Mizeria do słoika
- Ogórek konserwowy (1500 g)
- Ocet spirytusowy - 3 łyżki (30 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (10 g)
- Sól - 1 łyżeczka (10 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (100 g)
Przepis na mizerię do słoika krok po kroku
Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
Posyp cukrem i solą, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Wlej ocet i wymieszaj. Całość posyp drobno pokrojonym koperkiem.
Umieść ogórki w szklanych słoikach i mocno zakręć.
Słoiki z mizerią należy pasteryzować przez 15 minut.
- Mizeria
- Mizeria z octem
- Mizeria na zimę
- Mizeria do słoików
- Mizeria na słodko
- Mizeria na zimę do śmietany
- Mizeria z jogurtem
- Mizeria na zimę bez octu
- Mizeria z cukinii
- Mizeria bez śmietany
- Mizeria z cebulą
- Mizeria z sałaty
- Mizeria z pomidorów
- Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
- Mizeria
Więcej informacji na temat mizerii do słoika
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła ona na rodzinnym stole. To dodatek, który kojarzy nam się z niczym innym jak z latem. Jej tradycyjna i powszechnie znana wersja przygotowywana jest z ogórków. Ale doczekała się ona modyfikacji, już teraz połączenie śmietany nie jest skazane na towarzystwo ogórka. Okazuje się, że idealnie nada się także cukinia, a dodatek śmietany nie jest konieczny.
Idealnym przykładem tego jest mizeria z ogórków z octem do słoików.
Jeśli już poznasz przepis na mizerię do słoika na pewno się zakochasz tak samo, jak w tradycyjnej wersji i będziesz do niej bardzo często wracać, zapewniam Cię. Wystarczy połączyć ją z duszonymi ziemiankami, odrobina masła i nie pozostaje nic jak tylko się delektować. Jest to idealny pomysł na obiad, który przeniesie Cię do letnich dni. Mizeria do słoika idealnie sprawdzi się, także na zimę. W tym okresie możesz przygotować wersję ze śmietaną ale możesz także zrobić z niej przetwory i zamknąć letni klimat do słoików. Wtedy będziesz mógł cieszyć się letnią surówką do obiadu w zimowe dni. Wystarczy, że pokroisz ogórki w cienkie plastry, wymieszasz z cukrem i solą oraz niewielką ilością octu. Następnie przełożysz do wcześniej wyparzonych słoików. Teraz nic tylko szczelinie zamknąć słoiki, a smaczne pasteryzowane przetwory otworzyć w czasie zimowych dni i przenieść się do letniego pełnego słońca okresu. Z ogórków śmiało przygotujesz tradycyjną wersję mizerii, połącz startą na tarce lub pokrojoną w cienkie paski ogórki z zalewa. Zalewa do mizerii to nic innego jak śmietana lub jogurt grecki. W wersji bardziej fit idealnie sprawdzi się jogurt naturalny. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, każda będzie pyszna. Tak samo, jak latem przygotowanie jej nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a obiad zyska na niesamowitym smaku, który towarzyszy nam od dzieciństwa.
Zima to dobra pora na letnie wspomnienia.
Zatem, jak zrobić mizerię do słoika na zimę? Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przekonaj się sam.
Alergeny w mizerii do słoika
Lista alergenów dla mizerii do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
Wartości odżywcze mizerii do słoika
Jeśli będziesz pasteryzować słoiki, możesz przechowywać mizerię nawet przez całą zimę.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.