Makaron bucatini
- Makaron bucatini (400 g)
- Mascarpone (400 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Pomidory koktajlowe (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Pesto zielone (100 g)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na makaron bucatini krok po kroku
W garnku zagotuj wodę.
Wsyp łyżkę soli, dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.
W międzyczasie obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno.
Pomidory koktajlowe pokój w połówki.
Posiekaj natkę pietruszki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i cebulę.
Dodaj pomidory koktajlowe, serek mascarpone, dopraw solą, pieprzem.
Podgrzej do połączenia składników.
Dodaj zielone pesto, natkę pietruszki i wymieszaj.
Odcedź makaron i dodaj do sosu.
Zetrzyj parmezan na tarce i posyp makaron.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat makaronu bucatini
Makaron bucatini to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron sprawdzi się także podczas spotkania ze znajomymi. Specyficzny makaron spaghetti z dziurką jest idealny do gęstych sosów. Makaron na całej długości ma wgłębienie, które pozwala mu lepiej łapać sos. Przepis na makaron bucatini jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron bucatini, cebula, czosnek, serek mascarpone, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, pesto zielone, sól, pieprz, parmezan.
Jak zrobić makaron bucatini? W garnku zagotuj wodę. Wsyp łyżkę soli, dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Pomidory koktajlowe pokój w połówki. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj pomidory koktajlowe, serek mascarpone, dopraw solą, pieprzem. Podgrzej do połączenia składników. Dodaj zielone pesto, natkę pietruszki i wymieszaj. Odcedź makaron i dodaj do sosu. Zetrzyj parmezan na tarce i posyp makaron. Podawaj w głębokich talerzach.
Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując pyszne spaghetti z makaronem bucatini jest idealne na obiad dla całej rodziny. Makaron podać można także na kolację. Sos do tego rodzaju makaronu powinien być bardzo gęsty. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Dania kuchni włoskiej najlepsze są podane na świeżo.
Alergeny w makaronie bucatini
Lista alergenów dla makaronu bucatini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron bucatini
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Pesto zielone
- Ser parmezan
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
Wartości odżywcze makaronu bucatini
Makaron bucatini to kaloryczna potrawa zawierająca dużą ilość tłuszczy nasyconych. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Makaron ma także dużą zawartość węglowodanów prostych.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.