Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Ugotowanego kalafiora przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do rondelka, dodaj bulion, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Kaszę włóż do dużej miski, dodaj kalafiora, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Lekko zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotlety.

Na patelni rozgrzej oliwę i kolejno wykładaj kotlety. Smaż do zarumienienia ok. 5-6 minut z każdej strony.

kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Koszt przygotowania dania
10.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
239 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu, nawet tym, którym ciężko wyobrazić sobie obiad bez mięsa. Są bardzo proste w przygotowaniu, bez problemu poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Potrzebne Ci będzie zaledwie kilka składników, które spokojnie dostaniesz w każdym sklepie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej na obiad lub kolację, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania kotletów potrzebujesz kalafiora, kaszy jaglanej, jajka oraz bułki tartej. Przyda się również woda lub bulion warzywny – kotlety przygotowane na bulionie będą miały bardziej wyrazisty smak, jeśli jednak akurat nie masz gotowego bulionu, ani czasu na jego przygotowania, nic straconego. Możesz wykorzystać zwykłą wodę i po prostu dodać więcej przypraw, będą równie dobre w smaku. Przygotowanie kotletów jest banalnie proste, wystarczy ugotować różyczki kalafiora i kaszę jaglaną, rozgnieść wszystko widelcem i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. To wszystko! Ręcznie uformowane kotlety możesz smażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lub upiec w piekarniku, jeśli zależy Ci na mniej kalorycznej i tłustej wersji. Jak widzisz, przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej wcale nie jest skomplikowany i w prosty i szybki sposób stworzysz danie pełne błonnika, witamin i składników mineralny. Pamiętaj jednak, że w porównaniu do kotletów mięsnych, kotlety warzywne są na ogół uboższe w białko, dlatego koniecznie dorzuć je do posiłku w postaci na przykład nasion roślin strączkowych. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Sprawdzą się zarówno jako baza dania obiadowego, jak i również dodatek do domowych kotletów, czy burgerów.

Wartości odżywcze kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kalorie)
56.40 kcal
239.70 kcal
Białko
2.91 g
12.38 g

Węglowodany w kotletach z kalafiora i kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany
9.62 g
40.90 g
Węglowodany przyswajalne
8.12 g
34.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
6.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz
1.09 g
4.64 g
Tłuszcze nasycone
0.64 g
2.72 g
Tłuszcze nienasycone
0.45 g
1.92 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.27 g
1.15 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.18 g
0.77 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol
23.12 mg
98.25 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A
13.33 µg (mcg)
56.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.50 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C
27.34 mg
116.21 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.55 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol
9.94 µg (mcg)
42.26 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.33 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
2.01 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany
37.54 µg (mcg)
159.56 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten
31.36 µg (mcg)
133.26 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód
125.93 mg
535.21 mg
Potas
187.30 mg
796.02 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń
20.89 mg
88.79 mg
Fosfor
41.74 mg
177.40 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez
10.47 mg
44.52 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
3.56 mg
Cynk
0.27 mg
1.16 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z kalafiora i kaszy jaglanej

Lista alergenów dla kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Kasza jaglana
60 g
6 łyżek
3.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 60 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
32.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób