Mizeria z cukinii

Opublikowano: 24.10.2021 r., 16:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mizeria z cukinii w słoiku
Mizeria z cukinii
Jak się okazuje mizeria wcale nie musi występować w towarzystwie ogórka i sprawdzi się idealnie nie tylko latem ale także w zimowe dni. Z czym innym jak nie z ogórkiem zrobić mizerię?
Przygotowanie 15 min
131 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia 1/2 sztuki (250 g)
  • Śmietana 18% 1 szklanka (250 g)
  • Koperek ogrodowy świeży garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na mizerię z cukinii krok po kroku

Cukinię pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.

Dodaj sól i pieprz, odstaw na 10 minut.

Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Mizerię z cukinii posyp obficie posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na mizerię z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat mizerii z cukinii

Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła ona na rodzinnym stole. To dodatek, który kojarzą nam się z niczym innym jak z latem. Jej tradycyjna i powszechnie znana wersja przygotowywana jest z ogórków. Ale doczekała się ona modyfikacji, już teraz połączenie śmietany nie jest skazane na towarzystwo ogórka. Okazuje się, że idealnie nada się także cukinia.

Jeśli już poznasz przepis na mizerię z cukinii na pewno się zakochasz tak samo jak w tradycyjnej wersji i będziesz do niej bardzo często wracać, zapewniam Cię. Wystarczy połączyć ją z duszonymi ziemiankami, odrobina masła i nie pozostaje nic jak tylko się delektować. Jest to idealny pomysł na obiad, który przeniesie Cię do letnich dni. Mizeria z cukinii idealnie sprawdzi się, także na zimę. W tym okresie możesz przygotować wersję ze śmietaną ale możesz także zrobić z niej przetwory i zamknąć letni klimat do słoików. Wtedy będziesz mógł cieszyć się letnią surówką do obiadu w zimowe dni. Wystarczy, że pokroisz cukinię w cienkie plastry i przełożysz do wcześniej wyparzonych słoików, całość zalej octem z cukrem i przyprawami. Teraz nic tylko szczelinie zamknąć słoiki, otworzyć je w czasie zimowych dni i przenieść się do letniego pełnego słońca okresu. Z cukinii śmiało przygotujesz tradycyjną wersję mizerii, połącz startą na tarce lub pokrojoną w cienkie paski cukinie z zalewa. Zalewa do mizerii to nic innego jak śmietana lub jogurt grecki. W wersji bardziej fit idealnie sprawdzi się jogurt naturalny. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz każda będzie pyszna. Tak samo jak latem przygotowanie jej nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a obiad zyska na niesamowitym smaku, który towarzyszy nam od dzieciństwa.

Zima to dobra pora na letnie wspomnienia.

Jak zrobić mizerię z cukinii? Przekonaj się sam.

Alergeny w mizerii z cukinią

Lista alergenów dla mizerii z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze mizerii z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować mizerię w wersji fit, śmietanę zastąp jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
105.02
131.27
Białko (g)
1.89
2.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
3.99
4.99
Węglowodany przyswajalne (g)
3.43
4.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
9.50
11.87
Tłuszcze nasycone (g)
6.83
8.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
3.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.24
2.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.54
Cholesterol (mg)
28.37
35.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
79.27
99.09
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.13
Witamina C (mg)
12.31
15.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
58.17
72.72
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.14
0.17
Niacyna (mg)
0.32
0.40
Foliany (µg (mcg))
20.19
25.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
21.10
26.37
Potas (mg)
213.96
267.45
Wapń (mg)
64.25
80.31
Fosfor (mg)
57.35
71.68
Magnez (mg)
15.58
19.47
Żelazo (mg)
0.47
0.58
Cynk (mg)
0.35
0.43
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii z cukinii 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii z cukinii

Koszt składników
8.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Śmietana 18%
250 g
1 szklanka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
garść
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
8.90