Ciasto z kaszy manny

ciasto z kaszy manny

Kasza manna powstaje w wyniku przemiału ziarna pszenicy. Po oczyszczeniu stanowi produkt w postaci drobnej kaszki o lekko kremowym kolorze i delikatnym smaku. Szczególną zaletą kaszy manny jest jej lekkostrawność. Dlatego też jej podstawowe zastosowanie polega na przygotowywaniu dań dla dzieci i osób z chorobami układu pokarmowego. Kasza manna służy głównie do karmienia niemowląt w okresie przejściowym przed przyjmowaniem pokarmów stałych. Jest ona również składnikiem zup mlecznych i legumin na śniadanie. Kasza manna znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej jako zagęstnik, nie tylko co ciast i deserów, lecz także do zup, klusek, kotletów czy pasztetów. Najbardziej znane ciasto z kaszy manny to szarlotka sypana, ponadto robi się z niej kremy i masy do ciast na zimno.

Ciasto z kaszy manny - polecane przepisy

Ciasto z kaszy manny - pozostałe przepisy

Ciasto z kaszy manny - przepisy na wyśmienite ciasta i desery z kaszą manną

Wiele osób pamięta kaszkę manną z dzieciństwa. Dla jednych była to zmora śniadań, a dla innych przepyszne danie. Szczególnie w czasach PRL kasza manna była częstym daniem na śniadanie, podawana na słodko, z cukrem i sokiem owocowym. Obecnie odeszła nieco w zapomnienie jako danie śniadaniowe. Znajduje ona jednak zastosowanie w sztuce kulinarnej, przede wszystkim jako zagęstnik oraz składnik ciast oraz placków bez pieczenia. Przedstawiamy proste przepisy, jak zrobić ciasto z dodatkiem kaszy manny. Doradzamy jak z kaszy manny zrobić pyszną masę do przekładania ciast i tortów bez pieczenia.

Jak upiec ciasto z kaszy manny

Kasza manna w sztuce kulinarnej

Kasza manna powstaje w procesie przemiału ziaren pszenicy. W czasie przemiału odsiewana jest kaszka, która jest następnie oczyszczana z otrębów i mąki. Dobra kasza manna powinna mieć odcień lekko żółtawy i nie zawierać otrąb ani mąki. W sklepach dostępna jest kasza zwykła i kasza błyskawiczna, która jest wstępnie podgotowana.

Kasza manna jest lekkostrawna, dlatego też wykorzystuje się ją głównie w daniach dla dzieci i dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Zalecana jest osobom z chorobami wątroby, żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Stanowi ona uniwersalne i proste jedzenie dla niemowląt w okresie przejściowym przechodzenia na pokarm stały. Dlatego też dla niemowlaków przygotowuje się proste dania z kaszy manny z owocami lub warzywami. Warto pamiętać, że kasza manna jest tucząca i ma wysoki indeks glikemiczny.

Jakie ciasta i desery możemy zrobić z dodatkiem kaszy manny

Kasza manna kojarzy się przede wszystkim z daniami dla dzieci i potrawami na śniadanie. Wiele osób jeszcze pamięta z dzieciństwa kaszę manną na mleku podawaną na śniadanie. Jest drobna, lekkostrawna i ma delikatny smak, dlatego podaje się ją dzieciom w postaci kaszki z sokiem owocowym, zup mlecznych, kisieli, legumin, czy kleików. Doskonałym daniem śniadaniowym, szczególnie dla dzieci, które nie lubią kaszy manny, są puszyste placuszki. Zrobimy je bardzo szybko z kaszy manny, mleka i jajek.

W sztuce kulinarnej kasza manna znajduje zastosowanie jako środek zagęszczający do ciast oraz kremów i mas do przekładania ciast. Stosuje się ją również jako dodatek do klusków, kotletów, do zagęszczania zup, pasztetów, oraz do panierowania kotletów zamiast bułki tartej.

Ciasta z kaszy manny:

  • szarlotka sypana,
  • miodownik,
  • kaszak,
  • masa do ciast bez pieczenia i przekładańców.

Jak wybrać najlepszy przepis na ciasto z kaszy manny

Szarlotka sypana - proste i szybkie ciasto z kaszy manny

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i proste ciasto, jest nim z całą pewnością szarlotka sypana. Ten pyszny i łatwy do zrobienia placek robimy na bazie kaszy manny. Łatwość wykonania polega głównie na tym, że po prostu mieszamy suche składniki i wykładamy warstwami wraz z warstwą jabłek.

Aby zrobić szarlotkę sypaną wystarczy wymieszać ze sobą suche składniki, jak: mąka, kasza manna, cukier i proszek do pieczenia. Składniki te muszą być bardzo dobrze wymieszane. Najbardziej pracochłonnym etapem przygotowania ciasta jest obieranie i tarcie jabłek. Najlepiej wybrać jabłka winne, kwaśne i twarde, typu antonówka. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy je równie dobrze zetrzeć na plasterki przy użyciu mandoliny, lub po prostu pociąć nożem na plasterki. Do szarlotki sypanej nie bardzo nadaje się gotowy mus jabłkowy, gdyż placek wyjdzie zbyt cienki. Utarte jabłka mieszamy z cynamonem.

Sypkie składniki dzielimy na 3 części. Następnie po prostu wsypujemy pierwszą część sypkich składników na tortownicę wysmarowaną masłem i przykrywamy ją warstwą jabłek. Powtarzamy kolejne dwie warstwy. Wierzch ciasta oprószamy utartym masłem. Aby masło dawało się łatwo ścierać na tarce o grubych oczkach, należy je wcześniej mocno schłodzić, najlepiej w zamrażalniku. Całość posypujemy cynamonem i pieczemy. W efekcie otrzymujemy pyszny, wilgotny placek, który podajemy posypany cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Szarlotkę sypaną możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Proste ciasta z kaszy manny

Z dodatkiem kaszy manny możemy zrobić bardzo proste ciasto, które udaje się każdemu. Przygotowanie polega właściwie tylko na zmieszaniu składników w odpowiedniej kolejności. Zaczynamy od utarcia kaszy manny z jajkami. Następnie dodajemy kefir, cukier waniliowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Po upieczeniu warto ciasto nawilżyć, aby było pysznie wilgotne. W tym celu nasączamy je mlekiem. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Mamy też przepisy na różne warianty tego ciasta. Jeśli dodamy kakao otrzymamy ciasto czekoladowe. Ciasto cytrynowe otrzymamy dodając sok z cytryny. Do ciasta z kaszy manny świetnie pasują owoce, którymi możemy udekorować wierzch lub wsypać do ciasta. Przepis ten nie zawiera tłuszczu. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej sycące dodajemy masło lub olej. Dodatek śmietany sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne. Podstawą jest kasza manna, dlatego możemy użyć mniej mąki pszennej i tłuszczu. Bez względu na rodzaj przepisu wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie i zawsze się udaje. Podczas wykonania ciast z kaszą manną warto pamiętać, aby przed pieczeniem odstawić ciasto na 30 minut do 2 godzin. Można również osobno połączyć kaszę mannę z kefirem i odstawić na 30 minut, aby napęczniała.

Przepis na placek z kaszy manny bez pieczenia

Kasza manna idealnie nadaje się na krem lub masę do przekładania ciast bez pieczenia. Proste ciasto na zimno możemy zrobić przy użyciu zwykłych herbatników, którymi wykładamy tortownicę i które używamy jako warstwę środkową i wierzch. Jako spód do ciasta na zimno możemy również wykorzystać upieczone ciasto kruche, spody do tarty lub pokruszone herbatniki wymieszane z masłem.

Proste nadzienie do ciasta bez pieczenia zrobimy z mleka, margaryny lub masła, cukru, kakao i kaszy manny. Kasza manna pełni tu rolę zagęstnika, podobnie jak mleko w proszku. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Wykonanie masy jest bardzo szybkie, gdyż wystarczy podgrzewać 3 do 5 minut.

Pomysł na tego typu masę możemy wykorzystać na wiele sposobów. Masa bez kakao będzie miała kolor kremowy. Dlatego też możemy robić kolorowe warstwy i oddzielić je warstwą herbatników. Masa z kaszy manny może posłużyć również do przekładania miodownika, czy też ciasta kruchego lub tortu.

Przepis na proste i szybkie desery z kaszy manny

Kasza manna świetnie sprawdza się jako baza do kremów, których można zrobić pyszne desery. Krem robimy na bazie mleka, kaszy manny i cukru, gotując całość przez kilka minut. Aby masa była bardziej puszysta, po ostudzeniu można dodać proszek do pieczenia. Na koniec całość miksujemy. Krem z kaszy manny wykorzystujemy jako jedną z warstw do deserów warstwowych. Jako dodatkowe warstwy możemy zastosować krem czekoladowy lub powidła czy konfitury owocowe. Warstwy układamy w pucharkach i posypujemy suszonymi owocami lub posiekanymi orzechami. Przed podaniem całość należy schłodzić w lodówce.

Pomysłów na krem do deserów mamy bardzo wiele. Dodatek kakao do kremu sprawi, że będzie on miał kolor i smak czekoladowy. Zaś dodatek owoców nada mu kolory owocowe. Do przekładania mogą posłużyć także owoce, galaretka czy też pokruszone orzechy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto