Sałatki bez majonezu

sałatki bez majonezu

Sałatki bez majonezu od wielu lat doceniane są w polskiej kuchni. Uwielbiamy je przygotowywać, zwłaszcza że przyrządzanie takich sałatek nie wymaga dużo czasu lub skomplikowanych składników. Sałatki bez majonezu są dość zdrowe i można je przygotowywać niemal na każdą okazję. Wspaniale smakują zarówno jako dodatek do drugiego dania, jak i na kolację. Możesz również zaserwować je gościom na imprezie. Sałatki bez majonezu cieszą się ogromnym powodzeniem, zwłaszcza że nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, aby je zrobić.

Sałatki bez majonezu - przepisy

Sałatki bez majonezu – proste przepisy na lekkie sałatki

Sałatki bez majonezu są bardzo smaczne, szybkie i stosunkowo tanie w przygotowaniu. Można przyrządzać je jako dodatek do obiadu lub pełnowartościowy posiłek na kolację. Wszystko zależy od tego, jakie składniki dodasz do sałatki. Przepisy na sałatki bez majonezu są nie tylko pyszne, ale też lekkie i często dietetyczne. Jak przygotować dobre warzywne fit sałatki? Sprawdź najciekawsze pomysły na pyszne sałatki bez majonezu.

Pomysły na smaczne, tanie i szybkie sałatki bez majonezu

Sałatka z rukolą i burakami – świetna na kolację dla gości

Zastanawiasz się nad tym, co dobrego przygotować na zdrową kolację dla gości? Jedną z najsmaczniejszych i jednocześnie najciekawszych propozycji jest sałatka z rukolą i burakami. Danie jest proste do przygotowania. Nie zawiera majonezu, więc jest dietetyczne i przez niektórych uznawane za fit. Nie musisz mieć specjalnego doświadczenia w kuchni, aby przygotować sałatkę. Co najważniejsze, zrobisz ją błyskawicznie, więc możesz przyrządzić posiłek nawet tuż przed przyjściem gości. Do zrobienia sałatki powinieneś zaopatrzyć się w następujące składniki: ser pleśniowy niebieski, orzechy włoskie, gruszka, set feta, burak, rukola, szpinak i oliwa z oliwek. Przydadzą się również intensywne przyprawy do smaku, m.in. chili, czosnek, sól i pieprz.

Ugotuj buraki w dużym rondlu do miękkości – powinno to trwać przez minimum godzinę. Ostudź i obierz warzywa. Pokrój buraki w kostkę, po czym umyj szpinak i rukolę. Wrzuć składniki do dużej miski. Pokrój w kostkę ser pleśniowy i ser feta, następnie dodaj do pozostałych składników. Umyj gruszki i pokrój w kostkę – dodaj owoce do sałatki i wymieszaj całość. Posiekaj orzechy i dokładnie posyp nimi sałatkę. W osobnej małej miseczce wymieszaj oliwę z chili, czosnkiem, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj sałatkę tak przygotowanym sosem.

Sałatka z rukolą i burakami jest doskonałą propozycją na kolację dla gości. Wspaniale smakuje podana ze świeżym domowym chlebem. Nie ma w niej ani odrobiny majonezu, co czyni ją zdrową. Warto włączyć buraki do sałatek, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dzięki nim buraki pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia. W burakach jest dużo m.in. kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy C. Dzięki burakom warzywne sałatki nabierają właściwości oczyszczających. Są też lekkie i pasujące niemal do każdego rodzaju pieczywa.

Sałatka bez majonezu z kuskusem – sprawdź, jak zrobić

Sałatka bez majonezu to dobre danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Fantastycznie smakuje również na domówkach. Jedną z najpyszniejszych jest sałatka z kuskusem, która uważana jest za zdrową i pożywną. Można przyrządzić sałatkę również na lunch do pracy, aby między obowiązkami zjeść coś odżywczego i zdrowego. W celu przygotowania sałatki bez majonezu należy zaopatrzyć się w następujące składniki: kasza kuskus, cebula czerwona, kukurydza, ogórek, pomidor, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy do smaku – sok z cytryny, świeża natka pietruszki, chili, sól i pieprz. Wsyp kaszę kuskus do miski, po czym zalej ją wrzątkiem. Przykryj kaszę talerzykiem i odczekaj kilka minut – kasza powinna wchłonąć wodę. Zostaw kuskus do wystudzenia. Wymieszaj kaszę, żeby nie przywarła do dna miseczki. Umyj pomidora, po czym pokrój go w kostkę. To samo zrób z papryką i ogórkiem – dodaj do wystudzonej już kaszy. Obierz cebulę i poszatkuj na kawałki. Następnie dodaj ją do pozostałych składników. Odcedź kukurydzę z zalewy w puszce i wrzuć do miski. Wymieszaj w osobnym naczyniu oliwę z sokiem z cytryny, pieprzem, solą i chili. Tak przygotowanym sosem polej swoją sałatkę. Postaraj się również udekorować ją posiekaną drobno pietruszką.

Sałatka z kuskusem to świetny sposób na przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku zarówno na pożywną kolację, jak i obiad. Warto również zabrać danie na lunch do pracy czy przerwę w zajęciach na studiach. Sałatka smakuje naprawdę wspaniale. W dodatku nie zawiera majonezu, co czyni ją pożywniejszą i lżejszą od innych. Przepis jest prosty do odtworzenia, więc nawet laik w kuchni nie będzie miał większego problemu ze zrobieniem sałatki. Jej przyrządzenie zajmuje maksymalnie kwadrans. Warto wspomnieć, że kuskus wspaniale podkreśla smak warzyw w sałatce. Ze względu na warzywa i kaszę sałatka jest nie tylko zdrowa, ale też niesamowicie sycąca. Właśnie w tych składnikach znajduje się mnóstwo pożytecznego dla naszego organizmu błonnika.

Przepisy na sałatki bez majonezu – pyszne i zdrowe sałatki

Sałatka z granatem i fetą – prosty przepis, krok po kroku

Warto od czasu do czasu zjeść smaczną sałatkę. Dania tego typu zwykle są szybkie w przygotowaniu, lekkostrawne i bardzo zdrowe. Można zabierać je ze sobą np. jako lunch do pracy lub posiłek między wykładami na uczelni. Najlepiej postawić na sałatki bez majonezu, które uznawane są za mniej kaloryczne i bardziej pożywne. Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych sałatek jest z dodatkiem fety i granatem. Smakuje wspaniale, ma wiele witamin i jest niskokaloryczna. Polecana jest m.in. na diecie redukcyjnej. Do przygotowania sałatki należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: granat, pomidorki koktajlowe, feta, oliwa z oliwek, cebula, miód i rukola. Aby sałatka nabrała smaku, należy zaopatrzyć się w kilka aromatycznych przypraw: chili, sok z cytryny, pieprz i sól.

Najpierw oddziel pestki od granatu i wymieszaj je w misce z rukolą. Poszatkuj cebulę i połącz z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj do rukoli z granatem. Zmieszaj składniki w misce z drobno pokrojoną fetą. Zadbaj o to, aby fetę porządnie obsypać chili. Wszystkie składniki w misce dopraw pieprzem i solą do smaku. Skrop sałatkę dressingiem z oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny. Sałatka wydaje się nie mieć wystarczająco dużo smaku? Dodaj do niej minimum kilkanaście ziarenek granatu, które przełamią mdłość sałatki i dodadzą jej wyrazistości.

Sałatka nie jest w pełni owocowa, ale za to niesamowicie orzeźwiająca. Feta w połączeniu z pestkami granatu sprawia, że sałatka smakuje naprawdę wybornie, dzięki czemu sprawdza się nawet jako pełnowartościowe danie. Możesz zaserwować je np. na kolację dla rodziny lub przekąskę dla gości. Sałatka zawiera wiele cennych składników odżywczych i jest niesamowicie treściwa oraz sycąca. Warto włączyć granat do sałatek – zwłaszcza tych z serami, mięsem czy zieleniną. Jak widzisz, sałatki wcale nie potrzebują majonezu, aby smakować dobrze.

Sałatka z halloumi i warzywami – pyszna sałatka bez majonezu

Ser halloumi to jeden z najzdrowszych i najpyszniejszych serów na świecie. Warto więc zrobić przepyszną sałatkę z warzywami na jego bazie. Aby przyrządzić sałatkę, zaopatrz się w kilka produktów spożywczych: ser halloumi pokrojony w plastry, mix sałat, 1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych na pół, pokrojone w kostkę awokado, ogórek w plastrach, oliwa z oliwek, płatki migdałowe, pokrojona czerwona cebula, czerwona i żółta papryka pokrojona w paski, sok z cytryny, sól, pieprz i miód (opcjonalne).

Wymieszaj awokado, ogórek, mix sałat, czerwoną i żółtą paprykę, oliwki oraz cebulę w garnku lub misce. Zostaw na minimum kilkanaście minut, aby składniki miały szansę sobą przejść. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, najlepiej na średnim ogniu. Przerzuć na patelnię pokrojony w plastry ser halloumi. Smaż ser z każdej strony przez około 2 minuty. Halloumi musi nabrać złocistego koloru. Zostaw ser na osobnym naczyniu do wystudzenia. Na tej samej patelni przez chwilę podsmażaj płatki migdałowe, aby zrobiły się złociste. Nie przypal ich! Odłóż płatki migdałowe na osobny talerz, żeby się wystudziły.

Wymieszaj w osobnej misce oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie miód. Dzięki temu stworzysz wyrazisty, aromatyczny dressing. Przed podaniem sałatki dodaj do niej usmażony ser halloumi, po czym posyp całość płatkami migdałowymi. Na koniec skrop sałatkę dressingiem i wymieszaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Podawaj sałatkę od razu, gdy ser halloumi jeszcze będzie ciepły. Płatki migdałowe muszą być mocno chrupiące. Właśnie tak przyrządzona sałatka bez majonezu smakuje najlepiej.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto