Miodownik stefanka
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier puder (130 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 200g + 200g + 100g (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Miód - 3 łyżki + 3 łyżki (150 g)
- Mleko 3,2% (750 ml)
- Kasza manna (100 g)
- Cukier (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (50 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na miodownik stefanka krok po kroku
Orzechy włoskie posiekaj i przełóż do małej miseczki.
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder, sodę oczyszczoną i 200 g masła.
Całość zacznij mieszać, siekając nożem.
Dodaj 3 łyżki miodu i jajka i całość zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą owiń folią i schowaj w lodówce na około 45 minut.
Schłodzoną pierwszą część ciasta rozwałkuj na kształt foremki, której będziesz używać. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 15 minut w 180 st. C. Wyłóż z formy na kratkę i w ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 części ciasta (rozwałkuj, umieść w formie i upiecz). Zostaw do ostygnięcia.
W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę i gotuj, ciągle mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje.
Zostaw kaszę mannę z mlekiem do całkowitego wystygnięcia.
Gdy masa już będzie chłodna, zacznij ubijać masło mikserem, aż będzie jasne i kremowe.
Stopniowo do masła dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy manny, ciągle miksując.
Gotowy krem podziel na 3 części.
Pierwszy blat ułóż w formie, wyłóż na niego 1/3 masy i przykryj drugim blatem. Ponownie wyłóż 1/3 część masy i przykryj trzecim blatem. Na niego wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem ciasta.
W rondelku umieść 100 g masła, kakao, pozostały miód, śmietanę i 2 łyżki miodu. Całość zagotuj, cały czas mieszając.
Powstałą polewą polej ciasto i posyp posiekanymi orzechami.
Ciasto umieść w lodówce na dobę przed podaniem.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat miodownika stefanka
Miodownik stefanka to pomysł na ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane polewą czekoladową nie musi czekać do specjalnej okazji, by go przygotować.
Ten prosty przepis na miodownik stefanka wymaga chwilę czasu, ale jego dobry smak wynagradza całą pracę. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy włoskie posiekaj i przełóż do małej miseczki. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder, sodę oczyszczoną i 200 g masła. Całość zacznij mieszać, siekając nożem. Dodaj 3 łyżki miodu i jajka i całość zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podziel na 4 części. Każdą owiń folią i schowaj w lodówce na około 45 minut. Schłodzoną pierwszą część ciasta rozwałkuj na kształt foremki, której będziesz używać. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 st. C. Wyłóż z formy na kratkę i w ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 części ciasta (rozwałkuj, umieść w formie i upiecz). Zostaw do ostygnięcia. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę i gotuj, ciągle mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Zostaw kaszę mannę z mlekiem do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa już będzie chłodna, zacznij ubijać masło mikserem, aż będzie jasne i kremowe. Stopniowo do masła dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy manny, ciągle miksując. Gotowy krem podziel na 3 części. Pierwszy blat ułóż w formie, wyłóż na niego 1/3 masy i przykryj drugim blatem. Ponownie wyłóż 1/3 część masy i przykryj trzecim blatem. Na niego wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem ciasta. W rondelku umieść 100 g masła, kakao, pozostały miód, śmietanę i 2 łyżki miodu. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Powstałą polewą polej ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto umieść w lodówce na dobę przed podaniem. Miodownik możesz przygotować również z powidłami.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić miodownik stefanka pomogły Ci w jego wykonaniu i na Twoim stole już studzi się ten pyszny wypiek.
Najlepszy miodownik powstaje z miodem pszczelim. Najlepiej wybrać do jego przygotowania miód naturalny. Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.
Alergeny w miodowniku stefanka
Lista alergenów dla miodownika stefanka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na miodownik stefanka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód, soda oczyszczona
Wartości odżywcze miodownika stefanka
W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
miód,
mleko,
kasza manna,
cukier,
kakao,
śmietana,
orzechy włoskie,
orzechy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.