Przepis na kurczaka nadziewanego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, pędzelek, sznurek

Do oleju dodaj łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, po łyżeczce majeranku, tymianku oraz papryki słodkiej, a także 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładnie wymieszaj.

Umyj dokładnie i osusz kurczaka.

Marynatą posmaruj wszędzie kurczaka (w środku również).

Kurczaka marynuj w lodówce całą noc.

Na drugi dzień wyjmij kurczaka z lodówki godzinę przed pieczeniem.

Nagrzej piekarnik na 180 st. C.

Jabłko ze skórką pokrój w większe łódeczki, a cebulę obierz i pokrój w piórka.

Nadziej wnętrze kurczaka jabłkami i cebulą. Połącz ze sobą nogi kurczaka i zwiąż sznurkiem.

Wstaw kurczaka (plecami do dołu) w przykrytym naczyniu żaroodpornym do gorącego piekarnika i piecz przez 60 minut. Od czasu do czasu smaruj kurczaka wytopionym tłuszczem.

Po tym czasie przekręć kurczaka na drugą stronę, piecz 30 minut (jw).

Po 60 minutach zdejmij przykrywkę i zwiększ temperaturę na 220 st. C.

Piecz 30 minut (smaruj wytopionym tłuszczem co jakiś czas).

Po upieczeniu odstaw na 10 minut i podawaj.

Kurczak nadziewany
Kurczak nadziewany
Koszt przygotowania dania
19.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
626 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
33

Kurczak nadziewany - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku nadziewanym

Najlepszy na obiad pieczony w całości kurczak nadziewany jabłkiem i cebulą jest prosty do zrobienia. Jest pyszny, soczysty i ma chrupiącą skórkę. Mieszanka przypraw doskonale marynuje mięso, które powinno być trzymane w lodówce przez całą noc. Przepis na kurczaka nadziewanego to smaczny pomysł na uroczystą kolację. Jest dobry także na zwykły obiad z rodziną. Nie wiesz, jak zrobić nadziewanego kurczaka z piekarnika? Sprawdź. Jest dobry do jedzenia na ciepło i na zimno. Podawaj z tym, czym lubisz.

Kurczak nadziewany jabłkiem oraz cebulą to smaczne danie, które robi wrażenie. Jest to kurczak pieczony w całości, faszerowany ćwiartkami jabłka i piórkami cebuli. Faszerowany kurczak piecze się długo, ale dzięki temu jest on smaczny, miękki i soczysty. Przepis na kurczaka nadziewanego bardzo prosto się robi. Pysznie smakuje nie tylko na gorąco. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek na zimno, na przykład do kanapki, albo do sałatki.

Jak zrobić nadziewanego kurczaka pieczonego w całości? Kurczaka zamarynuj w marynacie (także w środku) – najlepiej całą noc. Jeżeli chcesz, możesz od razu go upiec i pominąć proces marynowania. Najlepszy jest jednak kurczak nadziewany, który był marynowany. Mięso staje się soczyste i ma wspaniały aromat. Przed pieczeniem wyjmij kurczaka na około godzinę z lodówki. Mięso powinno się lekko ogrzać. Nadziej kurczaka jabłkiem i cebulą. Kurczak powinien być pieczony w piekarniku przez łącznie 150 minut. Po godzinie pieczenia w piekarniku przekręć go na drugą stronę. Co jakiś czas polewaj mięso tłuszczem, który się wytopił. Na ostatnie 30 minut zdejmij przykrywkę z naczynia żaroodpornego i piecz w wyższej temperaturze. Dzięki temu skórka stanie się bardziej chrupiąca.

Jak zrobisz nadziewanego kurczaka, po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie podziel kurczaka na części (uda, piersi, skrzydełka) i podawaj z ulubionymi dodatkami. Do podzielenia mięsa dobrze jest użyć specjalnych nożyczek. Najlepsze połączenie to porcja kurczaka faszerowanego z pieczonymi w przyprawach ziemniakami oraz surówką warzywną. Pyszny jest w połączeniu z kaszą lub ryżem. Na zimno, świetnie sprawdzi się w sałatce (z warzywami i sosem czosnkowym jest przepyszny).

*Do przepisu na kurczaka nadziewanego można dodać ulubione przyprawy.

*Czas pieczenia mięsa jest uzależniony od tego, jakiej jakości jest mięso (też ma znaczenie wiek kurczaka). Duże znaczenie ma również wielkość kurczaka. Większe mięso potrzebuje więcej czasu na odpowiedni stopień upieczenia.

Wartości odżywcze kurczaka nadziewanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(333g)
Energia (kalorie)
188.14 kcal
626.50 kcal
Białko
15.74 g
52.41 g
Fenyloalanina
0.64 mg
2.12 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w kurczaku nadziewanym

Na 100g
Na porcję
(333g)
Węglowodany
1.12 g
3.74 g
Węglowodany przyswajalne
0.92 g
3.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.20 g
0.66 g
Sacharoza (cukier)
0.14 g
0.46 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.13 g
0.42 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
0.41 g
1.37 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(333g)
Tłuszcz
12.84 g
42.75 g
Tłuszcze nasycone
4.48 g
14.93 g
Tłuszcze nienasycone
8.35 g
27.82 g
Tłuszcze jednonasycone
5.75 g
19.14 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.61 g
8.68 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.05 g
0.18 g
Cholesterol
99.55 mg
331.51 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka nadziewanego

Na 100g
Na porcję
(333g)
Witamina A
8.27 µg (mcg)
27.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.48 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
1.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
8.07 µg (mcg)
26.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.12 mg
17.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.91 µg (mcg)
23.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.70 µg (mcg)
5.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka nadziewanego

Na 100g
Na porcję
(333g)
Sód
75.56 mg
251.62 mg
Potas
177.71 mg
591.78 mg
Wapń
10.78 mg
35.91 mg
Fosfor
111.64 mg
371.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.91 mg
49.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
1.42 mg
Cynk
1.09 mg
3.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka nadziewanego 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku nadziewanym

Lista alergenów dla kurczaka nadziewanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka nadziewanego

Cena przygotowania kurczaka nadziewanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
1 sztuka
17.00
Za 1800.0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jabłko
150 g
1 sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cebula
50 g
0,5 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na kurczaka nadziewanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób