Pasztet z ciecierzycy

Opublikowano: 28.04.2021 r., 22:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciecierzycowy pasztet na półmisku
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy to idealne danie dla osób kochających tę tradycyjną potrawę, które ze względu na rezygnację z mięsa poszukują alternatywnej, równie dobrej wersji.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
262 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 2 puszki (800 g)
  • Marchewka - 3 szt (135 g)
  • Kasza jaglana - 1 szklanka ugotowanej kaszy (190 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (30 g)
  • Cebula - 1,5 szt (150 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duży garnek, blender, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na pasztet z ciecierzycy krok po kroku

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zostaw do ostudzenia

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż przez 12 minut.

Kaszę przełóż do dużej miski, dodaj podsmażoną marchewkę wraz z cebulą i zacznij blendować. Dodawaj powoli odsączoną z zalewy ciecierzycę.

Do masy dodaj przecier pomidorowy, a także przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie.

Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia (idealnie sprawdzi się tradycyjna keksówka) i wygładź wierzch łyżką.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Jak oceniasz przepis na pasztet z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy jest naprawdę prosty i szybki, a do tego świetnie smakuje na pieczywie. Będzie idealną propozycją dla osób na diecie roślinnej i nie tylko, gdyż jego smak zachwyca każdego. Robi się go łatwo, całość wychodzi idealnie krucha i pyszna. Można go zjadać z chlebem lub jako osobna przekąska. Świetnie współgra z konfiturą z żurawiny.

Przepis na pasztet z ciecierzycy jest niezwykle prosty, dzięki czemu poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca.

Ten pasztet wegetariański świetnie sprawdzi się jako potrawa na święta, szczególnie na wigilię, gdyż jest bezmięsny, a dzięki różnorodnym przyprawom smakuje wybornie i wykwintnie. Dodatek kurkumy i marchewki nadaje mu pięknego koloru, dzięki czemu świetnie prezentuje się na stole. Jego wyrazista barwa przyciąga wzrok, dlatego ciężko, by został niezauważony przez gości. Wszyscy którzy go spróbują są oczarowani jego niesamowitym aromatem i niecodziennym smakiem. To wszystko zasługa świetnego połączenia gotowanej ciecierzycy ze słodką marchewką, chrupiącymi orzechami i koncentratem pomidorowym. Wszystko równoważy dodatek kaszy jaglanej, który dodatkowo nadaje mu odpowiedniej sytości.

W tej opcji jest to zupełnie wegański pasztet z ciecierzycy, który spokojnie może być częścią diety roślinnej. Jest naprawdę sycący, więc sprawdzi się jako dodatek do chleba na śniadanie, czy kolację. Dodatkowo zawiera dość sporo białka dzięki połączeniu ciecierzycy, kaszy i orzechów. Jest również bogaty w zdrowe tłuszcze. Jest jak najbardziej zdrowym wyborem dla osób dbających o to, co pojawia się na ich stole.

Zrobiony z ciecierzycy i warzyw, będzie idealnym sposobem na to jak przemycić do swojej diety dużą ilość roślin w naprawdę łatwy i przepyszny sposób. Pasztet jest dobrze doprawiony, a do tego pięknie zarumieniony, więc stanowi naprawdę wspaniałe danie, które szybko może się stać potrawą popisową. Choć jego wykonanie jest naprawdę banalne, to całość prezentuje się niezwykle efektownie. Pasztet z marchewki i ciecierzycy pokochają nawet miłośnicy mięsnych dań, ze względu na wspaniały aromat i miłą fakturę.

Alergeny w pasztecie z ciecierzycy

Lista alergenów dla pasztetu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pasztetu z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
190.36
262.69
Białko (g)
6.29
8.68
Fenyloalanina (mg)
0.65
0.90
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
25.42
35.08
Węglowodany przyswajalne (g)
22.49
31.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.93
4.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
7.93
10.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
5.86
8.09
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
4.10
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.89
3.99
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
81.60
112.60
Witamina B6 (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.14
2.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
0.99
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.42
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.27
48.67
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
815.23
1125.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
147.09
202.98
Potas (mg)
159.66
220.33
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.13
51.23
Fosfor (mg)
71.73
98.99
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.58
33.93
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.59
2.20
Cynk (mg)
0.23
0.32
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.31
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z ciecierzycy 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z ciecierzycy

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
800 g
2 puszki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Marchewka
135 g
3 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Kasza jaglana
190 g
1 szklanka ugotowanej kaszy
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.63
Za 190 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
49.00