Makowiec wilgotny
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (150 ml)
- Masło (250 g)
- Mak niebieski (300 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
- Rodzynki (100 g)
- Cukier puder (120 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na makowiec wilgotny krok po kroku
Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj roztopione masło i rozczyn drożdżowy.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
Zmiel mak w maszynce do mięsa.
Odciśnij z nadmiaru wody.
Posiekaj orzech włoskie drobno.
Dodaj do maku cukier, jajka, cynamon, orzechy i rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
Do maku dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm.
Wyłóż na ciasto masę makową i zwiń w rulon.
Przełóż makowiec na papier do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Wymierzaj cukier puder z sokiem z cytryny.
Polej wystudzony makowiec.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca wilgotnego
Makowiec wilgotny to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Makowiec z dużą ilością maku jest bardzo miękki i delikatny. Najlepszy makowiec na bazie ciasta drożdżowego zachowuje świeżość przez krótki czas, dlatego warto spożyć go na świeżo. Prosty przepis na wilgotny makowiec nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, mak niebieski, kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, cynamon, cukier puder, sok z cytryny.
Jak zrobić wilgotny makowiec? Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Zmiel mak w maszynce do mięsa. Odciśnij z nadmiaru wody. Posiekaj orzech włoskie drobno. Dodaj do maku cukier, jajka, cynamon, orzechy i rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Do maku dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm. Wyłóż na ciasto masę makową i zwiń w rulon. Przełóż makowiec na papier do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wymierzaj cukier puder z sokiem z cytryny. Polej wystudzony makowiec.
Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny makowiec sprawdzi się idealnie na deser dla całej rodziny. Można go podać na święta jako dodatek do kawy po kolacji. Makowiec można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepszy jest jednak od razu po upieczeniu. Makowiec jest dobry także jako deser imieninowy lub w dzień powszedni. Smaczny makowiec to najlepsze ciasto z makiem.
Alergeny w makowcu wilgotnym
Lista alergenów dla makowca wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Wartości odżywcze makowca wilgotnego
Makowiec wilgotny to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny ich w dużej ilości spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż szybko podnoszą one poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
masło,
pomarańcze,
rodzynki,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.