Desery z kaszy jaglanej

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Desery z kaszy jaglanej w wysokim naczyniu, ozdobiony jabłkiem i świeżą miętą.
Desery z kaszy jaglanej
Desery z kaszy jaglanej są świetną opcją na włączenie tego zdrowego produktu do swojej diety w smaczny sposób. Możesz sięgnąć po niego, gdy szukasz odżywczej wersji.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
789 kcal
Kcal w porcji
523 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Sok jabłkowy (400 ml)
  • Cynamon (5 g)
  • Jabłko (400 g)
  • Orzechy włoskie (80 g)
  • Masło (20 g)
  • Miód (10 g)
  • Cukier (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na desery z kaszy jaglanej krok po kroku

Sok podgrzej w rondelku, kaszę przepłucz na sitku zimną wodą, dodaj do gotującego się soku z cynamonem. Gotuj na małym ogniu przez ok.10 min, do odparowania soku i miękkości kaszy. Ostudź.

Kaszę zblenduj, jeśli jest zbyt sucha, dolej, ok.łyżki soku jabłkowego.

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, duś pod przykryciem w garnku przez 2-3min.aż będą miękkie. Ostudź i zblenduj na mus.

Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Masło, miód i cukier podgrzej w rondelku, następnie dodaj orzechy i chwilę podpraż.

Przygotuj wysokie naczynie np. szklanki, na dno przełóż mus jabłkowy, następnie krem z kaszy jaglanej.

Na wierzch wyłóż orzechy w polewie oraz pokrojone w kostkę jabłko.

Jak oceniasz przepis na desery z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,5% osób

Więcej informacji na temat deserów z kaszy jaglanej

Desery z kaszy jaglanej są świetną opcją na włączenie tego zdrowego produktu do swojej diety w smaczny sposób. Możesz sięgnąć po niego, gdy szukasz odżywczej wersji.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić desery z kaszy jaglanej, by były pyszne, słodkie i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Kasza jaglana gościła na polskich stołach już od dawna. Przez pewien czas zniknęła jednak ze stałego repertuaru gospodyń domowych. Jej miejsce zajął egzotyczny ryż. Jednak ostatnio znów wraca do łask. Coraz więcej osób odkrywa jej wspaniały smak, dużą uniwersalność, a także odżywczość. Choć kasza może kojarzyć się z krupnikiem lub gulaszem, to można wykorzystać ją również na słodko. Taką predyspozycję ma zwłaszcza kasza jaglana, która jest bardzo delikatna, a przez to bardzo uniwersalna. W dodatku gotuje się ją bardzo prosto. Doskonale komponuje się ze świeżymi owocami. Możesz do deseru wykorzystać jabłko, gruszkę, brzoskwinię lub mango. To owoce, które wspaniale komponują się ze słodyczą kaszy. Pamiętaj jednak, by przed gotowaniem opłukać ją w wodzie, dzięki temu nie stanie się gorzka po ugotowaniu.

Przepis na desery z kaszy jaglanej to najlepsze rozwiązanie na dietetyczne desery. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi fit deser na bazie kaszy jaglanej. Wychodzą z niego smaczne deserki, które pięknie prezentują się w szklankach lub pucharkach. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Czy warto sięgać po kaszę jaglaną? Pewnie! Korzyści odniosą nie tylko osoby, które nie mogą spożywać glutenu. Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Jagły polecane są osobom cierpiącym na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego wysoką dawkę. Dostarczają również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Ze względu na to, że kasza jaglana posiada w składzie krzem, spożywanie jej regularnie pozytywnie wpływa na zdrowie i piękno włosów. Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę.

Alergeny w deserach z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla deserów z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze deserów z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy cennych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(523g)
Energia (kcal)
150.89
789.18
Białko (g)
2.30
12.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(523g)
Węglowodany (g)
21.50
112.47
Węglowodany przyswajalne (g)
19.36
101.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
11.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(523g)
Tłuszcz (g)
6.95
36.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
11.14
Tłuszcze nienasycone (g)
4.82
25.23
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.11
21.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(523g)
Witamina A (µg (mcg))
14.39
75.25
Witamina B6 (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.95
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.84
67.16
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.17
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.81
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.76
45.79
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.05
73.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(523g)
Sód (mg)
2.78
14.51
Potas (mg)
113.78
595.04
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.19
95.14
Fosfor (mg)
33.80
176.77
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.27
85.08
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
4.61
Cynk (mg)
0.27
1.42
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.73
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deserów z kaszy jaglanej 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deserów z kaszy jaglanej

Koszt składników
42.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Sok jabłkowy
400 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 ml
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Orzechy włoskie
80 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 80 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
42.30