Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, maszynka do mięsa

Przepis na makowiec wilgotny krok po kroku

Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj roztopione masło i rozczyn drożdżowy.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.

Zmiel mak w maszynce do mięsa.

Odciśnij z nadmiaru wody.

Posiekaj orzech włoskie drobno.

Dodaj do maku cukier, jajka, cynamon, orzechy i rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.

Do maku dodaj masło i wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm.

Wyłóż na ciasto masę makową i zwiń w rulon.

Przełóż makowiec na papier do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wymierzaj cukier puder z sokiem z cytryny.

Polej wystudzony makowiec.

Makowiec wilgotny podany na papierze do pieczenia leżącym na drewnianym blacie. Obok niego stoi filiżanka z kawą.
Makowiec wilgotny - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - makowiec wilgotny

W skrócie
Kalorii w porcji
676 kcal
Wielkość
jednej porcji
170 g
Indeks glikemiczny
68

Wartości odżywcze makowca wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

Makowiec wilgotny to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny ich w dużej ilości spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż szybko podnoszą one poziom glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
398.20
676.95
Białko (g)
7.27
12.36
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
50.69
86.17
Węglowodany przyswajalne (g)
46.67
79.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.02
6.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
19.94
33.90
Tłuszcze nasycone (g)
9.91
16.84
Tłuszcze nienasycone (g)
10.03
17.06
Cholesterol (mg)
32.49
55.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
102.81
174.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.63
2.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.82
171.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.73
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.30
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.06
3.51
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.87
115.37
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.74
40.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
27.57
46.86
Potas (mg)
238.20
404.95
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
273.82
465.49
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
206.49
351.03
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
73.49
124.93
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.25
5.53
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.93
3.28
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.36
0.61
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca wilgotnego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu wilgotnym

Lista alergenów dla makowca wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Więcej informacji na temat makowca wilgotnego

Makowiec wilgotny to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Makowiec z dużą ilością maku jest bardzo miękki i delikatny. Najlepszy makowiec na bazie ciasta drożdżowego zachowuje świeżość przez krótki czas, dlatego warto spożyć go na świeżo. Prosty przepis na wilgotny makowiec nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, mak niebieski, kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, cynamon, cukier puder, sok z cytryny.

Jak zrobić wilgotny makowiec? Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Zmiel mak w maszynce do mięsa. Odciśnij z nadmiaru wody. Posiekaj orzech włoskie drobno. Dodaj do maku cukier, jajka, cynamon, orzechy i rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Do maku dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm. Wyłóż na ciasto masę makową i zwiń w rulon. Przełóż makowiec na papier do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wymierzaj cukier puder z sokiem z cytryny. Polej wystudzony makowiec.

Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny makowiec sprawdzi się idealnie na deser dla całej rodziny. Można go podać na święta jako dodatek do kawy po kolacji. Makowiec można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepszy jest jednak od razu po upieczeniu. Makowiec jest dobry także jako deser imieninowy lub w dzień powszedni. Smaczny makowiec to najlepsze ciasto z makiem.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca wilgotnego

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
150 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mak niebieski
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
46.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na makowiec wilgotny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób