Lekkie sałatki

lekkie sałatki

Lekkie sałatki cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Są smaczne i dostarczają do organizmu wielu cennych składników odżywczych oraz witamin. Mnóstwo ludzi uwielbia przekąszać je zarówno na obiad, jak i kolację. Lekkie sałatki często są też doskonałym uzupełnieniem głównych dań. Ludzie uwielbiają je przyrządzać, ponieważ są proste do zrobienia i nie zajmuje to wiele czasu. Nawet amatorzy kulinarni powinni świetnie poradzić sobie ze zrobieniem lekkich sałatek.

Lekkie sałatki - przepisy

Lekka sałatka – proste przepisy na zdrowe i szybkie sałatki

Lekka sałatka to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Przepisy na lekkie sałatki cieszą się dużym powodzeniem, ponieważ są smaczne i proste do przygotowania. Dietetyczne sałatki można jeść zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dobre, zdrowe danie na kolację. Warto jeść je na diecie – pod warunkiem że są bez majonezu. Proste przepisy na szybkie i pyszne sałatki jest w stanie odtworzyć każdy, nawet amator gotowania. Jakie są najlepsze przepisy na lekkie sałatki? Jak zrobić lekką sałatkę? Sprawdź najważniejsze informacje.

Najlepsze przepisy na lekkie sałatki – sprawdź, jak zrobić sałatki na diecie

Lekka sałatka szopska – warzywna sałatka prosto z Bałkanów

Masz ochotę na smaczne, zdrowe i lekkie danie na kolację? Bardzo dobra jest lekka sałatka szopska, która popularnością cieszy się na Bałkanach. Najczęściej komponuje się ją tam z mięsem z grilla. Sałatka szopska podawana jest z różnym mięsem. Warzywna kompozycja jest prosta do przygotowania. Danie jest szybkie do zrobienia – potrzebujesz tylko kilku minut, aby zrobić sałatkę szopską. Nie musisz mieć również specjalistycznej wiedzy, ponieważ sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Aby ją zrobić, umyj i pokrój paprykę z pomidorami na niewielkie kawałki. Obierz i pokrój świeżego ogórka – najlepiej gruntowego, choć szklarniowy też będzie w porządku. Poszatkuj cebulę, następnie zmieszaj ją z pozostałymi warzywami. Jeśli chcesz podać sałatkę gościom, możesz ją przyrządzić w szklanej misce – będzie ładniej wyglądać na stole. Na dnie miski mogą znaleźć się pomidory. Ułóż na nich paprykę z ogórkami. Wyłóż górę poszatkowaną cebulą. Pod koniec dopraw całość pieprzem i solą do smaku.

Wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tak przygotowanym dressingiem możesz polać swoją sałatkę szopską. Zetrzyj słony ser na tarce – jest kwintesencją sałatki warzywnej. Najlepiej zadbać o to, aby był bałkański lub owczy. Jeśli nie masz dostępu do takich specjalnych serów, wykorzystaj fetę. Zadbaj o to, aby ser był bardzo nasolony. Możesz zetrzeć ser lub pokruszyć go w dłoniach. Posyp serem warzywa – niech wejdzie w każdy ich zakątek. Warzywna lekka sałatka szopska doskonale smakuje w towarzystwie pokrojonych na pół oliwek lub drobno posiekanej natki pietruszki.

Sałatka brokułowa z fetą – lekka sałatka bez majonezu

Sałatka z brokułem i fetą jest szybka i bardzo prosta do zrobienia. Nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy kulinarnej, aby ją przyrządzić. Nawet laik gotowania powinien bez problemu zrobić sałatkę brokułową. Przepis sprawdzi się, zwłaszcza gdy chcesz zaskoczyć rodzinę smacznym daniem na kolację. Sałatkę możesz podać też gościom na pożywną przekąskę na domówce. Danie jest wręcz stworzone dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej. W wersji niedietetycznej przygotować ją możesz na bazie majonezu. Jednak my skupimy się na zastąpieniu go gęstym jogurtem naturalnym, dzięki któremu sałatka będzie lżejsza.

Aby zrobić sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: brokuł, jogurt naturalny, ser feta, pestki słonecznika, cytryna, czosnek i przyprawy do smaku – w tym przypadku najlepszy będzie pieprz z solą. Jeśli nie lubisz słonecznika, wykorzystać możesz również płatki migdałów. Zarówno słonecznik, jak i migdały będą znakomicie komponować się ze smakiem i konsystencją gotowanych brokułów.

Zacznij od ugotowania brokułów. Aby to zrobić, najpierw umyj je pod bieżącą wodą i starannie podziel na kawałki, odcinając różyczki. Wlej wodę do większego garnka, po czym wsyp odpowiednią ilość soli i zagotuj wodę pod przykrywką. Wrzuć brokuły do garnka i potrzymaj je w gotującej się wodzie przez ok. 5 minut. Przełóż warzywa na durszlak i poczekaj, aż wystygną. Przygotuj sos czosnkowy. W tym celu zmieszaj jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Rozłóż brokuły w miseczce i polej sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Wyłóż na wierzch pokrojoną kostkę fetę. Na koniec posyp wszystko nasionkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.

Dobre i proste przepisy na lekkie sałatki dietetyczne

Sałatka bez mięsa – lekka sałatka na kolację

Jeśli masz ochotę na pyszną kolację, spróbuj przyrządzić sałatkę bez mięsa. To zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych opcji zarówno na kolację, jak i pyszny lunch. Na pewno posmakuje gościom, gdy przyrządzisz ją na wspólną imprezę. Jest dość tania. W dodatku nie ma w niej mięsa, więc sałatka z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom. Lekka sałatka jest mimo to niesamowicie sycąca, pożywna i oczywiście bardzo smaczna. Potrawa jest dość nietypowa, ponieważ jest lekka i zdrowa. Aby ją zrobić, nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy kulinarnej. Do przyrządzenia sałatki bez mięsa potrzebujesz kilku składników: mix sałat, tofu, pomidorki koktajlowe, awokado, papryka zielona, musztarda sarepska, marchew, orzechy laskowe, sos sojowy, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku – pieprz, sól, chili oraz zioła prowansalskie.

W osobnej misce zmieszaj musztardę z sosem sojowym. Pokrój w kostkę tofu, następnie wrzuć je do marynaty. Zostaw na kwadrans. Dokładnie opłucz sałatę i przełóż ją do dużej miski. Pokrój marchewkę w równe słupki. Następnie pokrój też awokado i paprykę. Przekrój pomidory na połówki i wrzuć wszystkie warzywa do sałaty. Rozgrzej patelnię, po czym usmaż na suchej patelni orzechy – powinno to potrwać ok. 2 minuty. Wrzuć orzechy do miski z sałatą. Następnie podgrzewaj tofu przez ok. 5 minut. Gdy już będzie gotowe, ostudź je i wymieszaj z resztą składników. Następnie w miseczce zmieszaj przyprawy z oliwą i sokiem z cytryny. Na sam koniec polej tak przygotowanym sosem swoją sałatkę. Gotowe danie będzie wyśmienite na lekką kolację. Możesz też podawać sałatkę na każdą okazję – domówkę z przyjaciółmi czy dodatek do obiadu. Sałatka bez mięsa jest prosta do przygotowania, ale nie jest nudna – sporo w niej różnych ciekawych składników. Dzięki zawartości tofu sałatka jest niesamowicie sycąca i pozwala dostarczyć do organizmu sporej ilości białka.

Sałatka z halloumi i warzywami – doskonała na każdą okazję

Jeśli lubisz halloumi, doskonale się składa. Z tego pysznego, zdrowego sera możesz zrobić ciekawą sałatkę na lunch, przekąskę dla gości lub kolację. Jeśli masz ochotę na treściwą i sycącą sałatkę na bazie halloumi, przygotuj ważne produkty spożywcze: pokrojony w plastry ser halloumi, mix sałat, pokrojoną czerwoną cebulę, obrane i pokrojone w kostkę awokado, ogórek pokrojony w plastry, ½ szklanki czarnych oliwek przekrojonych na pół, czerwoną i żółtą paprykę pokrojoną w paski, sok z cytryny, płatki migdałowe, miód, oliwę z oliwek, pieprz i sól.

Najpierw wymieszaj mix sałat, awokado, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, ogórek i oliwki w osobnym garnku. Możesz też użyć do tego plastikowej miski – pod warunkiem że później przełożysz warzywa do czystego naczynia. Zostaw na chwilę warzywa w misce, aby sobą przeszły. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu – użyj do tego sporej patelni, aby pomieścić wszystkie warzywa. Przerzuć na patelnię ser halloumi pokrojony w plastry. Następnie smaż przez ok. 2-3 minuty z obu stron. Halloumi powinien zrobić się złoty. Zostaw do wystygnięcia w osobnym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż płatki migdałowe – rób to przez maksymalnie minutę, żeby nie spalić migdałów. Odłóż do wystudzenia na osobny talerzyk.

W następnej kolejności wymieszaj oliwę z oliwek w osobnej salaterce razem z solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i miodem. Właśnie tak przyrządzisz aromatyczny i smaczny dressing do sałatki. Zanim podasz sałatkę na stół, dodaj do niej płatki migdałowe i oczywiście starannie usmażony ser halloumi. Polej całość dressingiem na bazie oliwy z oliwek i wymieszaj – składniki powinny się ze sobą połączyć i przesiąknąć smakami. Podawaj sałatkę od razu po polaniu jej dressingiem. Lekka sałatka smakuje najlepiej, gdy ser halloumi jest jeszcze ciepły, a migdały delikatnie chrupią pod zębami.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto