Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Opublikowano: 04.03.2022 r., 22:44 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański obiad, który przypadnie do gustu również miłośnikom dań mięsnych.
Przygotowanie 35 min
431 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kalafior (500 g)
  • Kasza jaglana - 6 łyżek (60 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
  • Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie

Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej krok po kroku

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Ugotowanego kalafiora przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do rondelka, dodaj bulion, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Kaszę włóż do dużej miski, dodaj kalafiora, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotlety.

Na patelni rozgrzej oliwę i kolejno wykładaj kotlety. Smaż do zarumienienia ok. 5-6 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu, nawet tym, którym ciężko wyobrazić sobie obiad bez mięsa. Są bardzo proste w przygotowaniu, bez problemu poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Potrzebne Ci będzie zaledwie kilka składników, które spokojnie dostaniesz w każdym sklepie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej na obiad lub kolację, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania kotletów potrzebujesz kalafiora, kaszy jaglanej, jajka oraz bułki tartej. Przyda się również woda lub bulion warzywny – kotlety przygotowane na bulionie będą miały bardziej wyrazisty smak, jeśli jednak akurat nie masz gotowego bulionu, ani czasu na jego przygotowania, nic straconego. Możesz wykorzystać zwykłą wodę i po prostu dodać więcej przypraw, będą równie dobre w smaku. Przygotowanie kotletów jest banalnie proste, wystarczy ugotować różyczki kalafiora i kaszę jaglaną, rozgnieść wszystko widelcem i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. To wszystko! Ręcznie uformowane kotlety możesz smażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lub upiec w piekarniku, jeśli zależy Ci na mniej kalorycznej i tłustej wersji. Jak widzisz, przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej wcale nie jest skomplikowany i w prosty i szybki sposób stworzysz danie pełne błonnika, witamin i składników mineralny. Pamiętaj jednak, że w porównaniu do kotletów mięsnych, kotlety warzywne są na ogół uboższe w białko, dlatego koniecznie dorzuć je do posiłku w postaci na przykład nasion roślin strączkowych. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Sprawdzą się zarówno jako baza dania obiadowego, jak i również dodatek do domowych kotletów, czy burgerów.

Alergeny w kotletach z kalafiora i kaszy jaglanej

Lista alergenów dla kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność posiłku kotlety można usmażyć na patelni beztłuszczowej lub upiec w piekarniku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
101.51
431.43
Białko (g)
2.76
11.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
9.11
38.71
Węglowodany przyswajalne (g)
7.69
32.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
6.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
6.38
27.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
4.16
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
22.96
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
16.09
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
6.87
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.88
93.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
12.62
53.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.88
110.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.50
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.41
40.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.68
126.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
119.20
506.59
Potas (mg)
177.28
753.45
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.78
84.05
Żelazo (mg)
0.79
3.37
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Kasza jaglana
60 g
6 łyżek
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 60 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
39.80