Przepis na pasztet z ciecierzycy krok po kroku

Składniki
  • ciecierzyca konserwowa 800 g 2 puszki
  • Marchewka 135 g 3 szt
  • Kasza jaglana 190 g 1 szklanka ugotowanej kaszy
  • Koncentrat pomidorowy 30 g 2 łyżki
  • Cebula 150 g 1,5 szt
  • Czosnek 10 g 2 ząbki
  • Orzechy włoskie 60 g 2 garści
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duży garnek, blender, foremka keksówka, papier do pieczenia

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zostaw do ostudzenia

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż przez 12 minut.

Kaszę przełóż do dużej miski, dodaj podsmażoną marchewkę wraz z cebulą i zacznij blendować. Dodawaj powoli odsączoną z zalewy ciecierzycę.

Do masy dodaj przecier pomidorowy, a także przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie.

Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź wierzch łyżką.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Pasztet z ciecierzycy przekrojony i podany na półmisku.
pasztet z ciecierzycy
Koszt przygotowania dania
15.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
262 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Pasztet z ciecierzycy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy jest naprawdę prosty i szybki, a do tego świetnie smakuje na pieczywie. Będzie idealną propozycją dla osób na diecie roślinnej i nie tylko, gdyż jego smak zachwyca każdego. Robi się go łatwo, całość wychodzi idealnie krucha i pyszna. Można go zjadać z chlebem lub jako osobna przekąska. Świetnie współgra z konfiturą z żurawiny.

Przepis na pasztet z ciecierzycy jest niezwykle prosty, dzięki czemu poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca.

Ten pasztet wegetariański świetnie sprawdzi się jako potrawa na święta, szczególnie na wigilię, gdyż jest bezmięsny, a dzięki różnorodnym przyprawom smakuje wybornie i wykwintnie. Dodatek kurkumy i marchewki nadaje mu pięknego koloru, dzięki czemu świetnie prezentuje się na stole. Jego wyrazista barwa przyciąga wzrok, dlatego ciężko, by został niezauważony przez gości. Wszyscy którzy go spróbują są oczarowani jego niesamowitym aromatem i niecodziennym smakiem. To wszystko zasługa świetnego połączenia gotowanej ciecierzycy ze słodką marchewką, chrupiącymi orzechami i koncentratem pomidorowym. Wszystko równoważy dodatek kaszy jaglanej, który dodatkowo nadaje mu odpowiedniej sytości.

W tej opcji jest to zupełnie wegański pasztet z ciecierzycy, który spokojnie może być częścią diety roślinnej. Jest naprawdę sycący, więc sprawdzi się jako dodatek do chleba na śniadanie, czy kolację. Dodatkowo zawiera dość sporo białka dzięki połączeniu ciecierzycy, kaszy i orzechów. Jest również bogaty w zdrowe tłuszcze. Jest jak najbardziej zdrowym wyborem dla osób dbających o to, co pojawia się na ich stole.

Zrobiony z ciecierzycy i warzyw, będzie idealnym sposobem na to jak przemycić do swojej diety dużą ilość roślin w naprawdę łatwy i przepyszny sposób. Pasztet jest dobrze doprawiony, a do tego pięknie zarumieniony, więc stanowi naprawdę wspaniałe danie, które szybko może się stać potrawą popisową. Choć jego wykonanie jest naprawdę banalne, to całość prezentuje się niezwykle efektownie. Pasztet z marchewki i ciecierzycy pokochają nawet miłośnicy mięsnych dań, ze względu na wspaniały aromat i miłą fakturę.

Wartości odżywcze pasztetu z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (138g)
Energia (kalorie)
190.36 kcal
262.69 kcal
Białko
6.29 g
8.68 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pasztecie z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję (138g)
Węglowodany
25.42 g
35.08 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.49 g
31.04 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.93 g
4.04 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (138g)
Tłuszcz
7.93 g
10.95 g
Tłuszcze nasycone
1.67 g
2.31 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.86 g
8.09 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.97 g
4.10 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.89 g
3.99 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pasztet z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję (138g)
Witamina B6
0.13 mg
0.18 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
2.14 mg
2.95 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
0.99 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, koncentrat pomidorowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.30 mg
0.42 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
35.27 µg (mcg)
48.67 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
815.23 µg (mcg)
1125.02 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję (138g)
Sód
147.09 mg
202.98 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Potas
159.66 mg
220.33 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń
37.13 mg
51.23 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Fosfor
71.73 mg
98.99 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
24.58 mg
33.93 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.59 mg
2.20 mg
Cynk
0.23 mg
0.32 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.31 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z ciecierzycy 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z ciecierzycy

Lista alergenów dla pasztetu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania pasztetu z ciecierzycy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
ciecierzyca konserwowa
800 g
2 puszki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Marchewka
135 g
3 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Kasza jaglana
190 g
1 szklanka ugotowanej kaszy
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.63
Za 190 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Razem
49.00
Łączny koszt
15.38
Jak oceniasz przepis na pasztet z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób