria świetnie sprawdza się też w daniach wegetariańskich, np. warzywnych burgerach i jajecznych kotlecikach.

Jak kupować ogórki do mizerii? Sprawdź najbardziej istotne wskazówki!

Szukając ogórków na mizerię, warto postawić na małe osiedlowe sklepiki. Lepiej unikać dużych marketów, w których ogórki sprzedawane są masowo. Rzadko można trafić w nich bowiem na ogórki pochodzące z uprawy ekologicznej. W mniejszych sklepikach łatwiej o okazy, które nie były pryskane szkodliwymi substancjami chemicznymi. Najlepiej będzie jednak zaopatrzyć się w ogórki od prywatnego gospodarza z zaufanego miejsca lub zebrać ogórki z własnego ogródka, jeśli się oczywiście takowy posiada. Właśnie wtedy można bowiem upewnić się, że ogórki pochodzą z zaufanego miejsca, a do ich uprawy nie używano nawozów szkodzących zdrowiu.

Sprawdzone źródło to jednak połowa sukcesu. Należy bowiem zwrócić uwagę również na wiele więcej szczegółów. Ogórki zawsze kupować się krajowe, ponieważ zagraniczne zwykle przechodzą długą drogę od uprawy, zanim trafią do koszyków konsumentów. Najlepsze ogórki do kiszenia są gruntowe. Mają bowiem grubszą od innych ogórków skórkę i są od nich znacznie mniejsze, dzięki czemu o wiele lepiej nadają się na kiszonki. Duże znaczenie ma zarówno wielkość, jak i kształt ogórków. Do kiszenia najlepiej sprawdzają się małe ogórki, które są bardziej chrupiące i twardsze. Warto szukać takich ogórków, które można łatwo upchnąć do słoika oraz tych, przy których znajdują się widoczne kwiaty. Warto jeszcze dodać, że ogórki na kiszenie zawsze powinny mieć ostre kolce. Wówczas będą doskonale nadawały się do zalewy w słoiku.

Sprawdzone sposoby na pyszną, domową mizerię – zobacz, jak ją zrobić!

Trzy sposoby na domową mizerię – przepisy, krok po kroku

Mizeria jest jedną z najsmaczniejszych surówek, którą często przyrządza się w Polsce. Warto znać przepisy na kilka wersji mizerii po to, aby móc zaserwować je na każdą okazję. Mizeria najlepsza jest do drugiego dania obiadowego, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs. Oto kilka przepisów, których warto się nauczyć:

1. Tradycyjna mizeria – do jej utworzenia potrzebujesz ogórków, kopru, cebuli, jogurtu naturalnego, kwasku cytrynowego, pieprzu i soli. Ogórka należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w paski. Trzeba wymieszać go z jogurtem oraz przyprawami. Następnie obrać cebulę i drobno ją pokroić. Koperek należy z kolei posiekać, a potem wsypać go do mizerii i porządnie wymieszać.

2. Mizeria na słodko – to lekka mizeria, która wspaniale pasuje do kotletów i rybnych dań. Aby ją zrobić, należy przygotować ogórki, śmietanę kremówkę 30%, ocet winny, pieprz, sól i cukier. Ogórka trzeba obrać, po czym pokroić go w plasterki i przełożyć do osobnej miski. Dodaj do nich szczyptę soli i odstaw na kilka minut. Odsącz wodę z ogórków, następnie dodaj przyprawy, ocet winny i śmietankę. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki.

3. Mizeria bez ogórków – jeśli nie lubisz ogórków w mizerii, spróbuj zrobić ją z cukinii. Możesz podawać ją zarówno zimą do obiadu, jak i latem do grillowanych mięs. Wystarczy, że przyszykujesz świeżą cukinię, śmietankę 18% i świeży koperek ogrodowy, a także pieprz i sól. Najpierw należy pokroić cukinię w cienkie plastry, ewentualnie zetrzeć ją na tarce. Następnie dodać trzeba do niej pieprz i sól, po czym odstawić na kilka minut. Śmietanę należy dodać i dokładnie wymieszać całość. Na koniec mizerię z cukinii wystarczy posypać posiekanym drobno koperkiem.

Co zrobić, żeby mizeria stała się naprawdę pyszna? Wystarczy jeden prosty trik!

Mizeria dla wielu z nas stanowi element prawdziwego polskiego obiadu. Nie dość, że łatwo się ją robi, to w dodatku mizeria zawiera wiele cennych właściwości. Jest przy tym niezwykle smaczna i pożywna. Co ciekawe, istnieje kilka trików, które mogą sprawić, że mizeria będzie jeszcze pyszniejsza. Do najważniejszych należy wybranie odpowiednich ogórków, ale też pozbycie się… gorzkiej końcówki. Dzięki temu łatwemu trikowi można sprawić, że mizeria stanie się smaczniejsza i bardziej soczysta, a także zawsze będzie świeża.

Obierając ogórki, należy zawsze sprawdzić, z której strony jest jasna, a z której ciemna końcówka. Aby zniwelować gorzki smak ogórka, trzeba usunąć jego czarny koniec. Warto jednak wcześniej dobrze go zlokalizować. Gdy zaczniesz bowiem obierać ogórek od tej strony, gorzki smak błyskawicznie rozprzestrzeni się po całym ogórku. Dlaczego tak się dzieje? Otóż za gorzki posmak w ogórku odpowiada związek chemiczny cucurbitacins, który może całkiem popsuć smak mizerii. Właśnie dlatego warto pamiętać o tym prostym triku – może on bowiem uratować smak ogórkowej sałatki.

Historyczne ciekawostki o mizerii, o których nigdy nie słyszałeś!

Mizeria uznawana jest za najpyszniejszą i najbardziej znaną polską surówkę obiadową. Wiele osób uważa, że nie ma lepszej surówki niż mizeria właśnie. Ta przepyszna sałatka z zielonych, pokrojonych w plastry ogórków zanurzonych w śmietanie, to idealny dodatek do mięsa i ziemniaków. Tyle o niej wiemy. Nie każdy ma jednak pojęcie o tym, iż mizeria pochodzi od łacińskiego słowa miseria, które w tłumaczeniu na język polski oznacza ubóstwo albo nędzę. Rzeczywiście, dawniej mizeria kojarzona była z posiłkiem dla biedaków, ponieważ była mało kaloryczna i niskowartościowa. Kiedyś nie używano nawet śmietany, żeby zrobić mizerię. Zamiast niej używano mleka, ponieważ było zwyczajnie o wiele tańsze.

W Polsce istnieje wiele różnych przepisów na mizerię. Wiele zależy od regionu, w którym robi się surówkę. Na Podlasiu najbardziej popularna jest wersja z dużą ilością czosnku i cebuli, koniecznie zakwaszana. Na Kujawach i Mazowszu mizeria jest z kolei słodka, ponieważ dodaje się do niej słodką śmietanę albo dosładza się mizerię miodem i cukrem. Co ciekawe, poza Polską również robi się tę surówkę. Dla przykładu na Węgrzech do mizerii dorzuca się zwykle czosnek i zmieloną paprykę, która jest w tym kraju niezwykle ważną przyprawą. Mizerię doprawia się na koniec octem jabłkowym.

Sprawdzony i prosty sposób na domową mizerię – zobacz, jak ją zrobić

Zastanawiasz się, w jaki sposób zrobić prostą i pyszną mizerię, która pasować będzie do każdego obiadu? To bardzo łatwe! Połączenie ogórków ze śmietaną sprawdzi się wspaniale do większości mięsnych, ale i wegetariańskich dań. Aby zrobić surówkę, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników. Warto pamiętać o tym, aby przyrządzanie mizerii zacząć jednak nieco wcześniej. Ogórki powinno się bowiem posolić i dać im poleżeć od 15 do 30 minut, żeby mogły oddać wodę. Do zrobienia mizerii potrzebować będziesz dobrej jakości ogórków gruntowych, octu, cebuli, śmietany, cukru, pieprzu i soli.

Wykonanie przepisu należy do bardzo łatwych, więc z jego zrobieniem nie będzie miał problemu nawet największy laik gotowania. Najpierw należy obrać dwa średnie ogórki za pomocą obieraczki do warzyw. Obieranie nożem zajmuje bowiem znacznie więcej czasu, ale i marnuje się w ten sposób warzywo, obierając je zwykle zbyt grubo. Następnie należy pokroić ogórka na cienkie plastry, które trzeba – jak już wcześniej wspominaliśmy – posolić i odstawić do 30 minut. Kiedy ogórki puszczą sok, trzeba przełożyć je do durszlaka i pozbyć się wody. Cebulę należy pokroić na drobną kosteczkę, najlepiej jak najmniejszą. Przyda się do tego ostry nóż, żeby pokroić ją precyzyjnie. Następnie trzeba przełożyć odcedzone ogórki do głębokiego talerza lub miseczki. Dodaj do nich pieprz, cukier, cebulę, ocet jabłkowy i śmietanę, następnie wymieszaj całość i dopraw mizerię raz jeszcze, gdy zajdzie taka potrzeba. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto