Kurczak nadziewany
- Kurczak cały - 1 sztuka (2000 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Jabłko - 1 sztuka (150 g)
- Cebula - 0,5 sztuki (50 g)
Przepis na kurczaka nadziewanego krok po kroku
Do oleju dodaj łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, po łyżeczce majeranku, tymianku oraz papryki słodkiej, a także 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładnie wymieszaj.
Umyj dokładnie i osusz kurczaka.
Marynatą posmaruj wszędzie kurczaka (w środku również).
Kurczaka marynuj w lodówce całą noc.
Na drugi dzień wyjmij kurczaka z lodówki godzinę przed pieczeniem.
Nagrzej piekarnik na 180 st. C.
Jabłko ze skórką pokrój w większe łódeczki, a cebulę obierz i pokrój w piórka.
Nadziej wnętrze kurczaka jabłkami i cebulą. Połącz ze sobą nogi kurczaka i zwiąż sznurkiem.
Wstaw kurczaka (plecami do dołu) w przykrytym naczyniu żaroodpornym do gorącego piekarnika i piecz przez 60 minut. Od czasu do czasu smaruj kurczaka wytopionym tłuszczem.
Po tym czasie przekręć kurczaka na drugą stronę, piecz 30 minut (jw).
Po 60 minutach zdejmij przykrywkę i zwiększ temperaturę na 220 st. C.
Piecz 30 minut (smaruj wytopionym tłuszczem co jakiś czas).
Po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj.
Więcej informacji na temat kurczaka nadziewanego
Najlepszy na obiad pieczony w całości kurczak nadziewany jabłkiem i cebulą jest prosty do zrobienia. Jest pyszny, soczysty i ma chrupiącą skórkę. Mieszanka przypraw doskonale marynuje mięso, które powinno być trzymane w lodówce przez całą noc. Przepis na kurczaka nadziewanego to smaczny pomysł na uroczystą kolację. Jest dobry także na zwykły obiad z rodziną. Nie wiesz, jak zrobić nadziewanego kurczaka z piekarnika? Sprawdź. Jest dobry do jedzenia na ciepło i na zimno. Podawaj z tym, czym lubisz.
Kurczak nadziewany jabłkiem oraz cebulą to smaczne danie, które robi wrażenie. Jest to kurczak pieczony w całości, faszerowany ćwiartkami jabłka i piórkami cebuli. Faszerowany kurczak piecze się długo, ale dzięki temu jest on smaczny, miękki i soczysty. Przepis na kurczaka nadziewanego bardzo prosto się robi. Pysznie smakuje nie tylko na gorąco. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek na zimno, na przykład do kanapki, albo do sałatki.
Jak zrobić nadziewanego kurczaka pieczonego w całości? Kurczaka zamarynuj w marynacie (także w środku) – najlepiej całą noc. Jeżeli chcesz, możesz od razu go upiec i pominąć proces marynowania. Najlepszy jest jednak kurczak nadziewany, który był marynowany. Mięso staje się soczyste i ma wspaniały aromat. Przed pieczeniem wyjmij kurczaka na około godzinę z lodówki. Mięso powinno się lekko ogrzać. Nadziej kurczaka jabłkiem i cebulą. Kurczak powinien być pieczony w piekarniku przez łącznie 150 minut. Po godzinie pieczenia w piekarniku przekręć go na drugą stronę. Co jakiś czas polewaj mięso tłuszczem, który się wytopił. Na ostatnie 30 minut zdejmij przykrywkę z naczynia żaroodpornego i piecz w wyższej temperaturze. Dzięki temu skórka stanie się bardziej chrupiąca.
Jak zrobisz nadziewanego kurczaka, po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie podziel kurczaka na części (uda, piersi, skrzydełka) i podawaj z ulubionymi dodatkami. Do podzielenia mięsa dobrze jest użyć specjalnych nożyczek. Najlepsze połączenie to porcja kurczaka faszerowanego z pieczonymi w przyprawach ziemniakami oraz surówką warzywną. Pyszny jest w połączeniu z kaszą lub ryżem. Na zimno, świetnie sprawdzi się w sałatce (z warzywami i sosem czosnkowym jest przepyszny).
*Do przepisu na kurczaka nadziewanego można dodać ulubione przyprawy.
*Czas pieczenia mięsa jest uzależniony od tego, jakiej jakości jest mięso (też ma znaczenie wiek kurczaka). Duże znaczenie ma również wielkość kurczaka. Większe mięso potrzebuje więcej czasu na odpowiedni stopień upieczenia.
Alergeny w kurczaku nadziewanym
Lista alergenów dla kurczaka nadziewanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka nadziewanego
Wartości odżywcze kurczaka nadziewanego
Kurczak faszerowany jabłkami jest dobrą propozycją bogatą w białko. Danie ma niski indeks glikemiczny. By ograniczyć kilokalorie, danie zjadaj bez skórki (jest najbardziej kaloryczna).
Energia i białka
(333g)
Węglowodany
(333g)
Tłuszcze
(333g)
Witaminy
(333g)
Składniki mineralne
(333g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.