Proste sałatki

proste sałatki

Proste sałatki powinny być szalenie ważnym i wartościowym elementem diety każdego z nas. Warto je spożywać jako dodatek do obiadu czy posiłek np. na kolację, zwłaszcza że stanowią doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych. W sałatkach znajdują się też liczne witaminy i minerały. Warto dodać, że w sałatkach obecny jest również błonnik niezbędny do prawidłowego trawienia. Właśnie dlatego warto włączyć jedzenie prostych sałatek do swojego życia.

Proste sałatki – najlepsze sałatki do szybkiego przygotowania

Proste sałatki to jedne z najciekawszych potraw, jakie warto wcielić do swojego jadłospisu. Przepisy na proste sałatki są łatwe do odtworzenia. Zawierają dostępne powszechnie składniki, dlatego nie powinno być trudne ich przyrządzenie. W parę chwil zrobisz najlepsze domowe sałatki, wykorzystując do tego zaledwie kilka składników. Jak wygląda przygotowanie prostych sałatek? Czy zrobienie sałatki na wieczór może być szybkie? Sprawdź najciekawsze pomysły na proste sałatki i dowiedz się, jak zrobić najzdrowsze z nich.

Jak zrobić proste sałatki? Sprawdź, jak w parę chwil zrobić sałatkę

Dlaczego warto jeść domowe, szybkie i łatwe sałatki?

Sałatki warto spożywać ze względu na ich cenne wartości odżywcze. To bogate źródło witamin, m.in. A, C, E, i K, a także wielu minerałów – głównie żelaza, magnezu i potasu. Wymienione składniki stanowią fundament dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym wspierają nasz układ krwionośny i odpornościowy. Jedzenie sałatek pomaga też szybciej zachodzić niektórym procesom metabolicznym. Podstawą sałatek są warzywa liściaste. To doskonałe źródło błonnika, dzięki któremu można lepiej trawić i przyswajać różne składniki pokarmowe. Poza tym błonnik z sałatek pozytywnie wpływa na trawienie. Dzięki niemu można zminimalizować problem z zaparciami, a także obniżyć poziom cholesterolu. Można też realnie wyregulować poziom cukru. W sałatkach znajduje się też sporo przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami oraz przyczyniają się do ochrony komórek przed ich przypadkowym uszkodzeniem.

Jakie korzyści płyną z jedzenia prostych sałatek? Otóż wspomagają zdrowe odchudzanie. Sałatki zawierają niewiele kalorii, będąc jednocześnie sycące. Sprawia to, że są idealnym wręcz elementem diety dla tych, którzy pragną schudnąć lub zachować optymalną masę ciała. Jedzenie sałatek poprawia również trawienie – jak już wspominaliśmy, sporo w nich błonnika, więc pomagają w zatrzymywaniu problemów z przewodem pokarmowym. Ważnym zadaniem sałatek jest wzmacnianie naszego układu immunologicznego, a także pomoc w walce z chorobami oraz infekcjami. Proste sałatki, na które składają się powszechnie dostępne składniki, mogą też przyczynić się do poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Sałatka z kuskusem i kurczakiem – przygotowanie, krok po kroku

Szukasz pomysłu na najlepsze sałatki? Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje sałatka z kuskusem i kurczakiem. Jest jedną z najsmaczniejszych i najprostszych do zrobienia sałatek. Można zrobić z niej zarówno pożywny lunch, jak i kolacją dla całej rodziny. Sałatka może być też smaczną przekąską np. na imprezę. Aby ja przyrządzić, należy zaopatrzyć się w kilka przydatnych składników. Wśród nich jest oczywiście: pierś z kurczaka, papryka czerwona, olej rzepakowy, kasza kuskus, por, majonez i przyprawy – papryka słodka i wędzona, sól oraz pieprz. Umyj pierś z kurczaka, osusz i pokrój na kawałki. Dopraw do smaku, po czym usmaż na patelni rozgrzanej olejem. Wsyp kaszę kuskus do szklanki i zalej wrzącą wodą – kasza musi napęcznieć. Wymieszaj kaszę z pokrojoną na kawałki papryką i porem. Dodaj podsmażoną pierś z kurczaka. Dopraw całość do smaku. Na koniec dodaj majonez w ilości takiej, jaką lubisz – wymieszaj wszystko. Włóż tak przygotowaną sałatkę na ok. 2 godziny do lodówki, żeby składniki sobą przeszły.

