Miodownik stefanka

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:33 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miodownik stefanka ułożony na białym talerzyku
Miodownik stefanka
Miodownik stefanka to pomysł na ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane polewą czekoladową nie musi czekać do specjalnej okazji, by go przygotować
Przygotowanie 1440 min
Gotowanie i Pieczenie 100 min
407 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier puder (130 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło 200g + 200g + 100g (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Miód 3 łyżki + 3 łyżki (150 g)
  • Mleko 3,2% (750 ml)
  • Kasza manna (100 g)
  • Cukier (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Śmietana 18% 2 łyżki (50 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier, kakao, miód, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, wałek, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na miodownik stefanka krok po kroku

Orzechy włoskie posiekaj i przełóż do małej miseczki.

Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder, sodę oczyszczoną i 200 g masła.

Całość zacznij mieszać, siekając nożem.

Dodaj 3 łyżki miodu i jajka i całość zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 4 części. Każdą owiń folią i schowaj w lodówce na około 45 minut.

Schłodzoną pierwszą część ciasta rozwałkuj na kształt foremki, której będziesz używać. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 15 minut w 180 st. C. Wyłóż z formy na kratkę i w ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 części ciasta (rozwałkuj, umieść w formie i upiecz). Zostaw do ostygnięcia.

W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę i gotuj, ciągle mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje.

Zostaw kaszę mannę z mlekiem do całkowitego wystygnięcia.

Gdy masa już będzie chłodna, zacznij ubijać masło mikserem, aż będzie jasne i kremowe.

Stopniowo do masła dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy manny, ciągle miksując.

Gotowy krem podziel na 3 części.

Pierwszy blat ułóż w formie, wyłóż na niego 1/3 masy i przykryj drugim blatem. Ponownie wyłóż 1/3 część masy i przykryj trzecim blatem. Na niego wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem ciasta.

W rondelku umieść 100 g masła, kakao, pozostały miód, śmietanę i 2 łyżki miodu. Całość zagotuj, cały czas mieszając.

Powstałą polewą polej ciasto i posyp posiekanymi orzechami.

Ciasto umieść w lodówce na dobę przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na miodownik stefanka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat miodownika stefanka

Miodownik stefanka to pomysł na ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane polewą czekoladową nie musi czekać do specjalnej okazji, by go przygotować.

Ten prosty przepis na miodownik stefanka wymaga chwilę czasu, ale jego dobry smak wynagradza całą pracę. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy włoskie posiekaj i przełóż do małej miseczki. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder, sodę oczyszczoną i 200 g masła. Całość zacznij mieszać, siekając nożem. Dodaj 3 łyżki miodu i jajka i całość zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podziel na 4 części. Każdą owiń folią i schowaj w lodówce na około 45 minut. Schłodzoną pierwszą część ciasta rozwałkuj na kształt foremki, której będziesz używać. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 st. C. Wyłóż z formy na kratkę i w ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 części ciasta (rozwałkuj, umieść w formie i upiecz). Zostaw do ostygnięcia. W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę i gotuj, ciągle mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Zostaw kaszę mannę z mlekiem do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa już będzie chłodna, zacznij ubijać masło mikserem, aż będzie jasne i kremowe. Stopniowo do masła dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy manny, ciągle miksując. Gotowy krem podziel na 3 części. Pierwszy blat ułóż w formie, wyłóż na niego 1/3 masy i przykryj drugim blatem. Ponownie wyłóż 1/3 część masy i przykryj trzecim blatem. Na niego wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem ciasta. W rondelku umieść 100 g masła, kakao, pozostały miód, śmietanę i 2 łyżki miodu. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Powstałą polewą polej ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto umieść w lodówce na dobę przed podaniem. Miodownik możesz przygotować również z powidłami.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić miodownik stefanka pomogły Ci w jego wykonaniu i na Twoim stole już studzi się ten pyszny wypiek.

Najlepszy miodownik powstaje z miodem pszczelim. Najlepiej wybrać do jego przygotowania miód naturalny. Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.

Alergeny w miodowniku stefanka

Lista alergenów dla miodownika stefanka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na miodownik stefanka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze miodownika stefanka

na 100g gotowej potrawy

W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
339.82
407.79
Białko (g)
5.70
6.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
36.53
43.83
Węglowodany przyswajalne (g)
35.69
42.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
20.15
24.18
Tłuszcze nasycone (g)
12.34
14.80
Tłuszcze nienasycone (g)
7.81
9.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.29
6.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.52
3.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.09
73.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
148.53
178.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
145.68
174.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.27
Ryboflawina (mg)
0.17
0.20
Niacyna (mg)
1.49
1.79
Foliany (µg (mcg))
37.23
44.68
Beta karoten (µg (mcg))
33.03
39.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
31.93
38.32
Potas (mg)
124.31
149.17
Wapń (mg)
53.92
64.70
Fosfor (mg)
93.77
112.53
Magnez (mg)
24.97
29.96
Żelazo (mg)
1.48
1.78
Cynk (mg)
0.65
0.78
Miedź (mg)
0.16
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika stefanka 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika stefanka

Koszt składników
66.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier puder
130 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 130 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Masło
500 g
200g + 200g + 100g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
150 g
3 łyżki + 3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Mleko 3,2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Kasza manna
100 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
66.20