-
Sałatka z cukinii
Cukinia to jedno z najpopularniejszych letnich warzyw. Jest delikatna i łagodna w smaku, lekkostrawna, niskokaloryczna, a jednocześnie pełna witamin i …
20 min łatwy 0 -
Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Nie masz czasu i potrzebujesz posiłku na szybko? Przepyszna i szybka sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem to najlepsza …
10 min łatwy 3 374 kcal -
Sałatka z rukoli
Pyszna sałatka z rukoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 5 min łatwy 6 234 kcal
Lekkie sałatki - przepisy
-
Sałatka z granatem i gruszką
Sałatka z granatem i gruszką to świetny pomysł na pyszne i zdrowe danie dla wszystkich osób lubiących nieoczywiste połączenia smakowe. …
10 min łatwy 2 226 kcal -
Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie …
15 + 67 min łatwy 2 435 kcal -
Sałatka z kolorowym makaronem
Sałatka z kolorowym makaronem to bardzo prosty przepis. To danie możesz przygotować dla swoich gości na obiad lub kolację, ale …
45 min łatwy 4 383 kcal -
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka z grillowanym kurczakiem pasuje na wiele okazji. Można nią poczęstować gości lub przygotować ją na wieczorną kolację w gronie …
45 min łatwy 4 284 kcal -
Sałatka z makaronem i ogórkiem
Sałatka z makaronem i ogórkiem może być przygotowana na różne sposoby. Wszystko zależy od tego, na jakie składniki się zdecydujesz. …
35 min łatwy 2 518 kcal -
Sałatka z serkiem wiejskim
Sałatka z serkiem wiejskim to świetny pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Smakuje naprawdę wspaniale i jest pełna surowych warzyw, …
15 min łatwy 4 188 kcal
-
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Sałatka z ryżem i kurczakiem jest bardzo smaczna i prosta. Nadaje się na kolację ze znajomymi i rodziną lub jako …
45 min łatwy 4 469 kcal -
Sałatka grecka z sałatą lodową
Sałata grecka z sałatą lodową i serem feta to szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, dzięki temu każdy powinien sobie …
15 min łatwy 4 259 kcal -
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka z makaronem i kurczakiem sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jest bardzo dobra w smaku i można ją jeść na …
45 min łatwy 4 342 kcal -
Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to idealny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy dań grillowych. Przepis na sałatkę z mozzarellą …
20 min łatwy 1 321 kcal -
Lekka sałatka z makaronem
Zdrowa i sycąca lekka sałatka z makaronem i kurczakiem jest pysznym pomysłem na danie. Jesteś na diecie? Sprawdź jak zrobić …
10 + 20 min łatwy 2 737 kcal
-
Sałatka z sałaty lodowej
Sałatka z sałaty lodowej to świetny pomysł na przystawkę do grilla, ale nie tylko. Dzięki swej lekkości sprawdzi się na …
15 min łatwy 2 278 kcal -
Lekka sałatka do grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
15 min łatwy 6 63 kcal -
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
Ciężko stwierdzić, czy ta potrawa należy do słodkich, czy wytrawnych propozycji. Sałatka z selera naciowego z jabłkiem to połączenie owoców, …
5 min łatwy 2 403 kcal -
Lekka sałatka z kurczakiem
Lekka sałatka z kurczakiem to danie, które możesz szybko przygotować w domu i zjeść w przerwie obiadowej w pracy. Warto …
35 min łatwy 3 615 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to idealna lekka kolacja lub szybki lunch. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Przepis …
20 + 8 min łatwy 1 493 kcal -
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na przekąskę i dobra alternatywa dla nudnych fit sałatek. Jej sekretnym składnikiem, który zmienia …
15 min łatwy 3 209 kcal
-
Sałatka z arbuza i fety w stylu greckim
Pyszna i łatwa sałatka świetna na przykład na grilla to sałatka z arbuza i fety po grecku. Przepyszny pomysł na …
5 min łatwy 4 269 kcal -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal -
Sałatka z kurczaka wędzonego
Sałatka z kurczaka wędzonego jest doskonałym pomysłem na szybki i pyszny lunch, czy kolację. Jej ogromnym plusem jest to, że …
20 min łatwy 2 364 kcal -
Sałatka na grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
20 min łatwy 10 78 kcal -
Sałatka z roszponką
Sałatka z roszponką to prosta i szybka propozycja na pyszne danie. Możesz wykorzystać ją jako II śniadanie, podwieczorek, przekąskę lub …
10 min łatwy 1 297 kcal
Lekka sałatka – proste przepisy na zdrowe i szybkie sałatki
Lekka sałatka to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Przepisy na lekkie sałatki cieszą się dużym powodzeniem, ponieważ są smaczne i proste do przygotowania. Dietetyczne sałatki można jeść zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dobre, zdrowe danie na kolację. Warto jeść je na diecie – pod warunkiem że są bez majonezu. Proste przepisy na szybkie i pyszne sałatki jest w stanie odtworzyć każdy, nawet amator gotowania. Jakie są najlepsze przepisy na lekkie sałatki? Jak zrobić lekką sałatkę? Sprawdź najważniejsze informacje.
Najlepsze przepisy na lekkie sałatki – sprawdź, jak zrobić sałatki na diecie
Lekka sałatka szopska – warzywna sałatka prosto z Bałkanów
Masz ochotę na smaczne, zdrowe i lekkie danie na kolację? Bardzo dobra jest lekka sałatka szopska, która popularnością cieszy się na Bałkanach. Najczęściej komponuje się ją tam z mięsem z grilla. Sałatka szopska podawana jest z różnym mięsem. Warzywna kompozycja jest prosta do przygotowania. Danie jest szybkie do zrobienia – potrzebujesz tylko kilku minut, aby zrobić sałatkę szopską. Nie musisz mieć również specjalistycznej wiedzy, ponieważ sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Aby ją zrobić, umyj i pokrój paprykę z pomidorami na niewielkie kawałki. Obierz i pokrój świeżego ogórka – najlepiej gruntowego, choć szklarniowy też będzie w porządku. Poszatkuj cebulę, następnie zmieszaj ją z pozostałymi warzywami. Jeśli chcesz podać sałatkę gościom, możesz ją przyrządzić w szklanej misce – będzie ładniej wyglądać na stole. Na dnie miski mogą znaleźć się pomidory. Ułóż na nich paprykę z ogórkami. Wyłóż górę poszatkowaną cebulą. Pod koniec dopraw całość pieprzem i solą do smaku.
Wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tak przygotowanym dressingiem możesz polać swoją sałatkę szopską. Zetrzyj słony ser na tarce – jest kwintesencją sałatki warzywnej. Najlepiej zadbać o to, aby był bałkański lub owczy. Jeśli nie masz dostępu do takich specjalnych serów, wykorzystaj fetę. Zadbaj o to, aby ser był bardzo nasolony. Możesz zetrzeć ser lub pokruszyć go w dłoniach. Posyp serem warzywa – niech wejdzie w każdy ich zakątek. Warzywna lekka sałatka szopska doskonale smakuje w towarzystwie pokrojonych na pół oliwek lub drobno posiekanej natki pietruszki.
Sałatka brokułowa z fetą – lekka sałatka bez majonezu
Sałatka z brokułem i fetą jest szybka i bardzo prosta do zrobienia. Nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy kulinarnej, aby ją przyrządzić. Nawet laik gotowania powinien bez problemu zrobić sałatkę brokułową. Przepis sprawdzi się, zwłaszcza gdy chcesz zaskoczyć rodzinę smacznym daniem na kolację. Sałatkę możesz podać też gościom na pożywną przekąskę na domówce. Danie jest wręcz stworzone dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej. W wersji niedietetycznej przygotować ją możesz na bazie majonezu. Jednak my skupimy się na zastąpieniu go gęstym jogurtem naturalnym, dzięki któremu sałatka będzie lżejsza.
Aby zrobić sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: brokuł, jogurt naturalny, ser feta, pestki słonecznika, cytryna, czosnek i przyprawy do smaku – w tym przypadku najlepszy będzie pieprz z solą. Jeśli nie lubisz słonecznika, wykorzystać możesz również płatki migdałów. Zarówno słonecznik, jak i migdały będą znakomicie komponować się ze smakiem i konsystencją gotowanych brokułów.
Zacznij od ugotowania brokułów. Aby to zrobić, najpierw umyj je pod bieżącą wodą i starannie podziel na kawałki, odcinając różyczki. Wlej wodę do większego garnka, po czym wsyp odpowiednią ilość soli i zagotuj wodę pod przykrywką. Wrzuć brokuły do garnka i potrzymaj je w gotującej się wodzie przez ok. 5 minut. Przełóż warzywa na durszlak i poczekaj, aż wystygną. Przygotuj sos czosnkowy. W tym celu zmieszaj jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Rozłóż brokuły w miseczce i polej sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Wyłóż na wierzch pokrojoną kostkę fetę. Na koniec posyp wszystko nasionkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.
Dobre i proste przepisy na lekkie sałatki dietetyczne
Sałatka bez mięsa – lekka sałatka na kolację
Jeśli masz ochotę na pyszną kolację, spróbuj przyrządzić sałatkę bez mięsa. To zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych opcji zarówno na kolację, jak i pyszny lunch. Na pewno posmakuje gościom, gdy przyrządzisz ją na wspólną imprezę. Jest dość tania. W dodatku nie ma w niej mięsa, więc sałatka z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom. Lekka sałatka jest mimo to niesamowicie sycąca, pożywna i oczywiście bardzo smaczna. Potrawa jest dość nietypowa, ponieważ jest lekka i zdrowa. Aby ją zrobić, nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy kulinarnej. Do przyrządzenia sałatki bez mięsa potrzebujesz kilku składników: mix sałat, tofu, pomidorki koktajlowe, awokado, papryka zielona, musztarda sarepska, marchew, orzechy laskowe, sos sojowy, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku – pieprz, sól, chili oraz zioła prowansalskie.
W osobnej misce zmieszaj musztardę z sosem sojowym. Pokrój w kostkę tofu, następnie wrzuć je do marynaty. Zostaw na kwadrans. Dokładnie opłucz sałatę i przełóż ją do dużej miski. Pokrój marchewkę w równe słupki. Następnie pokrój też awokado i paprykę. Przekrój pomidory na połówki i wrzuć wszystkie warzywa do sałaty. Rozgrzej patelnię, po czym usmaż na suchej patelni orzechy – powinno to potrwać ok. 2 minuty. Wrzuć orzechy do miski z sałatą. Następnie podgrzewaj tofu przez ok. 5 minut. Gdy już będzie gotowe, ostudź je i wymieszaj z resztą składników. Następnie w miseczce zmieszaj przyprawy z oliwą i sokiem z cytryny. Na sam koniec polej tak przygotowanym sosem swoją sałatkę. Gotowe danie będzie wyśmienite na lekką kolację. Możesz też podawać sałatkę na każdą okazję – domówkę z przyjaciółmi czy dodatek do obiadu. Sałatka bez mięsa jest prosta do przygotowania, ale nie jest nudna – sporo w niej różnych ciekawych składników. Dzięki zawartości tofu sałatka jest niesamowicie sycąca i pozwala dostarczyć do organizmu sporej ilości białka.
Sałatka z halloumi i warzywami – doskonała na każdą okazję
Jeśli lubisz halloumi, doskonale się składa. Z tego pysznego, zdrowego sera możesz zrobić ciekawą sałatkę na lunch, przekąskę dla gości lub kolację. Jeśli masz ochotę na treściwą i sycącą sałatkę na bazie halloumi, przygotuj ważne produkty spożywcze: pokrojony w plastry ser halloumi, mix sałat, pokrojoną czerwoną cebulę, obrane i pokrojone w kostkę awokado, ogórek pokrojony w plastry, ½ szklanki czarnych oliwek przekrojonych na pół, czerwoną i żółtą paprykę pokrojoną w paski, sok z cytryny, płatki migdałowe, miód, oliwę z oliwek, pieprz i sól.
Najpierw wymieszaj mix sałat, awokado, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, ogórek i oliwki w osobnym garnku. Możesz też użyć do tego plastikowej miski – pod warunkiem że później przełożysz warzywa do czystego naczynia. Zostaw na chwilę warzywa w misce, aby sobą przeszły. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu – użyj do tego sporej patelni, aby pomieścić wszystkie warzywa. Przerzuć na patelnię ser halloumi pokrojony w plastry. Następnie smaż przez ok. 2-3 minuty z obu stron. Halloumi powinien zrobić się złoty. Zostaw do wystygnięcia w osobnym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż płatki migdałowe – rób to przez maksymalnie minutę, żeby nie spalić migdałów. Odłóż do wystudzenia na osobny talerzyk.
W następnej kolejności wymieszaj oliwę z oliwek w osobnej salaterce razem z solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i miodem. Właśnie tak przyrządzisz aromatyczny i smaczny dressing do sałatki. Zanim podasz sałatkę na stół, dodaj do niej płatki migdałowe i oczywiście starannie usmażony ser halloumi. Polej całość dressingiem na bazie oliwy z oliwek i wymieszaj – składniki powinny się ze sobą połączyć i przesiąknąć smakami. Podawaj sałatkę od razu po polaniu jej dressingiem. Lekka sałatka smakuje najlepiej, gdy ser halloumi jest jeszcze ciepły, a migdały delikatnie chrupią pod zębami.