Sałatka z kuskusem i kurczakiem sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezę, jak i pożywna kolacja czy dodatek do obiadu. Możesz też spakować sałatkę na lunch do pracy. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty do odtworzenia, dlatego danie zyskało popularność na całym świecie. Jeśli lubisz jeść mięso, koniecznie włącz sałatkę do swojego jadłospisu. Osoby borykające się z insulinoopornością albo cukrzycą powinny zainteresować się przepisem. Sałatka ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być świetnym daniem dla osób o właśnie takich problemach. Kuskus to cenne źródło kwasu foliowego, białka, żelaza i fosforu. Nie dość, że kuskus smakuje znakomicie, to w dodatku przygotować można z nim przepyszne sałatki. Do przygotowania sałatki używa się majonezu. Nie jest to jednak konieczny składnik. Równie dobrze możesz użyć wersji light majonezu albo zdecydować się na użycie gęstego jogurtu naturalnego.

Przepisy na proste sałatki – najlepsze pomysły na łatwe sałatki

Sałatka brokułowa z makaronem – jedna z najpyszniejszych i najprostszych

Jeśli masz ochotę na szybkie i pyszne danie, warto zrobić sałatkę brokułową. Doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i np. poczęstunek dla niespodziewanych gości. To pełnowartościowe danie, które do przygotowania nie wymaga zbyt wiele pracy i wiedzy kulinarnej. Makaron można ugotować w identycznej wodzie, co brokuły. Dzięki temu będzie można przyrządzić sałatkę ekonomiczniej – oszczędzając nie tylko wodę, ale i energię elektryczną. Nie przestrasz się, że woda po ugotowaniu brokułu warzywa zrobi się zielona. Nie ma to żadnego wpływu na wartości odżywcze czy smak makaronu. Do przygotowania pysznej sałatki potrzeba niewielu składników. Wystarczy ci tak naprawdę: brokuł, makaron kokardki, mozzarella w kostce i szynka z indyka. Do zrobienia sosu do sałatki najlepiej sprawdzą się następujące składniki: majonez, jogurt naturalny czosnek i przyprawy do smaku.

Aby przygotować sałatkę, najpierw należy zagotować wodę w garnku. Wcześnie trzeba ją też dosolić. Umyj brokuł i podziel na kawałki. Wrzuć warzywo na ok. 3-4 minuty do gotującej się wody. Nie dopuść do rozgotowania brokułu, aby nie uciekły z niego cenne wartości odżywcze. Wyłóż warzywo za pomocą cedzakowej łyżki, opłucz pod bieżącą wodą i wystudź. Zagotuj wodę po brokułach jeszcze raz – wrzuć do środka makaron, następnie ugotuj go al dente. Możesz też ugotować makaron do miękkości – pamiętaj, że twardszy jest jednak od niego znacznie zdrowszy. Odcedź makaron na durszlaku i przepłucz. Pokrój w kostkę szynkę oraz ser. Przełóż do szklanej miski wraz z brokułem i makaronem. Teraz możesz przygotować sos czosnkowy. Zrobisz go, łącząc majonez z jogurtem naturalnym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw solą i pieprzem – dzięki temu sos stanie się wyrazistszy. Zalej sałatkę sosem i podawaj uprzednio schłodzoną w lodówce.

Sałatka z białej rzodkwi z jogurtem i jabłkiem – jak ją zrobić?

Biała rzodkiew jest doskonałym składnikiem na smaczną sałatkę. Można jeść ją nawet na surowo, mieszając z ulubionymi surowymi warzywami, sosami lub dressingami. Białej rzodkwi nie powinno się poddawać obróbce termicznej. Jeśli chodzi o sałatkę z tym ciekawym i smacznym warzywem, warto przyrządzić ją z białej rzodkwi, jogurtu naturalnego, jabłka, pieprzu, soli i cukru. Jabłka i rzodkiew należy obrać ze skórki, po czym opłukać i wysuszyć. Później trzeba je zetrzeć i dodać jogurt naturalny z przyprawami. Wymieszaj całość i schowaj na 30 minut do lodówki – składniki powinny się ze sobą zmieszać. Sałatkę należy zaserwować niedługo po jej przygotowaniu.

Nie masz pomysłu na smaczną sałatkę na obiad lub pożywną kolację? Spróbuj wykorzystać pomysł na sałatkę z białej rzodkwi, marchwi i jabłka. Jest łatwa do przygotowania, więc sałatkę zrobi nawet największy amator kulinarny. Jabłka doskonale komponują się ze smakiem rzodkwi, pozostawiając w buzi nieco słodko-ostry posmak. Warzywa dostarczają do organizmu dużą ilość witaminy C, cennych witamin i minerałów. Poza tym rzodkiew i jabłka są niskokaloryczne. Warto przyrządzać tę sałatkę, zwłaszcza będąc na diecie niskokalorycznej lub redukcyjnej.

Proste sałatki - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto