Sałatki na lato

sałatki na lato

Sałatki na lato są jednymi z najbardziej ulubionych przez ludzi. Są orzeźwiające i potrafią świetnie nawodnić organizm. Zawierają wiele cennych składników odżywczych oraz witamin. Najczęściej składają się z warzyw i owoców, które doskonale przenikają się smakami. Nietypowe połączenia składników sprawiają, że sałatki na lato smakują nawet najbardziej wybrednym osobom. Jeśli chcesz zatroszczyć się o swój organizm i racjonalne odżywianie, warto przyrządzać różnorodne sałatki.

Sałatki na lato – orzeźwiające sałatki na upalne dni

Sałatki na lato są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Aby przyrządzić orzeźwiające letnie sałatki, należy połączyć ze sobą odpowiednie składniki. Do najpopularniejszych zaliczają się warzywa i owoce. Sałatki na upalne dni są pyszne i porządnie odżywiające organizm. Jakie są proste przepisy na dobre letnie sałatki? Jak zrobić zdrową sałatkę w stylu wegetariańskim? Sprawdź najlepsze pomysły na proste sałatki na lato.

Najlepsze przepisy na sałatki na lato – jak zrobić sałatki na upalne dni?

Orzeźwiająca sałatka z młodych ziemniaków, krok po kroku

Jeśli masz ochotę na pyszną i zdrową sałatkę latem, warto przygotować ją na bazie młodych ziemniaków i innych warzyw. Danie jest dobre i potrafi dostarczyć do organizmu wiele cennych wartości odżywczych. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu, ale też uzupełnienie mięsnych dań z grilla. Aby przygotować sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: cebula czerwona, rzodkiewka, majonez, szczypiorek, ziemniaki młode, jogurt naturalny, czosnek, pieprz i sól.

Najpierw umyj i ugotuj ziemniaki w mundurkach. Woda powinna zostać wcześniej osolona. Odcedź ziemniaki po ok. 20 minutach. Obierz wystudzone ziemniaki, po czym pokrój je w ćwiartki i włóż do osobnej miski. Umyj rzodkiewkę i pokrój w równe plastry. Dodaj rzodkiewkę do ziemniaków, po czym posiekaj drobno szczypiorek i wrzuć do miski. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Dodaj cebulę do pozostałych składników, następnie wymieszaj wszystko. Dodaj do całości jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj wszystko i dodaj do letniej sałatki.

Sałatka z młodych ziemniaków jest znakomita na lato. Orzeźwia, dostarcza cennych składników odżywczych oraz witamin. Jest dość lekka, więc po zjedzeniu sałatki nie czujemy się ociężali. Przepis można oczywiście delikatnie zmodyfikować. Jeśli masz ochotę, możesz przyrządzić danie w łagodniejszej wersji. Zamiast sosu jogurtowo-czosnkowego wybrać możesz np. śmietankę. Do sałatki warto dorzucić też koperek, który może całkiem zmienić jej smak. W dodatku dorzucić możesz do niej kilka innych dodatków w postaci warzyw, np. pomidorki koktajlowe. Sałatka pozostanie smaczna, ale będzie jeszcze zdrowsza.

Surówka z cukinii z fetą i miętą – pyszne letnie danie

Zastanawiasz się nad tym, jakie przepisy na letnią sałatkę warto przygotować dla najbliższych? Jednym z ciekawszych pomysłów może być surówka z cukinii z fetą i miętą. Jest orzeźwiająca i niezwykle smaczna. Dostarcza też mnóstwa cennych składników. Warto więc przygotowywać ją zarówno jako uzupełnienie obiadu, jak i dodatek na grilla. Potrawa zostanie szczególnie doceniona przez wielbicieli dań wegetariańskich, ale też wegańskich.

Aby przyrządzić sałatkę, koniecznie zaopatrz się w następujące składniki: ser feta, cukinia, ogórek, rukola, oliwa z oliwek, mięta, natka pietruszki, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Najpierw umyj cukinię i odetnij końcówki. Zetrzyj cukinię na tarce. Umyj i osusz ogórka, po czym pokrój w plastry. Wymieszaj z cukinią. Dopraw warzywa solą, po czym odstaw je na 15-20 minut. Odciśnij warzywa z wody i dodaj miętę oraz posiekaną nać pietruszki. Jeśli nie masz świeżej mięty, zawsze możesz użyć tej w przyprawie. Dolej sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dorzuć rukolę i dopraw pieprzem. Wymieszaj całość. Udekoruj sałatkę serem fetą pokrojonym na kawałki.

Surówka z cukinii jest niezwykle smacznym i pożywnym daniem. Doskonale nadaje się na letnią przekąskę. Wspaniale komponuje się z daniami obiadowymi. Możesz też jeść sałatkę, jeśli po prostu masz ochotę na coś lekkiego. Surówka jest lekkostrawna, zdrowa i pełna cennych witamin. Będzie świetnym wyborem, gdy jesteś np. na diecie redukcyjnej. Możesz też spożywać surówkę, gdy zmagasz się z insulinoopornością lub cukrzycą. Sałatka ma niski indeks glikemiczny.

Proste przepisy i pomysły na letnie sałatki – ciekawe sałatki na lato

Surówka z białej rzodkwi z jogurtem i jabłkiem

Pomysły na sałatki na lato są bardzo różne. Niektóre sprytnie łączą warzywa z owocami, dostarczając do organizmu cennych składników odżywczych i witamin. Do przygotowania smacznej surówki poleca się skorzystać z białej rzodkiewki. To warzywo, które wspaniale komponuje się z owocami. Na bazie rzodkiewki stworzysz smaczną i bardzo zdrową surówkę na każdą okazję. Przepis na surówkę jest prosty – nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić. Aby przygotować surówkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, biała rzodkiew, jabłko, pieprz, sól i cukier. Obierz rzodkiew i jabłka ze skórki, następnie porządnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Zetrzyj rzodkiew i jabłka na tarce, po czym dodaj jogurt naturalny i przyprawy do smaku. Sałatkę należy zmieszać i schować na ok. 30 minut do lodówki. W ten sposób składniki się ze sobą przegryzą. Surówka smakuje doskonale tuż po przyrządzeniu, ale też po dobie spędzonej w lodówce.

Nie masz pomysłu na zdrową, pożywną i wartościową sałatkę na obiad? Możesz wykorzystać również pomysł na surówkę z marchwi i jabłka. Podobnie jak ta z białej rzodkwi, świetnie pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale komponuje się ze smakiem mięsa i ryb. Przepis na surówkę jest prosty, więc nawet amatorzy gotowania świetnie sobie z nim poradzą. Jabłka doskonale łączą się ze smakiem marchewki, ale też rzodkwi. Każdy z tych składników odżywczych może dostarczyć do organizmu wiele witaminy C, ale też innych witamin i minerałów. Biała rzodkiew i jabłka są niskokaloryczne, więc polecane na diecie redukcyjnej. To również znakomite źródła błonnika pokarmowego, które pomogą wzmocnić organizm i ochronią go przed wieloma chorobami m.in. jelit.

Mizeria – prosta i smaczna surówka na lato

Nie masz pomysłu na letnią surówkę? Zawsze warto przygotować klasyczną mizerię. Doskonale smakuje do dowolnego dania mięsnego, np. kotletów mielonych z ziemniaczkami. Przepis na surówkę jest banalny, ponieważ składa się wyłącznie z kilku składników: ogórków, cebuli, jogurtu naturalnego i koperku. Do tego przydadzą się również przyprawy – koper, kwasek cytrynowy i pieprz. Pamiętaj, że do przygotowania przepisu najlepiej sprawdzą się świeże, sezonowe ogórki. Przepis na mizerię jest prosty, zatem nawet amator gotowania nie powinien mieć większego problemu z jego odtworzeniem.

Aby zrobić mizerię, dokładnie umyj ogórki i pokrój w plastry. Wymieszaj ogórki z jogurtem i przyprawami. Następnie pokrój cebulę na kawałki, posiekaj koper i dodaj do mizerii. Do przyrządzenia sałatki najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe. W przeciwieństwie do szklarniowych mają mniej wody, więc nie puszczają zbyt dużej ilości soku. Warto przygotowywać mizerię nie tylko z jogurtem naturalnym, ale też kefirem lub maślanką. Dzięki takiej surówce w upalny dzień można dostarczyć do organizmu wielu cennych witamin, a także wody.

Sałatki na lato - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto